Hlavní navigace

Černá ředkev: silné přírodní antibiotikum skvěle rozpouští hleny

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Černá ředkev je silně močopudná, čistí močové ústrojí. Podporuje trávení, posiluje činnost jater, žlučníku a rozpouští žlučové kamínky. Má výrazné antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Navíc výborně rozpouští hleny.

Černá ředkev (varianta raphanus nigra) je odrůda ředkve seté, má masitou kulovitou hlízu černé barvy. Jelikož se jedná o velmi nenáročnou rostlinu, můžeme si ji pěstovat sami. Běžně je k dostání v obchodech s ovocem a zeleninou.

Co černá ředkev obsahuje

Tato zelenina je bohatá na velké množství minerálních látek – vápník, hořčík, železo, síru, fosfor, dále vitamin C, vitaminy skupiny B.

Přečtěte si: Vitamín C – různé podoby, stejný účinek

Galerie: Vitamíny v potravinách

Dále obsahuje glukosinoáty, které se enzymaticky štěpí na éterický olej s výrazně fytoncidními účinky.

Léčivé účinky této zeleniny

Černá ředkev je silně močopudná, čistí močové ústrojí, v některých případech pomáhá vyloučit i močové kamínky.

Dále podporuje trávení, posiluje činnost jater, žlučníku a rozpouští žlučové kamínky.

Zvyšuje chuť k jídlu a podporuje činnost střev.

Fytoncidy této zeleniny mají výrazné antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Takže ji můžeme používat jako silné přírodní antibiotikum. Navíc výborně rozpouští hleny.

Čisticí kúra z černé ředkve

Jelikož má tato zelenina silné antibiotické a detoxikační působení, můžeme ji použít k očistění celého organismu.

Každý den po dobu tří týdnů sníme dvě syrové černé ředkve. Pro zpříjemnění chuťových kanálků si je můžeme mírně osolit. Tuto ozdravnou kúru doporučuji provádět dvakrát ročně – nejlépe na jaře a na podzim.

Recepty z černé ředkve

Černá ředkev s cibulí zatočí s chřipkou i nachlazením

  • Při prvních příznacích prochladnutí, únavy, bolestí kloubů a zvedající se teploty si můžeme ulehčit touto osvědčenou recepturou.
  • Potřebujeme: 1 cibuli, 1 černou ředkev, 2 dl vody
  • Postup: Oba druhy zeleniny nakrájíme a pak rozmixujeme ve vodě. Nápoj po douškách vypijeme. Tento postup provádíme 2× denně po dobu 4 dnů.

Ředkev s medem skvěle rozpouští hleny

  • Potřebujeme: šťávu z 1 ředkve, 1 lžičku tekutého medu
  • Postup: Obě ingredience smícháme dohromady. Přípravek užíváme 3× denně 1 lžičku po dobu 5 dní.

Čaj z černé ředkve při rýmě a kašli

  • Potřebujeme: 1 lžíci strouhané černé ředkve, 1 lžíci medu, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Ředkev přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme, přidáme med a můžeme popíjet. Tento čaj si dopřáváme 2× denně po dobu týdne.

Kapky z černé ředkve posilují činnost základních čističů – jater a ledvin

  • Potřebujeme: 3 lžíce nastrouhané černé ředkve, 3 dl 60% lihu
  • Postup: Ředkev zalijeme lihem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 6 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Ředkvové víno povzbuzuje chuť k jídlu

  • Potřebujeme: 3 lžíce nastrouhané ředkve, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky drcených anýzových semínek
  • Postup: Přísady smícháme a vše zalijeme červeným vínem. Směs necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby scedíme a plody ještě dokonale vymačkáme. Nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Víno skladujeme v temnu a chladnu. Užíváme po 1 štamprli denně.

Ředkvový likér na podporu trávení

  • Potřebujeme: 3 lžíce nastrouhané ředkve, půl lžičky kořene hořce žlutého, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Vlasový aktivátor z černé ředkve pomáhá odstranit lupy

  • Potřebujeme: odšťavenou šťávu z 2 černých ředkví, potravinářskou fólii
  • Postup: Šťávu vmasírujeme do vlasové pokožky a pak vlasy obalíme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny působit. Poté dobře umyjeme. Tuto proceduru provádíme 4× týdně po dobu 1 měsíce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).