Hlavní navigace

Horská služba vám na Šumavě pomůže i v létě

26. 7. 2011

Sdílet

Horská služba je na Šumavě nepřetržitě v pohotovosti během celých prázdnin. Pomoc turistům zajišťuje celkem 40 záchranářů, z nich více než 20 je dobrovolníků. Agentuře ČTK to řekl náčelník šumavské horské služby Michal Janďura. Pro horskou službu pracuje přes léto i 11 profesionálních záchranářů a šest lékařů.

Horská služba je na Šumavě nepřetržitě v pohotovosti během celých prázdnin. Pomoc turistům zajišťuje celkem 40 záchranářů, z nich více než 20 je dobrovolníků.

Agentuře ČTK to řekl náčelník šumavské horské služby Michal Janďura. Pro horskou službu pracuje přes léto i 11 profesio­nálních záchranářů a šest lékařů.

Kde najdete pomoc?

Standardně je zajištěna nepřetržitá pohotovostní služba dispečera na telefonním čísle 376 397 273. „Celé území Šumavy je pokryto sítí záchranných terénních stanic, z nichž je zajišťována veškerá záchranná činnost,“ uvedl Janďura.

čtěte také: Desatero cyklistiky

V západní části Šumavy je stanice na Špičáku a Prášilech, v centrální části na Kvildě a v jižní části v Nové Peci. Vzhledem k rovnoměrnému rozmístění pracovišť se záchranáři dostanou ke každému zraněnému nejpozději do 30 minut od ohlášení výjezdu.

Na členy horské služby na Kvildě je telefon 388 428 193 a do Nové Pece 380 736 081. Na všech telefonních číslech se kromě nahlášení úrazů mohou turisté dozvědět i informace o aktuální povětrnostní situaci. „S našimi lidmi mohou konzultovat i trasy výletů,“ poznamenal Janďura.

Na Šumavě se snadno ztratíte

V letní sezoně mívá horská záchranná služba v průměru 300 zásahů. Záchranáři nejčastěji vyjíždějí do hůře dostupných míst k poraněným cyklistům. Cyklisté by podle Janďury neměli vyjíždět do terénu bez přileb a přeceňovat síly.

Pěší turisté by pak měli zase pečlivě plánovat trasy výletů, nevyrážet bez mapy, dobré znalosti aktuálního počasí, plánu kam musí výprava dorazit a bez balíčku první pomoci. Důležité je i zohlednit svůj zdravotní stav. Každoročně totiž horská služba hledá ztracené lidi. „Je důležité, aby návštěvníci Šumavy, která je rozlehlá, nepřehledná a řídce osídlená, dbali bezpečnosti pobytu v horách,“ dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).