Hlavní navigace

Co všechno koluje o jídlech z McDonald's?

27. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Andrey Armyagov / Shutterstock.com
Omelety dělají v mekáči ze sušených vajec, nugety ze zářivě růžové hmoty a maso do hamburgerů se barví karmínem. Pravda, nebo lež?

Na začátku bývá většinou vtípek, nedorozumění – mýty, které často obletí celý svět, vznikají mnohdy nevinně, ale končí zbytečným strašením spotřebitelů po celém světě, což se v posledních letech snaží McDonald's zvrátit. Ať už stránkou narovinu.mcdonalds.cz, zvaním novinářů do zázemí svých prodejen nebo vyvracením mýtů, na které musí nejčastěji odpovídat. Nač se lidé nejčastěji ptají a jak McDonald's odpovídá?

1. Nugety – je to skutečné kuře

  • Mýtus: Nugety se vyrábějí ze svítivě růžové hmoty, jejíž foto koluje na internetu. Neobsahují skoro žádné maso a jsou plné chemie a náhražek.
  • McD: Chicken McNuggets obsahují jen libové maso z kuřecích prsíček nahrubo pomleté, marinované a obalené ve strouhance a těstíčku – takový trojobal naruby.

2. Burger – 100 % hovězího

  • Mýtus: Burger od McDonald's člověka zabíjí vysokým počtem kalorií, levnými surovinami a koktejlem chemických látek, který způsobuje, že jídlo neplesniví ani po letech. Nemá žádné živiny.
  • McD: Takzvaný růžový sliz ve výrobcích z hovězího masa McDonald's v České republice, na Slovensku ani jinde v Evropě nepoužívá a nikdy nepoužíval. Pro výrobu hamburgerových plátků používá pouze ručně vykostěné výsekové partie předního hovězího masa. K umletému masu se nepřidávají žádné další přísady ani emulgátory. Maso v hamburgerech je 100% hovězí, které má zasyrova jen 20 % tuku. Ochucuje se solí a pepřem po ogrilování. Růst plísní je závislý na prostředí, kde je potravina uložena. Příznivá pro růst je především vlhkost a přítomnost plísní v místě uložení. Přísná pravidla pro kvalitní a hygienické zpracování surovin a pro přípravu pokrmů mohou způsobovat, že výrobky McDonald's vyschnou dříve, než je plíseň stihne napadnout, nebo plesniví až za delší čas.

3. Hranolky – přímo z brambor

  • Mýtus: Hranolky se vyrábějí z bramborové hmoty, jsou promořené chemickými látkami, cukrem a přesolené. Smaží se v takřka jedovatém oleji.
  • McD: V České republice a na Slovensku používá McDonald's hranolky vyrobené z odrůdy brambor Russet Burbank a Innovator. Po vstupní kontrole a rozkrájení jsou hranolky ošetřeny dextrózou v koncentraci desetiny procenta (roztok přírodního cukru používaný ke standardizaci barvy) a stabilizátorem, který je chrání před hnědnutím. Nakonec jsou předsmaženy a rychle zmraženy. V restauracích se pak zmražené hranolky usmaží ve směsi řepkového a slunečnicového oleje s obsahem trans-nenasycených mastných kyselin pod 2 %, což je minimum, kterého lze při jeho výrobě dosáhnout. V žádném případě nejsou obaleny v tucích ani látkách živočišného původu. Fritování trvá přesně tři minuty při teplotě 168 ˚C. Po vytažení se hranolky nechají okapat a přidají se max. čtyři gramy soli na jednu várku. Maximální doba, po kterou jsou hotové hranolky uchovávány před podáním zákazníkům, je sedm minut.

4. Hranolky – žádný smrtonosný pesticid

  • Mýtus: Brambory na hranolky se ošetřují agresivními pesticidy, kvůli kterým jsou na poli několik týdnů jedovaté. McDonald's si navíc na dodavatelích použití tohoto pesticidu vynucuje.
  • McD: Žádný z dodavatelů McDonald's Europe nepoužívá pesticid „monitor“, o kterém koluje video na YouTube. Tento pesticid obsahuje nepovolenou složku methamidophos, která byla v Evropské unii zakázána v roce 2008. V rámci dodavatelských podmínek, připravených v roce 2009, se všichni dodavatelé McDonald's musí rychle zapojit do programu zaměřeného na snižování použití pesticidů.

