Hlavní navigace

Desatero psychické hygieny. Nevyčítejte si žádné pocity kvůli Ukrajině

4. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Současná situace se dotýká všech, reakce mohou být odlišné. Odborníci upozorňují, že obavy či úzkost, vztek, bezmoc v souvislosti s aktuální situací na Ukrajině může pocítit kdokoli, a není důvod se za to stydět.

Odborníci nabízejí psychologickou pomoc a podporu nejen přímo pro obyvatele a uprchlíky z Ukrajiny, ale pro všechny, kdo jsou aktuálním děním jakkoli zasaženi.

Co se dozvíte v článku
  1. Krizová intervence zdarma – pro všechny, kteří si potřebují promluvit o válce na Ukrajině
  2. Psychická hygiena je nezbytná, říká Český červený kříž
  3. Desatero psychické hygieny
  4. Nešiřte nesmysly a pomáhejte podle svých možností, není to soutěž
  5. Tipy na další bezplatné terapie

Krizová intervence zdarma – pro všechny, kteří si potřebují promluvit o válce na Ukrajině

Například Hedepy, platforma pro online terapie, nabízí krizovou intervenci zdarma v šesti světových jazycích. Využít ji může každý, kdo má potíže zahnat obavy či úzkost v souvislosti s aktuálním děním na Ukrajině a ve světě.

„Současná situace nás všechny zasáhla. Naši blízcí, naši kolegové i my sami jsme pocítili, jaký dopad mohou mít tyto události na náš mentální stav, ačkoli sami nejsme v bezprostředním nebezpečí. Proto jsme se rozhodli nabídnout 30 minut konzultace s terapeutem zdarma všem, kteří cítí, že to potřebují,“ vysvětluje CEO Hedepy Lukáš Krčil.

„Rád bych ještě dodal, že není co si vyčítat, jakkoli silná negativní reakce v tak extrémní situaci je naprosto normální,“ doplňuje Lukáš Krčil. O pomoc může požádat kdokoli, kdo mluví česky, slovensky, anglicky, rumunsky, polsky či italsky. Svůj čas bez nároku na odměnu již nabídla řada terapeutů.

Psychická hygiena je nezbytná, říká Český červený kříž

„Válka na Ukrajině představuje náročnou situaci pro nás všechny. Zprávy se na nás nepřetržitě valí ze všech stran a situace v nás vyvolává celou řadu pocitů. Někdo cítí vztek, někdo úzkost, někdo chuť pomáhat, někdo všechno dohromady,“ popisuje také organizace Český červený kříž. Na svém Facebooku proto přinesl několik doporučení, jak zmírnit dopady událostí na naši duši i duši našich blízkých.

Desatero psychické hygieny

1. Aktuální vývoj na Ukrajině v každém z nás vzbuzuje různou směsici pocitů, se kterou se každý vyrovnáváme po svém. Strach, úzkost, smutek, vztek, bezmoc a rezignace, zahlcení nebo nezájem jsou přirozenou reakcí na tuto náročnou situaci.

2. Pokud chcete, sdílejte své pocity a mluvte. Pokud to s blízkými nejde, nebojte si říci o pomoc. Nemáte se zač stydět. Existují i anonymní krizové linky. Pomoc profesionálové nabízejí i skrze sociální sítě.

3. Věnujte se i sami sobě, dělejte si radost. Můžete si třeba zacvičit, jít na procházku, vyrazit si s příteli nebo si v klidu otevřít oblíbenou knížku.

4. Nenechte se zahltit zprávami, dávkujte si jejich množství. Sledujte ověřené zdroje, dejte si pozor na dezinformace.

5. Držte se v přítomnosti, nedomýšlejte si katastrofické scénáře. Pokud se vám začnou rozutíkávat myšlenky, přerušte je nějakou činností.

6. Dění na Ukrajině se různými způsoby dotýká nás všech. Pokud se obáváte zhoršení situace, zamyslete se, zda se na to můžete nějak připravit. Snažte se ale nepanikařit.

7. Snažte se nevybíjet si negativní pocity na ostatních. Vaše rodina, kolegové ani Rusové a Ukrajinci z vašeho okolí válku nevyvolali. Naopak mohou někteří z nich momentální situaci snášet ještě hůře než vy. A možná by sami uvítali pomoc.

8. Chcete nabídnout pomocnou ruku? Děkujeme. Můžete se obrátit třeba na neziskovou organizaci ve vašem okolí, která pomoc na Ukrajině koordinuje. Poradí vám, jak se opravdu účinně zapojit. Potřeba jsou finance, materiál i dobrovolníci. Informace o koordinované pomoci najdete i na sociálních sítích. Nečiňte ale zbrklá rozhodnutí a nepodnikejte věci na vlastní pěst.

9. Vnímejte svoje hranice. Ani při dobrovolničení nedřete do úmoru. Nebojte se říkat ne. Každý máme svá omezení a limity. Berte je na vědomí i u druhých lidí. Ne každý chce nebo může pomáhat.

10. Jsme v tom společně. Podpořme se. Zvládneme to.

Zdroj: Český červený kříž

Nešiřte nesmysly a pomáhejte podle svých možností, není to soutěž

Jedním z bodů, které mj. uvádí Český červený kříž, je dávkování zpráv o událostech a zejména jejich výběr. Sledovat neustále zpravodajství, komentáře či sociální sítě ničemu nepomůže, navíc se můžete setkat s nejrůznějšími dezinformacemi.

Na význam toho, jak důležité je získávat informace z oficiálních zdrojů (rozhlas, televize, místní rozhlas, vyhláška obecního úřadu, pokyny zaměstnavatele apod.), upozorňuje ve svých pokynech pro obyvatelstvo při mimořádných událostech také Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který také apeluje, aby lidé nerozšiřovali poplašné a neověřené zprávy.

Konkrétní tipy, jak zachovat v aktuální situaci chladnou hlavu a pracovat se svými emocemi, najdete také v online krizovém webináři organizace Hedepy. Webinář je možné zhlédnout zdarma, terapeuti se v něm věnují také dotazům od posluchačů. „Webinář je určen všem, kteří se necítí úplně komfortně, ale zatím se jim z jakéhokoli důvodu nechce volat terapeutovi,“ říká Lukáš Krčil. Terapeuti zde odpovídají například i na dotazy, co dělat s výčitkami svědomí, že člověk neudělal dost na pomoc lidem na Ukrajině, jak komunikovat s lidmi v postižených oblastech či jak zvládnout strach z války během těhotenství.

„Neobviňujte se, že jste třeba ještě nic neudělali nebo nepomohli dost. Buďte u svých možností. Není to soutěž, kdo dá víc nebo míň,“ doporučují. Pomocí může být třeba už jen to podpořit své okolí v tom, aby nepodléhalo panice a strachu.

Tipy na další bezplatné terapie

Na děti i rodiče se dlouhodobě zaměřuje Linka bezpečí, myslí na ně i v souvislosti s událostmi na Ukrajině: „Jsme si zcela vědomi vážnosti situace a obav našich dětí a rodičů. Na našem webu nabízíme základní body a doporučení, jak vnitřně se situací naložit a lépe ji zvládnout,“ uvádí a připomíná, že je také možné využít telefonické služby. K dispozici je dětská Linka bezpečí 116 111 a Rodičovská linka 606 021 021. Na stránkách Linky bezpečí jsou dostupné tipy pro děti a mladistvé, jak zvládat obavy z války na Ukrajině, i tipy pro rodiče. Rovněž zde najdete pomoc pro řešení vztahů s kamarády z Ukrajiny a Ruska a další informace.

Terapie zdarma pro lidi postižené situací na Ukrajině, speciálně pro osoby v ČR, které mají příbuzné na Ukrajině, Ukrajince v ČR i mimo ČR v rámci online terapií a dobrovolníky, kteří v aktuální situaci zajišťují humanitární pomoc, nabízí také projekt Terapie.cz #hlavunadvodou.

Více o možnostech pomoci a podpory najdete v dalších článcích k tématu Ukrajina.

Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPRCHLÍKY

DOPADY NA ČESKÝ PRŮMYSL
EKONOMICKÉ SOUVISLOSTI
IT A KYBERBEZPEČNOST
RADY NEJEN PRO RODIČE

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).