Hlavní navigace

Farmářské produkty míří do školních jídelen. Ale jen do některých

6. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kvalitnímu školnímu stravování jsou české školy zas o kus blíž. Od září je téměř pět set školních jídelen napojeno na online farmářský trh Scuk, z nějž mohou odebírat produkty od více než tří set lokálních farmářů.

Čtyři sta šedesát osm mateřských, základních i středních škol z celé České republiky je zapojeno do komplexního programu Skutečně zdravá škola, který je zaměřen na zdravé a udržitelné školní stravování a vzdělávání o jídle. Usiluje mimo jiné o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká.

A právě školy, které jsou do programu zapojeny, mají od září možnost objednávat na internetovém farmářském tržišti Scuk potraviny od tří set lokálních farmářů.

Závoz probíhá až do jídelny

Nabídka kvalitních surovin je tak pro zdravě vařící jídelny výrazně bohatší. V tuto chvíli naše nabídka čítá téměř deset tisíc produktů od lokálních farmářů, které pravidelně zavážíme na více než šest set výdejních míst. Školám, které se do projektu zapojí, nabízíme závoz objednaných potravin přímo do jejich jídelny,“ vysvětluje Kamil Demuth, zakladatel Scuk.cz.

Objednávat mohou i rodiče dětí

Celý proces je velmi jednoduchý. Stačí, aby se škola na online tržišti zaregistrovala jako výdejní místo a začala objednávat zboží. V pravidelných intervalech pak Scuk.cz doručí objednávku přímo na požadované místo. V pilotním provozu, který proběhl před prázdninami, velmi dobře zafungoval model, kdy škola umožnila nákup regionálních potravin také rodinám dětí.

Scuk.cz vznikl v roce 2018 s cílem podpořit menší lokální farmáře a výrobce a dostat jejich produkty do českých domácností. Díky sdruženým závozům na výdejní místa (nezaváží přímo domů) je schopný logisticky pokrýt celou republiku, navíc se sníženým dopadem dopravy na životní prostředí.

„V Mateřské škole Radostice poblíž Brna si organizování nákupů vzala na starost jedna maminka, která oslovila ostatní rodiče i místní obyvatele a celý projekt tak získal komunitní rozsah, což nám dělá velkou radost a je to rozhodně cesta, kterou bychom chtěli společně pokračovat,“ doplňuje Kamil Demuth.

Jak to vypadá v pražské školce Semínko, kde se řídí programem Skutečně zdravé školy, se můžete podívat v naší galerii. V roce 2017 jsme se tam byli podívat.

Galerie: Do školky Semínko by chtěl chodit i každý dospělý

Součástí programu Skutečně zdravá škola může být každý

„Ve Skutečně zdravých školách děti jedí pokrmy z kvalitních surovin, navštěvují farmáře a učí se, že jídlo není pouze balíček v supermarketu, ale že za kvalitním jídlem stojí nejenom spousta lidské práce, ale také obrovské množství zodpovědnosti vůči krajině a prostředí. Spolupráce se Scuk.cz nám proto dává velký smysl. Mezi klíčové body programu Skutečně zdravá škola patří využívání čerstvých sezónních surovin ve školním stravování a věříme, že jednoduché zásobování jídelen kvalitními potravinami českých a moravských farmářů je přesně to, co nám pomůže k jeho naplnění,“ dodává Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

Školy, které by se chtěli do projektu zaregistrovat, mohou navštívit stránku Scuk.cz, kde vyplní své údaje, projdou krátkým zaškolením a jejich cesta k farmářským potravinám může začít.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).