Hlavní navigace

Bez správné rehabilitace se nikdy nevrátíte do formy jako před nemocí, říká fyzioterapeutka

11. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Se souhlasem Polikliniky Modřany
O zdraví je důležité pečovat, nejlépe již z hlediska prevence, kdy řadě onemocnění můžeme skutečně předejít, například včasnou preventivní prohlídkou. Důležitá je ovšem i následná péče ve formě rehabilitace, pokud jsme si již nějakým onemocněním či zraněním prošli. Po covidu je pak často zásadní plicní rehabilitace.

„Bez správné rehabilitace se člověk prakticky nikdy nevrátí do původní formy před nemocí, což platí dvojnásob i o prodělání onemocnění covid-19,“ říká zkušená fyzioterapeutka Tereza Burdová, která působí na Poliklinice Modřany.

Pokud se zastavíme, v této době zcela logicky, nejprve u koronavirového onemocnění, jak je důležitá rehabilitace právě po této nemoci?

Pozůstatky prodělané infekce covid-19 bývají nejčastěji únava, vyčerpání, dušnost a celkově snížená výkonnost. Koronavirus totiž napadá horní cesty dýchací. Pokud imunitní systém včas nezasáhne, postupuje dál do plic, kde může vyvolat virový zánět. V takovém případě trvá léčba déle a pacienti mohou mít dýchací obtíže i po odeznění infekce. Právě z tohoto důvodu je velmi důležité podstoupit plicní rehabilitaci, zejména pokud se stále potýkáte s výše jmenovanými obtížemi.

Když přijdu k vám do ordinace, jak zjistíte, jaké mám potíže a co je jejich příčinou?

Na začátku každého vyšetření se pacienta zeptám, co a jak dlouho ho trápí, kdy se daná bolest stupňuje a kdy naopak ustupuje, v jakých situacích pociťuje pohybové omezení, sníženou výkonnost, dušnost… Vycházím samozřejmě také z lékařského posudku, který si pacient s sebou ve většině případů přinese. Teprve potom připravíme individuální rehabilitační plán. Jedná se o soubor vyšetřovacích a terapeutických technik, zaměřených zejména na dech, uvolnění měkkých tkání hrudníku a manuální rozvolnění hrudníku. Patří sem i mobilizace žeber a hrudní páteře. Využíváme i pomůcky k tréninku dechových svalů, který zlepšuje jejich kondici, sílu a vytrvalost.

Může za zdravotními problémy být i psychika?

Fyzický stav a psychické rozpoložení jsou u každého člověka prostě spojené nádoby. Jako fyzioterapeutka mohu pomoci fyzickému i psychickému uvolnění pomocí speciálních cvičení a relaxačních technik. Výsledkem správně absolvované rehabilitace není jenom lepší zdravotní stav, ale i lepší psychické rozpoložení pacienta.

Jak je důležité pravidelné cvičení pro zachování zdravé kondice?

Samozřejmě sehrává klíčovou roli. Pravidelné zdravotní cvičení pomáhá odstranit problémy vznikající z jednostranné zátěže a potíže z dlouhodobé svalové nerovnováhy. Některé cviky působí proti různým projevům degenerativních změn pohybového aparátu a nemalou mírou působí velmi pozitivně i na psychickou kondici, která je nedílnou součástí celého uzdravovacího procesu.

Jaké jsou dnes vlastně moderní způsoby léčby a rehabilitace pohybového aparátu?

Mezi relativně nové způsob léčby a rehabilitace patří terapie Super Inductive System (SIS). Výhodou této terapie je to, že může být provedena bez přímého kontaktu s kůží, může být prováděna dokonce i přes oblečení, a především přináší okamžitou úlevu od bolesti.

Terapie je založena na interakci mezi elektromagnetickým polem o vysoké intenzitě a lidským tělem. Elektromagnetické pole je generované cívkou v aplikátoru, neuromuskulární tkáň je depolarizovaná, tímto způsobem nastane svalová kontrakce. S metodou Super Inductive Systém lze efektivně léčit různé poruchy neuromuskulárního a kloubně skeletálního systému.

Za velmi přínosné považuji také ošetření vysokovýkonným laserem, které patří k zajímavým novinkám ve fyzioterapii. Na rozdíl od běžného terapeutického laseru má uvedený typ laseru schopnost průniku i do dříve neprostupných tkání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouhodobě se zabývá mediální komunikací a PR, v oblasti zdravotnictví a IT.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).