Hlavní navigace

Češi jsou rekordmani v délce sexuálního styku

23. 4. 2009

Sdílet

Češi patří v otázkách sexu k nejliberálnějším a nejtolerantnějším na světě. Jsme tolerantní v otázkách antikoncepce, interrupce, masturbace a homosexuality. Začínáme se chovat zodpovědněji, nestřídáme tolik partnery, používáme spolehlivou ochranu, vyplývá z pravidelného průzkumu.

Nejnovější výzkum sexuálního chování v České republice, který je realizován jednou za pět let (1993, 1998, 2003 a 2008) a který je ve světě ojedinělý z hlediska pokračování, ukázal, že proti předchozím rokům je možné sledovat tendence k větší zodpovědnosti a toleranci české společnosti. V průzkumu bylo dotazováno celkem 2000 lidí starších 15 let. Trendy se ukazují sice jako pozitivní, ale nepřekvapující. Při sexuálním styku se chráníme spolehlivou antikoncepcí a máme stálé partnery. Mladá generace se chová zodpovědněji. Ví, že je na světě spousta jiných lákadel (cestování, studium, zahájení profesionální kariéry), než uzavírání sňatků a plození dětí.

Jeden z garantů výzkumu, sexuolog Petr Weiss, vyvrací informace, které se často objevují v médiích, že by klesal věk prvního pohlavního styku, a také nestoupá počet sexuálních partnerů (a ani promiskuita se nezvyšuje).

První pohlavní styk až v 18 letech

Sex

Věk první schůzky, zamilovanosti a polibku začíná u českých mužů a žen okolo 14. a 15. věku. Nekoitální aktivity ve smyslu neckingu (mazlení od pasu nahoru), se objevují kolem 16. roku u mužů a u žen o rok později. První petting (mazlení po celém těle včetně genitálního dráždění) je zahajován kolem 17. roku. První sexuální styk zažijí mladí lidé krátce před 18. rokem a první partnerské vztahy navazují obě pohlaví kolem 18. roku věku. Není pravda, co se obecně traduje, že klesá věk prvního styku, často to vypadá, že by děti souložily už ve třinácti letech. Samozřejmě jsou takové případy, ale jsou to patologické výjimky. Jsme rádi, že mladí lidé mají ty čtyři roky na to, aby se naučili mazlení, protože bývají v budoucnosti daleko spokojenější, dosáhnou v partnerských aktivitách vyvrcholení a uspokojení, než ti, co začali se sexuálním stykem brzy, vysvětluje Weiss.

Zatímco ve Spojených státech se za první místo sexuálního styku uvádí nejčastěji zadní sedadlo v autě, v Čechách je to v polovině případů v přírodě, na chalupách a chatách, ve 20 procentech v bytě rodičů a v 9 procentech na internátě nebo koleji.

Mezi pozitivní zprávy patří ochrana antikoncepcí  při prvním styku. Před lety si nechala předepsat hormonální antikoncepci dvě procenta dívek, dnes je to každá desátá dívka. Také na začátku devade­sátých let převažovaly interrupce nad počtem porodů. Přesto je podle sexuologů  hormonální antikoncepce nedostatečnou ochranou, protože sice se chráníme před těhotenstvím, ale nechráníme se kondomem proti pohlavně přenosným nemocem. Ideální je používat antikoncepci a kondom. Bohužel se nám to nedaří učit mladé lidi, i když v Holandsku se jim to povedlo, říká Weiss.

Téměř třetina žen necítí rozdíl v orgasmu v závislosti na délce penisu. Každý muž by měl vědět, že průměrná délka penisu je 12,55 centimetrů. To proto, aby neměli mindráky a nevyhledávali naši pomoc, zdůrazňuje Weiss.

Jednotlivým druhům ochrany při sexu se věnuje náš speciál Antikoncepce

Promiskuita klesá

Sex

Čeští muži mají průměrně 9 partnerek za život, ženy pět, a toto číslo se lety výrazně nemění. Muž je stále hodnocen společensky výše, pokud má partnerek více. Podle zkušenosti sexuologů zahrnují muži mezi své partnerky i ty, se kterými měli jen nekoitální styk. Muži převážně přehánějí, ženy si naopak ubírají. V každém případě je pravdou, že promiskuita v České republice klesá.

