Hlavní navigace

Dnes je den mrkve. Lékaři upřesňují, k čemu je dobrá

4. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Možná to zní podivně, ale i mrkev má svůj svátek. Právě dnes se připomínají prospěšné vlastnosti této kořenové zeleniny. Je zdravá, chutná výborně a někdy i pobaví. Podívejte se.

Mezinárodní den mrkve vznikl v roce 2012 a společně s Českou republikou jej uznávají také ve Francii, Itálii, Švédsku, Rusku, Austrálii, Velké Británii a Japonsku.

Při troše fantazie: muž a žena, zamilovaná mrkev, mrkví rodinka, čtyřprsťák, mrkev-krab,  milenci, dětská nožička i mrkev kulička

Od roku 2014 je každoročně den mrkve pod patronátem očních klinik DuoVize a NeoVize. To spojení se nabízí, mrkev přeci zlepšuje zrak, nebo ne?

Mrkev je ohromně chutná a zdravá zelenina, která je v mnoha směrech prospěšná lidskému organizmu. Ale to, že zlepšuje náš zrak, to je velmi rozšířený a oblíbený mýtus,“ říká Lenka Tuzová, manažerka klinik NeoVize a DuoVize. „Aby si člověk uchoval dobré vidění, chroupat mrkev rozhodně nestačí. A právě proto, abychom uvedli na pravou míru to, jak to s tou mrkví je, převzali jsme nad Mezinárodním dnem mrkve v České republice patronát,“ vysvětluje.

S dioptrickými vadami oka konzumace mrkve vůbec nesouvisí

Mrkev je skutečně významným zdrojem provitamínu A, který zlepšuje stav pleti a také vyživuje sítnici, ale určitě nevyřeší žádné oční problémy. „Hodně lidí se mylně domnívá, že když bude jíst hodně mrkve, brýle nebude potřebovat. S dioptrickými vadami oka však konzumace mrkve vůbec nesouvisí. Mrkev je bohatá na vitamín A (podobně jako mléko, sýr nebo vajíčka), který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu nám poskytují i další zraková barviva (flavonoidy, zeaxantin a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici). Také nenasycené Omega 3 mastné kyseliny v rybím oleji,“ vysvětluje doc. Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize. A dodává: „Bohužel to nefunguje tak, že když člověk schroupe každý večer jednu nebo dvě mrkve, udrží si ostrý zrak až do stáří. O zrak se musíme starat ve spolupráci s očním lékařem a na pravidelné prohlídky chodit alespoň jednou ročně.“

K čemu je dobrá mrkev

Mrkev sice nedokáže napravit zrakové vady, jako například krátkozrakost, ale může pomoci při šerosleposti, tedy neschopnosti oka přizpůsobit se šeru nebo tmě. Že mrkev očím může v jistém ohledu pomoci, uvádí i oční lékař Zbyněk Mlčoch: „Vědecký výzkum National Eye Institutu potvrdil, že existují živiny, které pomáhají chránit oči. Preventivně působí ty potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů. Hovoříme především o betakarotenu, vitaminu C, vitaminu E, dále pak jde o lutein a zinek.“ Uvádí také, že mrkev, díky velkému obsahu betakarotenu, pomáhá snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace. Tato oční vada v poslední době nabývá na významu, postihuje velké množství lidí, kterým významně komplikuje život. Více o makulární degeneraci zjistíte v rozhovoru: Jsme společnost založená na zraku. Proto oční nemoc velmi hendikepuje, říká specialista na léčbu sítnice.

Mrkev je také výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům. Pomáhá tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces, zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater. Syrová mrkev je bohatá na obsah unikátních druhů vlákniny, která pomáhá tělu lépe se zbavovat toxinů.

Mrkev funguje také jako přírodní solárium, když z ní chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji zpracujte. Při chroupání syrové mrkve se nám do těla vstřebají pouze tři procenta, vařená či dušená mrkev na oleji ze sebe uvolní mnohem více (až 39 %) betakarotenu.

TIP: Máte rádi mrkev a chcete si ji uchovat co nejdéle? Mrkev zhořkne, když bude skladována vedle jablek.

Zdroj: TZ oční kliniky DuoVize a NeoVize

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).