Hlavní navigace

Léčit nádor homeopatiky? Nejsem blázen

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Dovedou homeopatika léčit rakovinu? ptali jsme se nedávno v soutěžní otázce. Překvapivě velké množství čtenářů odpovědělo: Ano. Nádorová onemocnění se přitom u nás homeopatiky neléčí.

Dá se homeopatiky léčit rakovina? Dělají to jen v Indii, kde není natolik rozvinutá klasická lékařská péče – přesněji řečeno: 90 procent lidí se k ní nedostane, takže tamním pacientům ani nic jiného nezbývá. A jak je to u nás?


Autor: Isifa.cz

Podle lékařů-homeopatů lze homeopatiky zmírnit vedlejší příznaky léčby nádorových onemocnění, např. nevolnosti při chemoterapii

V Čechách je tohle téma velké tabu. Každý z oslovených lékařů – homeopatů nejdřív pohoršeně vrtěl hlavou, jako že samozřejmě ne. To prý by si nikdo z medicinmanů netroufl. A pokud nejde o vyslovené šarlatány, kteří si přečetli pár knih o homeopatii, prohlásili se za léčitele a teď lákají z důvěřivců peníze za poslední naději, tak lékaři-homeopaté pomáhají homeopatiky jen těm lidem, kteří se s nádorem už jinak léčí klasickou medicínou.

„Povedlo se mi takto pomoci pacientce, která po chemoterapiích trpěla zvracením a velkými nevolnostmi. Tady homeopatika účinně zabírají,“ tvrdí homeopatka Olga Knechtová. „Léčit ale samotný nádor? No to ne. Nejsem blázen. To bych si určitě netroufla,“ říká.

Jenomže když se s lékaři člověk baví o chvíli déle a hlavně takzvaně „off record“, sami připouštějí, že o možnostech léčby rakoviny homeopatiky svět ví. „Vždyť ti Indové mají za sebou desítky let testů a zkušeností, ověřených přístroji, jasně změřenými, takže to asi nedělají blbě. U nás je ale na takovou debatu ještě brzy, vždyť Česká lékařská komora teprve před několika měsíci připustila, že ne všechny metody alternativní medicíny jsou šarlatánství…“ vysvětluje jeden z oslovených lékařů, proč nechce v této souvislosti zveřejnit své jméno.

K tématu: Co všechno je podle lékařů šarlatánství

Pravdou je, že po celém světě vyšla kniha od osobního lékaře indických prezidentů A. U. Ramakrishnana, kde popisuje možnosti léčby různých druhů nádorů a úspěšnost – a to jen díky homeopatikům. Jiný indický lékař, Prasanta Banerji, zase třicet let zkoumal a ověřoval možnosti léčby rakoviny mozku homeopatickým lékem Ruta graveolens a Calcarea phosphorica. A povedlo se mu zdokladovat, že lék umí působit pouze na rakovinné buňky mozku a způsobuje jejich odumírání a vedle toho napomáhá růstu normálních buněk (viz www.pbhrfindia.org). Svá bádání dokládá i lékařskými zprávami.

Úleva od nežádoucích účinků léčby rakoviny

„Je zřejmé, že existují určité druhy léků, které mají příchylnost k jistým druhům nádorů, ale nemá smysl je jmenovat a dávat tak návod šarlatánům. Nemocnému stejně může pomoci jen zkušený homeopat – lékař. Jen ten ví, čím může podpořit pacientovu léčbu ozařováním nebo chemoterapií,“ říká doktor Tomáš Karhan.

Čtěte téma: Homeopatika budou říkat, k čemu slouží. I bez klinických testů

V čem však nemocným s rakovinou může homeopatie dobře pomoci, je ulevit jim od nežádoucích vedlejších účinků chemoterapie. To znamená od nevolností a zvracení, které pacienty velmi zatěžují. Nebo taky od únavy, která léčbu doprovází. Na tu je možné použít například lék China Ruby o síle 9 CH. „Užívá se 5 granulí dvakrát denně po dobu až pěti dnů,“ radí lékařka homeopatka Hana Váňová. Lék zabírá u všech stavů vyčerpávajících nemocí.

Ostatně: v Mnichově na největší dětské onkologické klinice, to dělají také. Malým pacientům tu zdejší homeopatický tým ulevuje od negativních účinků léčby právě homeopatiky. V každém případě i čeští lékaři zkoumají vliv homeopatických léků na nádory, jen o tom nechtějí mluvit. Mimochodem: takový lékař je už i v našem největším zařízení svého druhu, v Masarykově onkologickém ústavu v Brně…

Čtěte dále: Preventivní prohlídky: Nerachtá vám v motoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).