Hlavní navigace

dTest varuje před dvěma nebezpečnými autosedačkami

4. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Archív dTestu
Spotřebitelská organizace dTest varuje před koupí dvou nebezpečných autosedaček. Testy ukázaly, že mohou v případě nehody vážně ohrozit zdraví přepravovaných dětí. Modely Babystyle Oyster Carapace Infant a Chicco Oasys i-Size Bebecare určené pro nejmenší děti zcela propadly ve zkoušce čelního nárazu.

Základem testování autosedaček je zkouška bezpečnosti při simulované autonehodě. V laboratorních podmínkách experti měří riziko poranění dítěte při čelním nárazu v rychlosti 64 km/h a při bočním nárazu v rychlosti 27 km/h. Ochrana proti zranění se testuje s figurínami.

Jen kvalitní sedačka ochrání zdraví dítěte – a někdy i jeho život. Server Vitalia.cz byl před časem u toho, když velký německý výrobce vůbec poprvé ukázal, jak probíhají jeho crash testy, na kterých si velmi zakládá. Podrobnosti najdete v článku Zatáhnout, povolit i srážka se zdí, tak probíhají testy autosedaček.

Podívejte se, jak se testuje bezpečnost autosedaček:

Časopis dTest bezpečnost dětských autosedaček sleduje pravidelně a nyní upozorňuje veřejnost na dva modely, které hodnotí jako vysoce rizikové.

Nebezpečné autosedačky

„Při nárazových zkouškách jsme odhalili dva nebezpečné modely. Jde o výrobky Babystyle Oyster Carapace Infant a Chicco Oasys i-Size Bebecare se základnou. Společně se zahraničními partnery a německým autoklubem ADAC varujeme před koupí těchto produktů, protože mohou v případě nehody vážně ohrozit zdraví přepravovaných dětí,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest, a dodává: „I když kompletní výsledky testu teprve zpracováváme, v zájmu záchrany dětských životů a zdraví varujeme spotřebitele před koupí nebezpečných autosedaček už nyní.“

Oba nebezpečné modely podléhají normě i-Size a jsou určeny pro děti do výšky 78 cm (Chicco Oasys i-Size Bebecare) a 83 centimetrů (Babystyle Oyster Carapace Infant), ve voze se instalují proti směru jízdy.

Sedačka Babystyle Oyster je k dostání na českém trhu, dTest proto podává podnět České obchodní inspekci k prošetření vážných bezpečnostních nedostatků. Sedačka Chicco Oasys i-Size Bebecare nebyla na českém trhu v oficiální distribuci, nelze však vyloučit její prodej formou tzv. šedého dovozu. Více informací včetně videí z nárazových zkoušek najdete na webu dTestu.

Kompletní výsledky testu autosedaček pro děti všech věkových kategorií spotřebitelská organizace zveřejní 21. května 2019 na www.dtest.cz/autosedacky a v červnovém vydání měsíčníku dTest.

Tipy dTestu pro správný výběr autosedačky:

  • Při nákupu si ověřte, že byla sedačka homologována, zvláště důležitá je přítomnost značky R44–04 (nejlépe) nebo R44–03.
  • Vyhněte se nákupu již použitých sedaček – nevíte, v jakém stavu se sedačka skutečně nachází a zda nebyla poškozena při autonehodě.
  • Při výběru jsou rozhodujícími údaji hmotnost a velikost dítěte. Rozhodně nekupujte příliš velkou sedačku proto, aby vám vydržela déle.
  • Pro novorozence jsou nejvhodnější tzv. vajíčka, ve kterých dítě téměř leží. Pokud máte větší děti, vyvarujte se jednoduchých podsedáků bez zádové opěrky a vždy používejte sedačky s opěradly.
  • Vybírejte sedačky s dobře označenými příchytkami na bezpečnostní pásy, které brání špatnému vedení pásu při poutání dítěte.
  • I ta nejbezpečnější autosedačka neobstojí v případě špatného upevnění do auta. V případě, že kupujete sedačku se systémem isofix, ujistěte se, že je univerzální. Jestliže tomu tak není, ověřte si, že je kompatibilní s vaším automobilem.

Více v článku Test autosedaček: Jak obstály v crash testech? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).