Hlavní navigace

Úřady zkoumají, zda populární léky na obezitu nevyvolávají sebevražedné myšlenky

18. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Populární léky na hubnutí mají po celém světě stále více nadšených uživatelů. Je ale dobré vědět, že nejsou bez vedlejších účinků a bez rizik – jedním takovým se aktuálně zabývá Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Zaměřuje se na přehodnocení údajů o možném riziku sebevražedných myšlenek a myšlenek na sebepoškozování u těchto přípravků.

Léky na hubnutí nové generace táhnou vítězně světem. Začalo to v zámoří, kde je zpopularizovala nejedna celebrita a už nějaký čas je mají k dispozici i čeští zájemci. Původně přitom šlo o léky na diabetes druhého typu – ovšem těmto pacientům se jich kvůli používání na terapii obezity začalo nedostávat. A například v Česku přišel dočasný zákaz, aby se Ozempic s účinnou látkou semaglutid mohl předepisovat lidem s obezitou, protože ho nebylo dost pro cukrovkáře. Těm ho hradí zdravotní pojišťovny, zatímco hubnoucí stojí až 2800 korun měsíčně. 

Kupujete si Ozempic na hubnutí? Dočasně jej neseženete Přečtěte si také:

Kupujete si Ozempic na hubnutí? Dočasně jej neseženete

Jeho účinek je přitom i podle českých obezitologů takový, že by chtěli, aby ho zdravotní pojišťovny proplácely i lidem obézním. Ti díky jeho užívání a zároveň přiměřenému stravování shodí deset až dvanáct kilo, což se zdravotnímu systému mnohokrát vrátí díky tomu, že nebudou trpět nemocemi spojenými s obezitou, říkají lékaři. 

Jenže kolem nových léků, jde o celou skupinu označovaných jako agonisté receptoru GLP-1, se nešíří jen dobré zprávy. Státní ústav pro kontrolu léčiv před několika dny ve svém věstníku s důležitými informacemi oznámil, že farmakovigilanční výbor pro posuzování rizik léčivých přípravků Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zahájil přehodnocení údajů o možném riziku sebevražedných myšlenek a myšlenek na sebepoškozování u léčivých přípravků obsahujících léčivé látky známé jako agonisté receptoru GLP-1 (semaglutid, liraglutid, dulaglutid, exenatid, lixisenatid). Tyto léky se používají k léčbě diabetu 2. typu a k léčbě obezity. 

Tyto léky napodobují svým účinkem hormon, který reguluje chuť k jídlu a vytváří pocit sytosti. 

Pro diabetiky je hubnutí obtížnější. Co jim pomůže? Přečtěte si také:

Pro diabetiky je hubnutí obtížnější. Co jim pomůže?

Přehodnocení spustila Islandská léková agentura na základě hlášení podezření na nežádoucí účinek, která popisovala sebevražedné myšlenky a sebepoškozování u lidí užívajících liraglutid a semaglutid. Ty se podávají jednou týdně injekčně. Úřady dosud identifikovaly 150 hlášení o možných případech sebepoškozování a sebevražedných myšlenkách, která analyzují. Očekává se, že toto přehodnocení bude dokončeno v listopadu 2023.

Léky s oběma účinnými látkami užívají miliony lidí. Ale na druhou stranu není na místě ani panika, protože zatím například není jasné, zda hlášené případy souvisejí se samotnými léčivými přípravky, nebo se základním onemocněním pacientů či jinými faktory.

Každopádně, mezi oficiálními nežádoucími účinky léků sebevražedné myšlenky nejsou, ačkoli jinak jich je tam celkem dost. A mluví o nich i slavní uživatelé těchto léků, jako nedávno například americká komička Amy Schumer. Před pár týdny v pořadu Watch What Happens Live Andy Cohenem přiznala, že loni užívala lék s účinnou látkou semaglutid, ale bylo jí po něm tak špatně, že si ani nedokázala hrát se svým malým synem. 

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli? Přečtěte si také:

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli?

Právě zažívací potíže – průjem stejně jako zácpa, nevolnost, bolest břicha, bolest hlavy nebo únava – patří mezi známé vedlejší účinky tohoto léku. Varoval před nimi i americký lékový úřad FDA – podrobnosti zde, v AJ – a přinesl i výčet dalších, i když méně pravděpodobných rizik. Šlo například o „potenciální riziko nádorů štítné žlázy z C-buněk, zánět slinivky, problémy se žlučníkem, akutní poškození ledvin, zvýšení srdeční frekvence, a zmiňuje dokonce i sebevražedné myšlení. 

Také příbalový leták léku Ozempic v češtině zmiňuje jako časté až velmi časté nežádoucí účinky problémy se zažíváním a jako méně časté například zvýšení srdeční frekvence nebo zánět slinivky. 

Už jste o tomto léku, který je původně na cukrovku, ale pomáhá hubnout, slyšeli?

Kam hlásit podezření na nežádoucí účinky

Stejně jako u všech léků se pacientům a zdravotnickým pracovníkům doporučuje používat agonisty receptoru GLP-1 v souladu se schválenými informacemi o přípravku. Pacienti a zdravotničtí pracovníci by také měli hlásit podezření na nežádoucí účinky příslušným orgánům. 

Informace o tom, jak hlásit podezření na nežádoucí účinky, jsou k dispozici v příbalových informacích a na webových stránkách národních lékových agentur. Pro pacienty a zdravotnické pracovníky v České republice, kteří předávají svá hlášení SÚKL, je podrobný návod zde na webu pod záložkou Nežádoucí účinky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).