Hlavní navigace

Jak to vypadá v největším centru potravinových bank u nás

4. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Penny Market
Poslední březnový den bylo slavnostně otevřeno nové logistické centrum v Praze-Dubči. Bude sloužit jako hlavní sklad potravinové pomoci pro celou Českou republiku. Obří sklad patří k největším svého druhu v Evropě.

V ČR působí patnáct regionálních potravinových bank, které na národní i nadnárodní úrovni zastupuje Česká federace potravinových bank. Tato nezisková organizace koordinuje jejich činnost, získává potřebné prostředky a také provozuje centrální sklad.

Potraviny pro potřebné

Federace a potravinové banky usilují o snížení plýtvání potravinami, tedy například vyhazování neprodaných zásob z řetězců, a zejména pomáhají potřebným se zajištěním potravin, případně další materiální pomoci.

Zboží, které potravinové banky zajistí (z maloobchodních řetězců, sbírek potravin, od dárců ad.), putuje prostřednictvím regionálních poboček přímo do odběratelských neziskových organizací, které standardně pomáhají například opuštěným seniorům, rodičům samoživitelům, rodinám v krizi, osobám bez domova či s psychickým a tělesným postižením. O konkrétních lidech, kteří využívají této podpory, jsme psali nedávno v článku Několik porcí z milionu. Kdo jsou lidé, kteří využijí darů ze sbírek potravin?

Aktuálně k úlohám potravinových bank přibyla ještě distribuce pro uprchlíky z Ukrajiny. Proto se velmi hodí, že je k dispozici nové velké logistické centrum.

Centrum potravinových bank v Praze-Dubči

  • Nové logistické centrum bude sloužit jako hlavní sklad potravinové pomoci pro celou ČR.
  • Se svými více než 1000 paletovými místy se řadí mezi přední sklady potravinových bank v Evropě.
  • 40 až 50 palet se nachází v prostoru pro chlazené a mražené zboží.
  • Nový areál má více než 3000 m2.
  • V areálu budou v budoucnu situovány i sklady Potravinové banky pro Prahu a Potravinové banky Central.
  • Nákup centra byl spolufinancován Evropskou unií, finančně přispěla také společnost Penny Market ČR.

Galerie: Největší centrum potravinových bank v ČR

Kdo rychle dává, dvakrát dává. Na otevření se ani nečekalo

Poptávka po potravinové pomoci stále stoupá. A nyní navíc vlivem přílivu uprchlíků ještě stoupl význam potravinových bank jako zdroje rychlé potravinové pomoci i pro humanitární účely.

Otevření logistického centra bylo proto oproti původnímu plánu už jen formální, provoz byl zahájen okamžitě, jakmile to bylo možné, a prostory se oproti původnímu plánu již nějaký čas využívaly, jak uvádí ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová:

„Vzhledem k urgentnosti situace a potřebě velkých skladových obratů jsme museli neplánovaně začít prostory využívat již před několika týdny. Příjem a výdej potravin v posledních týdnech byl opravdu enormní, zejména v důsledku příchodu velikého množství uprchlíků na naše území.“

Vzhledem ke zvýšenému obratu v době krize na Ukrajině je tedy v současné době logistické centrum již v plném provozu a potravinovou pomoc do něj dovážejí nejen obchodní řetězce, ale i stovky producentů, firem i drobných dárců.

„Ukázalo se, jak je takové logistické centrum důležité zvláště v těchto dnech. Díky tomu, že máme stále sklad v Modleticích, a už jsme mohli využít i část kapacit v Dubči, jsme byli schopni přijímat a distribuovat pomoc lidem, zejména maminkám s dětmi z Ukrajiny, velmi rychle. Opět se potvrdilo, že kdo rychle dává, dvakrát dává,“ přiblížila aktuální situaci Veronika Láchová.

Zásoby se tenčí, docházejí konzervy i polévky pro uprchlíky

Během posledních týdnů navýšily potravinové banky svou činnost o více než 70 %. Přestože přes ně procházejí tuny potravin a dalšího sortimentu, zásoby se tenčí. Potravinové banky proto již v půlce března upozorňovaly a varovaly, že bez pomoci státu situaci dlouhodobě nezvládnou.

„Potravinové banky se od vypuknutí konfliktu na Ukrajině staly hlavním zdrojem potravinové pomoci pro uprchlíky po celé České republice. Díky darům se jim tento bezprecedentní nápor daří zvládat, i přes to se zásoby rychle zmenšují a vydrží maximálně už jen 2–3 týdny. V dalším období se neobejdeme při zajištění základní potravinové pomoci bez přispění státu,“ uvedla tehdy Veronika Láchová.

Díky podpoře veřejnosti, Svazu obchodu a cestovního ruchu, obchodních řetězců, organizací a producentů potravin jsou banky schopny pomáhat a zásobovat nejen největší uprchlické centrum v zemi – Kongresové centrum, ale i většinu hotspotů v regionech. Sklady se ale vyprazdňují a poptávka po pomoci vysoko převyšuje možnosti. Jak aktuálně sdělila ředitelka Federace, potravinovým bankám již skutečně některé druhy potravin docházejí, nedostatek je například u oleje a konzerv, chybí i instantní polévky a další potraviny, které se rychle uvaří. Právě instantní polévky přitom představují jednu ze základních položek v nabídce občerstvení pro uprchlíky v Kongresovém centru. Velký odbyt je také u dalších položek, například mléka či cukru.

Potravinové banky byly dosud schopny pokrývat poptávku z darů od obchodních řetězců a producentů potravin, nyní již musely zásoby doplňovat nákupy i z darů od firem či jednotlivců, které lidé posílají a tím velmi pomáhají.

Potravinami lze přispět ve všech skladech potravinových bank, v nichž probíhají sbírky. Jejich seznam najdete na webu Potravinové banky. Na nákup potravin lze přispět i na bankovní účet: 2801541770/2010. Firmy a producenti mohou psát na darci@potravinovabanka.

Potravinová pomoc se i nadále týká všech lidí v nouzi. Jak uvedla Veronika Láchová pro Českou televizi, poptávka i mimo uprchlickou krizi stále stoupá, a ředitelka Federace potravinových bank se obává, že se současnou inflací a zdražováním potravin se bude potřeba potravinové pomoci nadále zvyšovat. Více informací o tom, jak čerpat pomoc, najdete rovněž na stránkách Potravinové banky.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).