Zatímco ve světě lidé uvádějí, že jejich soulož s milostnou předehrou trvá průměrně 8 minut, Češi uvádějí až 15 minut. Myslím si, že tento údaj je nadhodnocen. Lidé se snaží prezentovat v co nejpříznivějším světle, říká Weiss. Průměrně se milujeme dvakrát týdně. Preferované zdroje sexuálního vzrušení u žen jsou dráždění klitorisu a pochvy. Jen z malé části je to dráždění v hloubce pochvy. Toto zjištění by se mělo vyučovat už na základních školách, aby chlapci věděli, na co se zaměřit, říká s humorem Weiss.

Zajímavé je, že Češi se milují, i když nemají potřebu. Chtějí tak zřejmě vyhovět svým partnerům, nebo si myslí, že to tak má být. My víme, že zachovalá sexuální aktivita svědčí o dobrém duševním i tělesném zdraví, takže to vítáme, říká Weiss. Ale zároveň by se podle sexuologů lidé neměli do ničeho nutit, na co nemají chuť, nemají potřebu nebo to nechtějí dělat.

Jako nejčastější sexuální poruchu dnes muži uvádějí potíže se ztopořením penisu. Proti tomu ženy mají nejčastěji problémy s nedostatečnou lubrikací (zvlhčením), s bolestivostí při pohlavním styku a s nedostatkem sexuální potřeby.

Komerční sex jen s kondomem?

Celkem tři procenta žen uvedla, že někdy v životě poskytla sex za peníze. Pokud by šlo o sex za výhody, sexuologové tvrdí, že by toto číslo bylo daleko vyšší. Styk s prostitutkou uvádí 14 procent mužů. Pozitivní je, že se zvýšil počet uživatelů kondomu. Skoro deset procent mužů ho s prostitutkou nepoužívá vůbec.

Výrazně se snižuje procento mimomanželského styku, u obou skupin až o 20 procent. U mužů (55 procent) jde spíše o příležitostné styky, u žen (34 procent) to jsou i delší známosti. Třetina žen a pětina mužů považuje tyto styky za morálně nepřípustné, ale většina se k nim staví tolerantně.

Nejčastějším pachatelem znásilnění žen jsou manželé a partneři

Každý dvacátý muž přiznává, že přinutil ženu k sexu násilím. Pokud je žena sexuálně zneužita, pak je převážně pachatelem manžel nebo partner, pouze v 11 procentech je to neznámý muž (deviant nebo sadista). Sexuální zneužití v dětství zažilo mizivé procento mužů i žen. Nejčastějším pachatelem je otec, nevlastní otec, strýc, málokdy cizí člověk. Lidé z rodiny nejsou pedofilní, spíše mají problém se sociálně a osobnostně zařadit.

Názory na homosexualitu, interrupci a masturbaci? Nevadí nám

výzkumPolovina Čechů měla v průzkumu, který se prováděl v roce 1988, homofóbní postoj k homosexuálům. Dnes xenofobní rozhodně nejsou. Jsme k této otázce velmi tolerantní. Považujeme ji za odchylku, která ničemu neškodí, je pro nás přirozeným jevem. Co se týká interrupce, respondenti uvádějí, že o svém těhotenství má rozhodnout žena. V jedné čtvrtině mohou být důvody finanční, sociální a zdravotní. Jen pro tři procenta je interrupce naprosto nepřípustná. Začínáme mít větší toleranci k masturbaci. Vnímáme ji jako přirozený jev, kdežto dříve se lidé domnívali, že je škodlivá. Muži onanují v průměru sedmkrát měsíčně, ženy šestkrát. Zjistili jsme, že masturbace je v partnerském vztahu věcí zcela normálním fenoménem a doplňkem partnerského sexu, říká Weiss.

Informace o sexualitě se nejčastěji dovídáme od kamarádů, což je pro sexuology pohromou. Jsou to ty nejnebezpečnější informace, které jsou plné mýtů, říká druhý z garantů výzkumu sexuolog Jaroslav Zvěřina. Naprosto nedostatečné informace máme od rodičů a školy, přitom tyto dvě kategorie by měly poskytovat nejvíce informací. Většina učitelů nechce nebo neumí učit sexuální výchovu. Motivujeme učitele, aby si zvali odborníky. Ale přednáška gynekologa o menstruaci, za kterou si škola udělá čárku, není sexuální výchova, říká Weiss. Doma bychom měli s dětmi mluvit o sexu do devátého roku věku, protože do této doby se ještě dítě nestydí. Pro sedmiletou holčičku zní slovo penis stejně jako ucho, na rozdíl od dvanáctileté, která se stydí a vidí za tím něco nedovoleného nebo tajemného, uzavírá výzkum sexuolog Petr Weiss.

Foto: Photobucket, agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).