Hlavní navigace

Historický trest: Lyžař bude pykat za úraz na sjezdovce

6. 5. 2010

Sdílet

Česko má první definitivní trest pro rychle a nebezpečně jedoucího lyžaře, který na sjezdovce vážně zranil sedmiletou dívku. Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání Jakuba Závory, kterého soudy potrestaly za nebezpečnou jízdu půlroční podmínkou a pokutou ve výši 55 tisíc korun. Čtěte více: Horská služba má za uplynulou zimu na kontě přes šest tisíc zásahů K nejčastějším zraněním v letošní zimní sezóně docházelo na lyžařských svazích, při sjezdovém lyžování se zranilo 3 509 osob a  na snowboardu 1…

Česko má první definitivní trest pro rychle a nebezpečně jedoucího lyžaře, který na sjezdovce vážně zranil sedmiletou dívku.

Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání Jakuba Závory, kterého soudy potrestaly za nebezpečnou jízdu půlroční podmínkou a pokutou ve výši 55 tisíc korun.

Čtěte více: Horská služba má za uplynulou zimu na kontě přes šest tisíc zásahů

K nejčastějším zraněním v letošní zimní sezóně docházelo na lyžařských svazích, při sjezdovém lyžování se zranilo 3 509 osob a  na snowboardu 1 738 osob.

Jakub Závora dojížděl k vleku, obloukem objel lyžaře před sebou a v plné rychlosti srazil sedmiletou holčičku, která se teprve učila lyžovat. Zranění, které dívce způsobil, byla vážná – přejel jí lyže a pěstí, v níž svíral hůlku, ji udeřil do břicha. Ránou dívce natrhl slezinu, kterou jí později lékaři museli vzít.

Čtěte téma: Deset pravidel pro chování na sjezdových tratích

Na sjezdovkách číhá nebezpečí, proto vznikla pravidla po lyžaře …

Prachatický soud v roce 2008 napoprvé rozhodl, že Závora je nevinný. S vysvětlením, že kdyby se tyto úrazy posuzovaly takto přísně, skončila by u soudu velká část lyžařů. Případ ale znovu otevřel Krajský soud v Českých Budějovicích. Státní zástupce se odvolal na občanský zákoník, podle nějž se má na sjezdovce každý chovat tak, aby druhému nezpůsobil škodu či zranění. A kdyby Závora, který měl navíc instruktorské lyžařské zkoušky, dodržel pravidla Světové lyžařské federace, nemuselo se nic stát.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Čtěte téma: Stůj! Sněžná policie! aneb Pravidla sjezdařského provozu

Přirovnání zimních sportů k situaci na silnicích je sice nadsazené, smutným faktem ale zůstává, že úrazů na horách neustále přibývá. Zábava na sněhu se tak někdy mění v tragédii. A stejně jako na silnicích i na sjezdovkách je častou příčinou naše bezohlednost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).