Hlavní navigace

Češky se stydí za své nahé tělo. Ale ne při sexu

7. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Většina českých žen, na rozdíl od svých často tlustých mužů, trpí komplexy, ukázal nový průzkum. Ale spíše na veřejnosti, při soukromých erotických hrátkách stud mizí.

Kult krásného vysportovaného těla se zejména vlivem médií stal společenskou normou ovlivňující estetické vnímání, ale také noční můrou zejména něžného pohlaví.

Jak ukázal průzkum společnosti SANEP, výrazná většina českých žen se totiž ve srovnání se svými protějšky za své nahé tělo stydí a více jak polovina českých žen kvůli svým fyzickým schránkám trpí komplexy. Za své nahé tělo se stydí více než dvě třetiny (66,6 %) dotázaných, komplexy trápí více než polovinu žen (54,2 %).

Naopak čeští muži, kteří dle statistik patří mezi nejtlustší v Evropě, si ze svých nadbytečných kilogramů a otylých postav přílišné starosti nedělají a za své tělo se nestydí. Ve srovnání se ženami se za své tělo stydí jen 37,9 % mužů. A pánů, kteří mají kvůli svému nahému tělu komplexy, je 17,9 %, tedy o více jak třetinu méně. Ženy jsou na podobu svého nahého těla citlivější, nicméně s ideálem krásy jsou společností a médii mnohonásobně více konfrontovány.

Jiný průzkum, provedený rovněž společností SANEP, zaměřený na vnímání obezity pak ukázal, že například nošení plavek není pro nadpoloviční většinu Čechů (57,6 %) žádným problémem. To však opět platí zejména pro mužskou část populace, neboť nošení plavek činí problém necelé pětině z nich (19,8 %). V případě něžného pohlaví, které ke svému zevnějšku přistupuje mnohem citlivěji, už je to jinak. Nosit plavky v letních měsících totiž činí problém 61,2 % žen.

Rozdíly mezi ženami a muži pak lze do jisté míry chápat jako potvrzení skutečnosti, že společenský tlak je v oblasti krásy a těla mnohem více kladen na ženy.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Při sexu se nestydíme

V případě sexu a sexuálních hrátek však u řady žen i mužů jdou pocity studu či komplexy z nahého těla zcela stranou. Za své nahé tělo se totiž při intimních chvilkách stydí  36,9 % žen a pouze 8,3 % mužů.

I sex je tedy oblastí, v níž si ve srovnání se svými protějšky muži mnohem méně připouštějí své případné fyzické nedostatky.

Zajímavý závěr vyplývající z průzkumu ukazuje, že české ženy akceptují kult krásného těla, nicméně podobu svého těla řeší primárně ve vztahu k veřejnosti, potažmo všeobecně přijímané normě ideálu ženské krásy. Ty však padají v kontaktu s těmi nejbližšími.

Nudapláže – nic pro nás

Z průzkumu rovněž vyplývá, že Češi bez ohledu na svá těla nejsou národem exhibicionistů. Nicméně i přesto, že drtivá většina Čechů nemá v oblibě ani producírování na nudistických plážích, případný otevřený rozhovor ohledně jejich nahoty jim žádný problém nedělá. 

Za příznivce exhibicionismu se v České republice počítá pouhých 4,9 % žen a 6,2 % mužů. Fakt, že Češi neradi dávají na veřejný obdiv svá těla, dokládá i skutečnost, že nemají v oblibě nudistické pláže. Ty vyhledává pouze 5,9 % žen a 9,8 % mužů. I zde tak lze do jisté míry pozorovat, že muži se s podobou svého těla dokáží smířit lépe než ženy.

I přes stud a komplexy, které jsou u části respondentů vyvolány vzhledem své postavy, je zjevné, že se Češi nebojí otevřeného rozhovoru o nahotě, a to ani pokud se jedná o jejich vlastní tělo. Otázky a rozhovory týkající se nahoty jsou pak nepříjemné 40,3 % žen a 28,5 % mužů.

Exkluzivní internetový on/offline průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 16. července – 30. července 2011 na vybrané skupině 24 823 otázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18–69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 50 722 dotázaných. www.sanep.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).