Hlavní navigace

Evropou se šíří falešný „lék“ na hubnutí, napodobuje Ozempic

25. 10. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V evropských lékárnách a na černém trhu kolují padělky, které napodobují populární léčivo Ozempic. Mají podobu injekčního pera či lahvičky s roztokem. Při použití falešného Ozempicu pacienti riskují život.

Před falešnými předplněnými pery napodobující populární lék Ozempic varovala v druhé polovině října Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). 

„EMA byla příslušnými vnitrostátními orgány informována, že u velkoobchodníků v EU a Spojeném království byla identifikována předplněná pera falešně označená jako lék na cukrovku Ozempic (semaglutid, 1 mg, injekční roztok). Pera se štítky v němčině pocházela z velkoobchodů v Rakousku a Německu,“ uvádí úřad v tiskové zprávě.

Co se dozvíte v článku
  1. K pacientům se z lékáren nedostal
  2. Jak předejít použití padělku
  3. Jak padělek vypadá
  4. České lékárny jej zatím nezaznamenaly
  5. Podvodníkům nahrává popularita léku

K pacientům se z lékáren nedostal

Padělek se pravděpodobně zatím nestačil dostat k pacientům. Alespoň co se výdeje v lékárnách týče. „Když byly naskenovány obaly padělaného Ozempiku, ukázalo se, že sériová čísla jsou neaktivní,“ vysvětluje úřad, proč podvodné zboží neopustilo lékárny. 

Přesto by měli být pacienti obezřetní. EMA také konstatuje, že další výskyt falešného Ozempicu nelze vyloučit. Navíc může mít různé podoby.

Jak předejít použití padělku

  • Podívejte se na příbalovou informaci léku Ozempic, abyste viděli, jak by měla vypadat originální pera. 
  • Nepoužívejte pera Ozempic, u kterých máte podezření, že jsou padělaná, protože to může vést k vážným zdravotním následkům.
  • Jediná legální cesta pro získání tohoto léčivého přípravku, kde má pacient garanci pravosti a správné jakosti, je skrze výdej v lékárně.
  • Pokud máte pero, jež nevykazuje vlastnosti toho původního, okamžitě je vraťte do lékárny a řiďte se radami vaší národní agentury pro léčivé přípravky. (V ČR jde o Státní ústav pro kontrolu léčiv, pozn. red.)

Zdroj: EMA/MZ ČR

Pro pacienty platí také to, že by si lék neměli obstarávat bez předpisu lékaře na černém trhu. Razantně tím totiž zvyšují pravděpodobnost, že se k nim nedostane lék, ale napodobenina, která bude v lepším případě neúčinná, v tom horším jim může poškodit zdraví.

Zajištěním léčiva jinak než prostřednictvím lékárníka se občan vystavuje zdravotním rizikům, která mohou být vzhledem k potenciálně odlišnému než originálnímu složení i velmi závažná a mohou vyžadovat okamžitou hospitalizaci pro ohrožení života,“ uvádí ministerstvo v aktuální tiskové zprávě.

Lékárníci a ministerstvo apelují na ty, kteří získali léčivý přípravek Ozempic jinou cestou, než je předpis od lékaře a výdej v lékárně (zejména prostřednictvím internetu), aby jej odevzdali v nejbližší lékárně. Nehrozí jim za to žádný trestně-právní ani jiný postih.

Jak padělek vypadá

A jak lze poznat, že nejde o originální semaglutid? Fotografii originálního léčiva a padělku zveřejnila německá agentura pro léčivé přípravky.

Fotografie ukazuje originální léčivo (nahoře) a padělek (dole). EMA upozorňuje, že podoba padělaného pera na fotografii je příkladem. Na trhu jsou pravděpodobně také padělaná pera s odlišným vzhledem.

Fotografie ukazuje originální léčivo (nahoře) a padělek (dole). EMA upozorňuje, že podoba padělaného pera na fotografii je příkladem. Na trhu je také padělaný Ozempic s odlišným vzhledem.

Autor: BfArM

Jak originální lék, tak padělek, který odhalili v Německu a Rakousku, mají formu předplněného injekčního pera. V Polsku měl ovšem padělek formu lahvičky s injekčním roztokem.

České lékárny jej zatím nezaznamenaly

V ČR před padělaným Ozempicem varoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle něj byl falešný lék zaznamenán v lékárnách v Polsku. 

„SÚKL obdržel od polské regulační autority informaci o výskytu padělků léčivých přípravků Ozempic, 0,25mg/10ml, inj., Ozempic, 0,5mg/10ml, inj., a Ozempic, 1mg/10ml, inj., v prezentaci 100 ml lahvička. Čísla šarže nebyla na baleních uvedena. Léčivý přípravek Ozempic v uvedeném obalu, 100 ml lahvička, není v ČR registrován,“ uvedl ústav ve zprávě z Oddělení závad v jakosti.

Kupujete si Ozempic na hubnutí? Dočasně jej neseženete Přečtěte si také:

Kupujete si Ozempic na hubnutí? Dočasně jej neseženete

Podle viceprezidenta České lékárnické komory Martina Kopeckého české lékárny padělek dosud nezaznamenaly. „Všimli bychom si jej při výdeji, protože kontrolujeme tzv. FMD kód,“ říká pro Vitalia.cz lékárník.

Tuto informaci potvrzuje i SÚKL. „V ČR nebyly dosud zaznamenány žádné případy padělaných balení tohoto přípravku. Nicméně je důležité zdůraznit, že pro nákup jakéhokoli léčivého přípravku je nezbytné využívat výhradně legální distribuční řetězec,uvádí mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Podvodníkům nahrává popularita léku

Léčivo Ozempic s účinnou látkou semaglutid je určeno diabetikům. Jeho popularitu ale razantně zvýšila informace, že užíváním léku lze zhubnout. Podle výrobce ale jen k hubnutí lék sloužit nemá. Ze semaglutidu se i tak stal hit, který se z USA postupně rozšířil i do Evropy a zájem o něj je tak velký, že lékové úřady apelují na lékaře, aby jej předepisovali skutečně jen diabetikům, proto které je určený. 

Kvůli velkému zájmu o lék a drobnému výpadku v distribuci i v ČR hrozilo, že se k části těch, který byl původně určen, Ozempic vůbec nedostane. 

Právě popularita léku a to, že lék lze získat jen s receptem od lékaře, vedla k padělání léku a jeho šíření v EU. „Nejnovější zprávy o falšování přicházejí v důsledku zvýšení poptávky po Ozempiku, což také vedlo k situaci nedostatku,“ potvrzuje EMA.

Koupili jste si někdy lék na předpis nelegálně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).