Hlavní navigace

Dánské chlebíčky – obložený tmavý chleba s máslem má snad nekonečně variant

28. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Pepr Consulting
Hledáte originální recept na silvestrovské pohoštění? Dánské chlebíčky smørrebrød nejen skvěle vypadají, ale i chutnají.

Smørrebrød pochází z Dánska a v dánštině je jeho název složený ze slov máslo – smør – a chleba – brød. Smørrebrød je ale mnohem víc než chleba s máslem.

Co se dozvíte v článku
  1. Základ je tmavý chleba…
  2. …a kvalitní suroviny
  3. Chlebíček s brambory
  4. Chlebíček s vejcem a opečenou slaninou
  5. Sýrový chlebíček

Základ je tmavý chleba…

Základem každého chlebíčku je tmavý hranatý chléb nakrájený na tenké plátky a potřený máslem. V originále jde o hutný tmavý žitný chleba (rugbrød).

Ten se následně zdobí nejrůznějšími potravinami a oblohou z čerstvé nebo nakládané zeleniny. Dánové používají různé druhy masa nebo ryb, sýr nebo vajíčka.

Mezi tradiční pak řadíme variantu s brambory, kdy se chlebíček jednoduše ozdobí vařeným bramborem s pažitkou a zalije se domácí majonézou (recept na ni najdete v článku o přípravě bramborového salátu).

…a kvalitní suroviny

„Nejen Dánové si při přípravě dávají záležet na to, aby vybírali výhradně z lokálních a kvalitních produktů,“ uvádějí odborníci na biopotraviny v kampani zaštítěné ministerstvem zemědělství:

„Aby byl výsledek opravdu povedený, doporučujeme vybírat biopotraviny, tedy produkty ekologického zemědělství. U nich máte jistotu, že při jejich produkci nebyla použita umělá hnojiva ani další chemické látky, jako jsou například pesticidy. Produkty ekologického zemědělství najdete na biofarmách, ale i v supermarketech pod označení logem biolistu nebo biozebry. Jen u nich budete mít jistotu, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, a můžete tak s chutí vykročit do nového roku tím správným směrem, ohleduplným k naší přírodě, půdě i zvířatům.“

Fantazii při zdobení dánských chlebíčků se meze nekladou, zdobit je můžete podle vlastních představ. Tady je pár tipů:

Chlebíček s brambory

Suroviny:

  • bio žitný kváskový chléb (4 krajíce)
  • máslo v bio kvalitě na namazání
  • 5 ks bio brambor
  • majonéza v bio kvalitě
  • pažitka
  • sůl a pepř

Chléb nakrájejte na tenké plátky a potřete ho máslem. Uvařené brambory ve slupce pokrájejte na kolečka a položte na chléb. Osolte, přidejte pepř a posypejte pažitkou. Na závěr přelijte majonézou a můžete podávat.

Chlebíček s vejcem a opečenou slaninou

Suroviny:

  • bio žitný kváskový chléb (4 krajíce)
  • 10 dkg bio slaniny
  • máslo v bio kvalitě na namazání
  • 4 ks bio vajec
  • 1 ks bio červené cibulky
  • ½ bio okurky

Na pánvi si připravte volské oko a slaninu. Chléb namažte máslem a přidejte vrstvu na plátky nakrájené okurky a cibule, poté přidejte vejce a na závěr slaninu. Můžete ozdobit polníčkem ap.

Sýrový chlebíček

Suroviny:

  • bio žitný kváskový chléb (4 krajíce)
  • 250 g sýru eidam v bio kvalitě
  • 100 g bio tvarohu
  • 100 g bio másla
  • tenký plátek bio čerstvého lososa
  • bio salát
  • 2 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • 2 čajové lžičky kaviáru
  • sůl

Na pánvi osmažte plátek chleba se sýrem do té doby, než se eidam rozpustí. Poté si připravte náplň. Smíchejte roztopené máslo s tvarohem a přidejte zeleninu s najemno nakrájenou rybou bez kůže, na kostičky nakrájenými vejci a kaviárem. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí a směsí potřete chléb.

TIP: Chcete zůstat u klasiky? Takhle dělají naše národní zlato – šunkový chlebíček s vajíčkem – profesionálové:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).