Smørrebrød pochází z Dánska a v dánštině je jeho název složený ze slov máslo – smør – a chleba – brød. Smørrebrød je ale mnohem víc než chleba s máslem.
Základ je tmavý chleba…
Základem každého chlebíčku je tmavý hranatý chléb nakrájený na tenké plátky a potřený máslem. V originále jde o hutný tmavý žitný chleba (rugbrød).
Ten se následně zdobí nejrůznějšími potravinami a oblohou z čerstvé nebo nakládané zeleniny. Dánové používají různé druhy masa nebo ryb, sýr nebo vajíčka.
Mezi tradiční pak řadíme variantu s brambory, kdy se chlebíček jednoduše ozdobí vařeným bramborem s pažitkou a zalije se domácí majonézou (recept na ni najdete v článku o přípravě bramborového salátu).
…a kvalitní suroviny
„Nejen Dánové si při přípravě dávají záležet na to, aby vybírali výhradně z lokálních a kvalitních produktů,“ uvádějí odborníci na biopotraviny v kampani zaštítěné ministerstvem zemědělství:
„Aby byl výsledek opravdu povedený, doporučujeme vybírat biopotraviny, tedy produkty ekologického zemědělství. U nich máte jistotu, že při jejich produkci nebyla použita umělá hnojiva ani další chemické látky, jako jsou například pesticidy. Produkty ekologického zemědělství najdete na biofarmách, ale i v supermarketech pod označení logem biolistu nebo biozebry. Jen u nich budete mít jistotu, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, a můžete tak s chutí vykročit do nového roku tím správným směrem, ohleduplným k naší přírodě, půdě i zvířatům.“
Fantazii při zdobení dánských chlebíčků se meze nekladou, zdobit je můžete podle vlastních představ. Tady je pár tipů:
Chlebíček s brambory
Suroviny:
- bio žitný kváskový chléb (4 krajíce)
- máslo v bio kvalitě na namazání
- 5 ks bio brambor
- majonéza v bio kvalitě
- pažitka
- sůl a pepř
Chléb nakrájejte na tenké plátky a potřete ho máslem. Uvařené brambory ve slupce pokrájejte na kolečka a položte na chléb. Osolte, přidejte pepř a posypejte pažitkou. Na závěr přelijte majonézou a můžete podávat.
Chlebíček s vejcem a opečenou slaninou
Suroviny:
- bio žitný kváskový chléb (4 krajíce)
- 10 dkg bio slaniny
- máslo v bio kvalitě na namazání
- 4 ks bio vajec
- 1 ks bio červené cibulky
- ½ bio okurky
Na pánvi si připravte volské oko a slaninu. Chléb namažte máslem a přidejte vrstvu na plátky nakrájené okurky a cibule, poté přidejte vejce a na závěr slaninu. Můžete ozdobit polníčkem ap.
Sýrový chlebíček
Suroviny:
- bio žitný kváskový chléb (4 krajíce)
- 250 g sýru eidam v bio kvalitě
- 100 g bio tvarohu
- 100 g bio másla
- tenký plátek bio čerstvého lososa
- bio salát
- 2 ks bio vajec uvařených natvrdo
- 2 čajové lžičky kaviáru
- sůl
Na pánvi osmažte plátek chleba se sýrem do té doby, než se eidam rozpustí. Poté si připravte náplň. Smíchejte roztopené máslo s tvarohem a přidejte zeleninu s najemno nakrájenou rybou bez kůže, na kostičky nakrájenými vejci a kaviárem. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí a směsí potřete chléb.
TIP: Chcete zůstat u klasiky? Takhle dělají naše národní zlato – šunkový chlebíček s vajíčkem – profesionálové: