Při nachlazení vsaďte na kuřecí polévku a česnek. Kávu a tučné naopak vynechte

19. 2. 2025

Sdílet

Vývar s masem a polévkou v keramické nádobě
Autor: Depositphotos
Silný vývar se považuje za zbraň v boji proti nachlazení
Při nachlazení a virózách se doporučuje především hodně pít, aby nedocházelo k dehydrataci. Kromě čisté vody vám pomohou vývary, bylinkové čaje a nápoje s medem. Tělo potřebuje kvalitní živiny, které posílí imunitní systém, jako jsou kuřecí polévka, med, ovesné vločky, ovoce bohaté na vitamín C a česnek. Vynechte kávu, alkohol a těžce stravitelná jídla, abyste se zotavili rychleji.

Ve chvíli, kdy jsme nachlazení, kašleme a bolí nás celé tělo, většinou nemáme vůbec chuť jíst. Dostatek živin a tekutin je ale klíčový k tomu, abychom se co nejrychleji zotavili z nemoci. I když se vám nechce, snažte se pít dostatek tekutin a dostat do žaludku alespoň kuřecí vývar nebo rýži. Někteří jedinci a malé děti mohou během nachlazení trpět i střevními příznaky, takže je pro ně ještě mnohem náročnější konzumovat v období nemoci výživnou stravu.

Co se dozvíte v článku
  1. Co jíst při nachlazení?
  2. Bylinky proti nachlazení
  3. Co nejíst při nachlazení?

Co jíst při nachlazení?

Nachlazení většinou není provázeno vysokou horečkou (na rozdíl od chřipky), ale přesto se při něm člověk více potí a ztrácí tak vodu a cenné minerály, jako jsou sodík, draslík a hořčík. V prvé řadě se proto zaměřte na hydrataci. Díky čirým vývarům, čajům s medem a dalším nápojům dodáte tělu nejen tekutiny, ale dostanete do něj i nějaké živiny. Co se týče jídla, doporučuje se stravovat lehce, pestře a zařadit potraviny bohaté na vitamín C. Kávu, sladkosti a tučná jídla raději vynechte. [1, 2, 34]

Galerie: Přírodní léčba – vyzkoušejte tyhle rostliny

Vhodné nápoje při nachlazení

  • Vývary: čirý hovězí, slepičí nebo zeleninový vývar dokáže člověka postavit na nohy. Nejenže skvěle chutná a zasytí, ale také pomáhá předcházet dehydrataci. Teplý vývar příjemně zahřeje a zklidní podrážděný krk. Navíc není nijak zatěžující pro trávicí ústrojí.
  • Bylinkové čaje: při nachlazení se doporučuje pít hlavně heřmánkový, lipový, mátový nebo bezový čaj. Pokud nemáte po ruce nasušené bylinky či čajovou směs, můžete si nastrouhat syrový zázvor a zalít ho horkou vodou. Zázvorový čaj má ostrou chuť a dokáže uvolnit ucpané dýchací cesty.
  • Čaj s medem a citronem: antimikrobiální účinky medu se skvěle snoubí s antioxidanty, které najdete v citronové šťávě. Připravte si z nich sirup, přidejte je do vlažného čaje nebo je zkuste popíjet rozpuštěné ve vodě.
  • Ginger shot: odvážnější jedinci si mohou připravit nápoj z čerstvého zázvoru, citronové šťávy, kurkumy, medu a trošky vody. Ingredience stačí rozmixovat v mixéru a podle potřeby přecedit. Nápoj skladujte v lednici a dejte si každý den jednoho panáka.

