Hlavní navigace

Nejčastější nemocí z povolání je covid. Pokud jste se nakazili v zaměstnání, můžete za to dostat peníze

23. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mezi nemocemi z povolání je stále nejvíce případů, kdy se lidé v práci nakazili covidem. Loni jej lékaři jako nemoc z povolání uznali více než šesti tisícům zaměstnancům. Otvírá jim to cestu k finančním náhradám.

Covid mezi nemoci z povolání začal promlouvat před čtyřmi lety a poslední dva roky – v letech 2022 a 2023 – patři mezi nejčastěji hlášené. Statistiku zveřejnil Státní zdravotní ústavu (SZÚ). Podle dat loni celkový počet hlášení oproti předloňsku klesl o šest procent.

„Onemocnění covid-19 bylo hlášeno v roce 2023 u 6265 z celkového počtu 7001 případů nemocí z povolání, z toho 651 zaměstnanců prodělalo toto onemocnění v letech 2020 až 2023 celkem dvakrát, a 32 osob dokonce třikrát, proto je počet hlášených onemocnění covidem-19 vyšší než celkový počet lidí, kteří se s touto nemocí dostali do registru,“ podotýká Vladimíra Lipšovávedoucí Centra hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ.

Nejčastěji se svými žádostmi uspěli zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. O uznání covidu jako nemoci z povolání ale žádají třeba i učitelé, vychovatelé nebo asistenti pedagoga, kteří se nakazili ve třídách škol či v mateřských školách.

Dalším nejčastějším hlášeným infekčním onemocněním v roce 2023 byl svrab. Jeho hlášení se týkala výhradně pracovníků v odvětví zdravotní a sociální péče. Nejčastěji šlo o pracující v domovech sociálních služeb a domovech pro seniory.

Ve statistikách SZÚ je následovaly nemoci způsobené fyzikálními faktory (např. syndrom karpálního tunelu, onemocnění šlach, kloubů), postihující dýchací cesty, plíce, pohrudnici a pobřišnici, nemoci kožní, nemoci způsobené ostatními faktory a činiteli (celkem 2 případy) a nemoci způsobené chemickými látkami (pouze 1 případ).

Když chcete za covid dostat peníze

Pokud zaměstnanec v souvislosti s výkonem své práce onemocní a choroba je zařazena na seznamu těch z povolání, může si cestou praktického lékaře požádat o její uznání. Musí kvůli tomu ale do ambulance, která má od Ministerstva zdravotnictví oprávnění to posoudit. 

U covidu je možné o jeho uznání jako choroby z povolání žádat jen tehdy, pokud k onemocnění došlo při práci, u níž je hygienickým šetřením prokázáno riziko nákazy.

Covid-19 jako nemoc z povolání. Kdo má nárok na odškodnění? Přečtěte si také:

Covid-19 jako nemoc z povolání. Kdo má nárok na odškodnění?

Při uznání má zaměstnanec nárok na několik druhů náhrad.Může jít o náhrady za ztrátu na výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění nebo účelně vynaložené náklady spojené s léčením.

Nároky na peníze zůstávají platné i v situaci, kdy zaměstnanec na nemoc z povolání zemřel. V takovém případě náleží pozůstalým. Mezi náhradami může být třeba i vyplácení výživného na dítě.

Pokud se kvůli této nemoci již zaměstnanec nemůže vrátit do práce, náleží mu odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku.

Peníze zaměstnanci vyplácí jeho zaměstnavatel z pojištění, které má povinnost uzavřít.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).