Hlavní navigace

E-shop nabízí steroidy a hormony s falešnými certifikáty

2. 12. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Státní zdravotní ústav vydal upozornění na internetový obchod, který prodává potenciálně nebezpečné podpůrné prostředky. E-shop při tom používá lživá, zfalšovaná doporučení.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) upozorňuje, že společně s nabídkou podpůrných prostředků se v internetovém obchodě Thebbpower.com prezentují falešné certifikáty. Podle nich SZÚ osvědčuje, že nabízené výrobky firmy Hilma BioCare vyhovují v certifikátech uváděným normám a nařízením. Nic z toho podle SZÚ není pravda.

Obsah certifikátu je lživý a výrobky nebezpečné

Jak uvádí ředitel ústavu Pavel Břežovský, zmíněné certifikáty nemají s realitou nic společného: „Ve falešných certifikátech se neoprávněně uvádí název Státního zdravotního ústavu, název odborného centra, jméno a funkce odborného pracovníka. Obsah certifikátu je lživý, uváděný předmět certifikace nespadá do oblasti přípravků a výrobků posuzovaných Státním zdravotním ústavem a certifikát ani formálně neodpovídá certifikátům, které SZÚ vystavuje. Ve falešných certifikátech uváděné normy a jiné dokumenty nejsou dohledatelné, nebo se vztahují k nemedicínským oblastem.“

E-shop nabízí steroidy a hormony s falešnými certifikáty

E-shop nabízí podpůrné prostředky s falešnými certifikáty

Internetový obchod Thebbpower.com se zaměřuje na prodej anabolických steroidů a růstových hormonů, uvedené falešné certifikáty přikládá k podpůrným přípravkům firmy Hilma Biocare. „Vzhledem k tomu, že tyto výrobky by v ČR byly dostupné pouze na lékařský předpis a mohly by být užívány pouze pod dohledem lékaře specialisty, považujeme vydávání a šíření těchto neoprávněných certifikátů za zvláště nebezpečnou činnost,“ komentuje Pavel Břežovský. Prodej těchto podpůrných prostředků s falešnými materiály podle SZÚ představuje zvláště závažné zdravotní riziko s významným dopadem na zdraví případných uživatelů.

SZÚ vydává prohlášení, že žádný z nejméně 39 výrobků firmy Hilma Biocare, jejichž seznam včetně vyobrazení je uveden na webové stránce internetového obchodu, nebyl v SZÚ hodnocen a SZÚ nikdy na tyto výrobky certifikát nevystavil. Státní zdravotní ústav přistoupil v této záležitosti k podání trestního oznámení.

Galerie: Nebezpečné weby s doplňky stravy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).