5. Vejce – jen čerstvá

  • Mýtus: McDonald's používá sušená vejce.
  • McD: Pro snídaně používá McDonald's pouze čerstvá vajíčka z České republiky. Slepice nežijí v klecích, ale jsou chované v zastřešených halách na podestýlce. Dodavatelé musí splňovat náročné požadavky programu Animal Welfare, který zvířatům zaručuje dobrou životní úroveň. Všechny vajíčkové muffiny či wrapy a míchaná vajíčka se připravují až na místě z čerstvých vajec ve skořápce.

6. Antibiotika, stimulanty, hormony – podle zákona

  • Mýtus: Kuřata a skot, ze kterých se vyrábí maso pro McDonald's, jsou krmeny antibiotiky a stimulanty, aby zvířata nebyla nemocná a rychle narostla. Jejich maso pak obsahuje léčiva, která jsou používána i v lidské medicíně.
  • McD: Používání antibiotik se řídí podle legislativy Evropské unie z roku 2006, která používání antibiotických stimulátorů růstu v krmivu bez výjimky zakazuje. Jakákoliv léčiva se podávají jen v případě onemocnění zvířat pod dohledem veterinárního lékaře a po vysazení léčby musí být dodržena ochranná lhůta, než je dotyčné zvíře poraženo, aby nebyla léčiva obsažena v mase.

7. Olej – žádný palmový

  • Mýtus: Smažené pokrmy se připravují na přepáleném palmovém oleji, který je plný chemických látek způsobujících rakovinu a kardiovaskulární problémy.
  • McD: McDonald's používá pouze směs řepkového a slunečnicového oleje s obsahem trans-nenasycených mastných kyselin pod 2 %, což je minimum, kterého lze při jeho výrobě dosáhnout. Olej ve fritézách se několikrát denně filtruje a pravidelně kontroluje. Speciální zařízení měří obsah nežádoucích látek. Ve chvíli, kdy jejich množství dosáhne dobrovolně stanovené hranice, obsluha olej vymění. Hranolky a ostatní produkty jako třeba nugetky se fritují v oddělených nádobách.

8. Sodík a sůl – solí se méně

  • Mýtus: Výrobky v McDonald's jsou přesolené, což přispívá k vysokému krevnímu tlaku a poškozuje srdce.
  • McD: McDonald's postupně snižuje obsah soli ve svých produktech od roku 2010 v rámci vlastního programu. Jeho cílem je snížit celkový podíl soli ve výrobcích McDonald's o deset procent. U některých konkrétních potravin však došlo ke snížení obsahu soli až o dvacet pět procent a například u hranolek se obsah soli snížil o dvacet procent.

9. Hitparáda chemikálií – nepoužívá se

  • Mýtus: Bulky McDonald's obsahují síran amonný, aby byly bulky načechranější. Síran amonný se používá jako půdní hnojivo nebo ochrana proti škůdcům.
  • McD: McDonald's nepoužívá síran amonný. 
  • Mýtus: Aroma TBHQ (tert-Butylhydroquinone) je v osmnácti jídlech od McDonald's. Ve větším množství může vyvolat břišní nádory. 
  • McD: TBHQ McDonald's Europe nepoužívá.
  • Mýtus: Zelenina používaná McDonald's obsahuje propylenglykol, který se používá třeba jako rozpouštědlo pro barvy, hydraulická kapalina, nemrznoucí směs nebo v elektronických cigaretách.
  • McD: Zelenina používaná v McDonald's je dodávána balená v kuchyňské úpravě, tj. umytá, v případě salátů nakrájená. Při její přípravě se nepoužívají žádné chemikálie, tedy ani propylenglykol.
  • Mýtus: Maso používané McDonald's se barví karmínem, což je přírodní barvivo získávané z vysušených těl hmyzu červce nopálového.
  • McD: Přestože je karmín (též košenila) povoleným přírodním barvivem, McDonald's ho nepoužívá. Dobré hovězí maso barvení nepotřebuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).