Vhodné pokrmy při nachlazení

  • Kuřecí polévka: podobně jako čirý vývar je i polévka s nudlemi, kuřecím masem a zeleninou výživná a snadno stravitelná. Tělu dodá tekutiny, vitamíny, minerály a kvalitní bílkoviny.
  • Česnek: jedná se o dobře známý všelék, který se v tradičním léčitelství používá při boji proti virovým infekcím a nachlazení. Česnek vděčí za své antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky látce zvané alicin. Ten mu mimo jiné dodává charakteristické štiplavé aroma. Samozřejmě nemusíte česnek konzumovat syrový po stroužcích, natřený na chlebu či rozmačkaný v polévce bude chutnější.
  • Med: je skvělým pomocníkem, pokud potřebujete rychlý zdroj energie. Med navíc disponuje antiseptickými účinky, povzbuzuje imunitní systém a zklidňuje podrážděné hrdlo. To se určitě hodí, pokud vás během nachlazení škrábe v krku.
  • Ovesná kaše: ovesné vločky jsou nutričně hodnotné a zároveň i lehce stravitelné. Najdete v nich celou řadu živin, které podporují funkci imunitního systému. Konkrétně se jedná o zinek, selen, železo a betaglukany. Při přípravě ovesné kaše se doporučuje sáhnout po klasických vločkách, které namočíte a pak uvaříte v mléce. Instantní kaše často obsahují zbytečný cukr, škrob či nekvalitní tuky.
  • Citrusy a jiné ovoce: imunitní systém určitě ocení, pokud mu při boji s nemocí dodáte dostatek vitamínů a antioxidantů. Konkrétně byste měli zvýšit příjem vitamínu C, který najdete třeba v pomerančích, citronech, grapefruitech, šípcích, rakytníku, kiwi, jahodách či ananasu.
  • Zelenina bohatá na vitamín C: mezi nejlepší zeleninové zdroje vitamínu C patří červená a žlutá paprika, růžičková kapusta, brokolice, petrželová nať či špenát.
  • Rýže: pokud máte žaludek na vodě a vaše trávení je rozhozené, zkuste konzumovat vařenou rýži. Je snadno stravitelná a zároveň i bohatá na kvalitní sacharidy, takže vám dodá dost energie. [5, 6, 7, 8]
Tohle platí na běžné příznaky nachlazení, jako jsou bolest v krku či vodnatá rýma Přečtěte si také:

Tohle platí na běžné příznaky nachlazení, jako jsou bolest v krku či vodnatá rýma

Mléčné výrobky při nachlazení

O mléku se od nepaměti traduje, že zahleňuje. Proto se mnozí lidé obávají mléčných výrobků a během nemoci se jim vyhýbají úplně. Podle odborníků ale neexistují žádné klinické studie, které by prokázaly, že mléko vede ke zvýšené produkci hlenu. Po polknutí mléka se na sliznicích sice vytváří tenký ochranný film, ale ten během chvilky zmizí.

Kysané mléčné výrobky, kam patří kefír, acidofilní mléko, podmáslí, jogurt, zakysaná smetana a jiné, jsou při boji s nemocí naopak prospěšné. Obsahují probiotické bakterie, které pomáhají udržovat rovnováhu ve střevní mikroflóře. [9, 10, 11, 12]

Bylinky proti nachlazení

Pokud máte ucpaný nos, špatně se vám dýchá a trápí vás rýma, můžete sáhnout po nejrůznějších bylinkách, které jsou vhodné při léčbě nachlazení. Zatímco některé dokážou ulevit od pocitu ucpaného nosu díky aromatickým silicím, jiné se vyznačují protizánětlivými účinky a posilují imunitu. K inhalaci jsou ideální éterické oleje z eukalyptu, máty peprné, tymiánu, levandule, čajovníku (tea tree), borovice a citronu.

Pokud si chcete uvařit čaj, můžete sáhnout po předpřipravených směsích, které většinou obsahují kombinace ověřených bylin. Používají se hlavně:

  • heřmánek,
  • šalvěj,
  • lípa,
  • mateřídouška,
  • bez černý,
  • divizna,
  • tužebník jilmový,
  • lichořeřišnice,
  • echinacea. [13, 14, 15, 16]

Čokoláda, Ratatouille, Křidýlko nebo stehýnko. Ukažte, jak se vyznáte ve slavných filmech o jídle

Milujete jídlo? A milujete taky filmy? V tom případě pro vás máme kvíz. Dát náš test bez jediné chyby nebude snadné, už proto, že je v něm dvaadvacet otázek. Týkají se dvou desítek filmů a také jednoho populárního seriálu, který rovněž je, jak jinak, o jídle a vaření.

Co nejíst při nachlazení?

Pokud se léčíte s nachlazením či jinou virovou infekcí, snažte se jídelníček spíše odlehčit a vyhýbat se takovým nápojům a potravinám, které by ho naopak zbytečně zatěžovaly. Jedná se o:

  • alkohol,
  • kávu a jiné zdroje kofeinu,
  • tučná a smažená jídla,
  • sladkosti,
  • potraviny s přidaným cukrem a konzervanty,
  • instantní jídla a fast food.

Pokud vás bolí a škrábe v krku, vynechte krekry, sušenky, preclíky a jiné křupavé potraviny, které by vás mohly při polykání dráždit a prohlubovat problémy. Při střevních problémech a průjmu se doporučuje vynechat klasické mléčné výrobky obsahující laktózu. Mléčný cukr může v období nemoci způsobovat problémy i jedincům, kteří netrpí laktózovou intolerancí. [17, 18, 19, 20]

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).