Hlavní navigace

Ministerstvo zdravotnictví o doplňcích stravy v čase koronaviru

8. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Hlíva ústřičná, omega-3 mastné kyseliny a další možnosti. Imunitu chce v současné době podpořit každý. Výběr je široký, ministerstvo zdravotnictví komentuje možnosti.

Nestresovat se, dobře jíst, sportovat. To všechno se většina z nás snaží dodržovat víc než obvykle. Naše kroky ale často míří i do lékáren. A žádáme „něco na tu imunitu“. Ministerstvo zdravotnictví shrnulo možnosti, které máme. 

Ať vybereme cokoliv, měli bychom se držet dvou pravidel: konzultovat vše s lékárníkem nebo lékařem. A dodržovat doporučené dávkování.

Co se dozvíte v článku
  1. Vitamín C
  2. Omega-3 mastné kyseliny a vitamín D
  3. Probiotika a prebiotika
  4. Minerály
  5. Nukleotidy
  6. Beta-glukany
  7. Bakteriální lyzáty
  8. Kolostrum neboli laktoferin

Vitamín C

Jeho běžná denní doporučovaná dávka je asi 90 miligramů. Jako prevence nákazy novým typem koronaviru se mluví o mnohem vyšším čísle:

„Mluví se až o 1000 miligramech denně,“ uvádí se na webu ministerstva zdravotnictví.

Vysoký obsah vitamínu C je v růži šípkové, černém bezu a citrusových plodech, ale můžeme využít jakoukoli zeleninu či ovoce. V lékárně se pak dá vybrat vitamín C ve formě šumivých i polykacích tablet, pro děti jsou i různě ochucené.

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Omega-3 mastné kyseliny a vitamín D

Některé studie podle informací ministerstva zdravotnictví ukazují, že obranyschopnost těla dokáží výrazně zvýšit omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánětlivé procesy v těle. K tomuto zlepšení přispívá i vitamín D. Tyto významné živiny naleznete v tučných rybách nebo rybím oleji. Odborníci říkají, že tyto látky mohou tělo připravit na zátěž a onemocnění. Kolik jich potřebujeme denně? 

„Zhruba 250–500 miligramů, v případě zátěže až 2 gramy,“ doporučuje ministerstvo zdravotnictví.

V lékárně si je můžete koupit jako známý rybí tuk, ale ve formě tablet, které mají obvykle v názvu omega-3.

Probiotika a prebiotika

Pomáhají dostat do kondice střeva, která jsou pro imunitu zásadní. Samozřejmostí by měly být kysané mléčné výrobky nebo kvašené zelí v jídelníčku. Probiotika a prebiotika ve formě tablet také pomohou. V lékárně se ale poraďte, které přípravky jsou pro vás nejlepší.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách

Minerály

K podpoře imunity jsou důležité dva minerály. Zinek, toho je dobré dostat do těla 30–50 miligramů denně. Selenu pak zhruba 50–100 miligramů denně. 

„Volte přitom spíše jednotlivé přípravky, multivitamínové a multiminerální přípravky se už příliš nedoporučují, protože není jasné, jak mezi sebou jednotlivé složky působí,“ doporučuje ministerstvo zdravotnictví. 

A určitě nemá smysl dlouhodobé nadužívání vitamínů či minerálů ve vysokých dávkách.

Nukleotidy

Vyrábějí se z hovězí krve. Pomáhají zvýšit tvorbu leukocytů, které zlepšují šanci organismu ubránit se infekci, není přitom ale jasné, jak působí. V lékárnách je seženete pod názvem Juwim a Preventan.

Beta-glukany

Takzvané medicinální houby se těší velké podpoře maminek školkových dětí, které je úspěšně využívají v zimním chřipkovém období. Tělu dodávají potřebné beta-glukany, které podporují schopnost těla se bránit.

„Beta-glukany stimulují zejména bílé krvinky, obsaženy jsou například v léčivých houbách, jako je nejčastěji používaná hlíva ústřičná, ale také v pekařských či pivovarských kvasnicích, mořských řasách či obilí,“ shrnuje se na webu ministerstva zdravotnictví. „Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 250–500 miligramů.“

Beta-glukany jsou na rozdíl od minerálů určeny k dlouhodobějšímu užívání. V lékárně se prodávají pod názvy: Imunoglukan, Betaglukan, Hlíva ústřičná. 

Bakteriální lyzáty

Jde o preparáty připravené z částí bakterií, které nejčastěji způsobují nemoci horních cest dýchacích či urogenitálního traktu. Působí trochu jako očkování, při kontaktu s nimi tělo zvyšuje svou výkonnost v boji s nemocí. Některé z nich jsou na předpis, jiné pak volně prodejné (Imunostim, Candivac, Urivac). 

„Tyto preparáty nebudou mít pravděpodobně vliv na boj s virem, ale mohou být prospěšné pro znovuobnovení rovnováhy imunitního systému. Jejich užívání bychom však měli konzultovat s lékařem,“ doporučuje ministerstvo zdravotnictví.

Kolostrum neboli laktoferin

Tato bílkovina přirozeně obsažená v mateřském mléce působí v těle protizánětlivě. Organismu pomáhá překonávat velkou fyzickou a psychickou zátěž. V lékárně ho koupíte pod názvem Colostrum.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).