Hlavní navigace

Chcete si ušít roušku?

16. 3. 2020

Sdílet

Současná poptávka po ochranných prostředcích proti koronaviru, ať jde o roušky, respirátory, či dezinfekce, je vysoká a shání se jen těžko. Na internetu přibývá rad, jak si ušít roušku, alespoň coby improvizovanou náhradu za nedostatkové pomůcky.

Rouška není primárně určena k ochraně člověka, který ji nosí, ale měla by pomoci zabránit, aby on sám nakazil někoho dalšího. K ochraně před infekcí koronavirem je podle odborníků nutný respirátor s třídou FFP3.

Co se dozvíte v článku
  1. K čemu slouží rouška
  2. Kdo by měl roušku nosit
  3. Jak ušít roušku
  4. O roušky je třeba pečovat a správně je používat
  5. Pravidla, aby bavlněná rouška fungovala

K čemu slouží rouška

Roušky jsou vhodné především pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili.

„Roušky jsou určené zejména k ochraně okolí, tedy aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou. Použitím běžných roušek se člověk před nákazou COVID-19 neochrání, může však zabránit jejímu dalšímu šíření v případě, kdy by byl sám již infekční. Ochranu proti přenosu nákazy od jiného člověka může poskytnout pouze respirátor se stupněm filtrační ochrany proti virům, případně v určité míře také speciální roušky vyráběné s použitím nanotechnologických výrobních postupů,“ uvádí k používání roušek oficiální web ministerstva zdravotnictví věnovaný problematice koronaviru.

„Při kontaktu s pacientem s příznaky akutního respiračního onemocnění je třeba dodržovat standardní opatření proti přenosu infekce kapénkami. Nejdůležitější je, aby nemocní dodržovali respirační etiketu při kašli, kýchání a smrkání, používání jednorázových kapesníků a také hygienu rukou,“ doporučují odborníci.

Galerie: Jak si bezpečně umýt ruce

Nicméně i tak je dle některých zdrojů možné, že roušky alespoň určitým procentem snižují riziko nákazy i pro svého nositele. Každopádně se jimi nic nezkazí.

Kdo by měl roušku nosit

Zdravotníci a další lidé „v první linii“.

„Roušky a respirátory jsou klíčové zejména pro zdravotníky za účelem jejich ochrany v nemocnicích a v terénu a zefektivnění zdravotní péče o osoby nakažené koronavirem. Dále také pro lékárníky, policisty, záchranáře či hasiče. Ti jsou takzvaně v první linii. V době šíření takovéto nákazy je klíčové zajistit poskytování zdravotní péče a chod nemocnic,“ připomíná web ministerstva s tím, že pro širokou veřejnost je mnohem důležitější a účinnější dodržovat základní hygienická pravidla a omezit veškeré cestování.

Rouška je potřebná také pro osoby v domácí karanténě a další, kteří s nimi například sdílejí domácnost.

„Noste ústní roušku, pokud vám to je doporučeno,“ uvádí k tomu ministerstvo zdravotnictví. „Měli byste ji nosit v případě, že pobýváte ve stejné místnosti s jinými lidmi, i v případě návštěvy poskytovatele zdravotní péče. Pokud nemůžete nosit ústní roušku, měli by ji nosit lidé, kteří s vámi žijí, pokud jsou s vámi ve stejné místnosti. Pokud bydlíte na koleji či jiném místě, kde sdílíte společnou kuchyni, koupelnu a společenské prostory, měli byste zůstat jen ve svém pokoji se zavřenými dveřmi, vycházet jen v nezbytných případech a nosit ústní roušku. Pokud sdílíte s ostatními osobami kuchyň (na koleji apod.), pokud je to možné, nevstupujte do těchto míst, pokud jsou tam přítomni ostatní. Pokud to jinak nejde, noste ústní roušku.“ Lidé v karanténě také mají roušku samozřejmě používat v případě nezbytných nákupů, pokud skutečně nemají jinou možnost, než si je zajistit sami.

Co používáte k ochraně úst a nosu?

A do třetice lidé bez příznaků a bez podezření na koronavirus. Dalším důvodem, proč nosit roušku, je totiž ohleduplnost. I pokud jste podle všeho zdrávi, můžete tak snížit riziko šíření nemoci, pokud byste již přeci jen byli infekční. O použití roušky nebo alespoň jiné improvizované ochrany prosí zdravotníci, pokud jdete do ordinace či nemocnice.

Jak ušít roušku

Kdo nemá možnost získat ochrannou roušku jinak, může si ji zkusit vyrobit.

Na internetu přibývají rady a postupy, jak na to. Zvládnete to i v ruce, bez stroje. Ideálně by roušky měly být zhotoveny za stoprocentní bavlny, a to včetně materiálu na šňůrky a nití, zejména proto, aby se daly prát na vysokou teplotu a žehlit.

Standardně se roušky připravují ze čtverce látky o rozměrech dvacet na dvacet centimetrů, u dětské varianty lze rozměry upravit podle věku, častý je rozměr strany patnáct až šestnáct centimetrů. K nim je třeba připevnit hotové či ušité šňůrky. Gumičky nejsou vhodné, protože je nelze vyvařit.

Podrobný návod na ušití jednovrstvé i dvouvrstvé roušky včetně videa najdete třeba na blogu Daya.cz:

Jednoduchý postup je uveden i na webu Happymag.cz. Tipy a návody najdete například ve facebookové skupině Česko šije roušky.

Roušky nyní lidé šijí jak pro sebe a své blízké, tak jako pomoc například zdravotnickým a sociálním zařízením.

O roušky je třeba pečovat a správně je používat

Aby bavlněná rouška fungovala, jak má, je třeba dodržovat určitá hygienická pravidla. Uvádíme zde rady doporučované odborníky z Pečovatelského centra Prahy 7 a z Doporučení prevence COVID-19 (Preventing the Spread of Coronavirus Disease 2019 in Homes and Residential Communities).

Pravidla, aby bavlněná rouška fungovala

  • Před nandáním roušky si umyjte ruce mýdlem, případně použijte dezinfekci.
  • Při nošení se roušky nedotýkejte.
  • Jakmile rouška zvlhne, je třeba ji vyměnit – nejpozději po dvou hodinách nošení.
  • Před sundáním roušky si opět umyjte či vydezifinkujte ruce.
  • Roušku sundejte tak, že ji uchopíte pouze za tkalouny či gumičky.
  • Následně si důkladně umyjte ruce mýdlem, případně vydezinfikujte.
  • Špinavou roušku uchovávejte nejlépe v uzavřené nádobě a před dalším použitím ji vyvařte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).