Hlavní navigace

Být šťastný i v dnešní době? Podle psychiatra Karla Nešpora potřebujeme více zdravých emocí

24. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Archív Karla Nešpora
ROZHOVOR – Jak si udržet duševní zdraví i v době nepohody? Známý psychiatr doporučuje rozvíjet zdravé emoce, a jejich vlivem i kvalitu svého života.

Deprese, úzkosti, stres. Po tom, co jsme dlouho potlačovali nezdravé emoce a často dokonce popírali jejich existenci, se na nás teď valí z každé strany jako lavina. Často si ovšem neuvědomujeme, že na to, abychom dosáhli stavu spokojenosti, se nestačí pouze naučit nezdravé emoce akceptovat, musíme zároveň přidat ty zdravé.

Je to ovšem ještě možné, když se zdá, že důvodů a příležitostí k radosti každým dnem ubývá? O tom, jak budovat zdravé emoce i v době nepohody, bude mluvit 1. března ve své online přednášce psychiatr, adiktolog a odborník na smích Karel Nešpor. Zde je malá pozvánka.

Co jsou to zdravé emoce a jak se liší od nezdravých?

V knize Jak být milejší zmiňuji vděčnost, laskavost, veselost, odhodlání, spokojenost, pokoru, důvěru, skromnost, klidné štěstí, hrdost, obdiv, respekt, úlevu, zájem, zaujetí, soucit, přejícnost, vyrovnanost a lásku. Našly by se i další. Zdravé emoce rozšiřují vědomí, přinášejí klid a uvolnění, zlepšují sebeovládání, rozhodování i komunikaci. Lépe fungují také trávení, imunita a další tělesné funkce. 


Autor: Archív Karla Nešpora

MUDr. Karel Nešpor, CSc., psychiatr, publicista a pedagog

Nejsou všechny emoce zdravé v přiměřeném množství?

Pro pračlověka bylo zdravé, když dostal strach a upaloval pryč od smečky nenasnídaných vlků. Za oněch časů měl strach smysl. Dnes je mnohem důležitější, aby nám to dobře myslelo. A to rizikové emoce neusnadní.

Může pozitivita škodit?

Za zdravou emoci nelze považovat divokou radost. Někdo se dívá na televizi a zakřičí „gól“, spadne ze židle a narazí si kyčel. Proto také doporučujeme našim pacientům své životní úspěchy oslavovat dvojnásobnou dávkou doléčování.

Jakou roli hrají emoce v životě člověka?

Naprosto klíčovou. Ovlivňují tělesné funkce, rozhodování, vztahy i komunikaci.

Často mluvíte o rozvíjení zdravých emocí. Jak je možné emoce ovládat?

Co bychom měli zcela určitě, je emoce si uvědomovat. To se týká i těch rizikových. Namlouvat si, že jsem klidný, a mlátit při tom pěstí do stolu, je směšné a nezdravé. Způsobů, jak zklidnit své emoce, je nespočet, patří sem smích a úsměv, jóga, procházka, klidné dýchání do břicha, někomu se svěřit atd. Půvabná starodávná technika je princip opaku. K rizikové emoci vyvoláme opačnou zdravou emoci, a pak si vybereme, co je lepší.

Neklade se v současné době na emoce přílišný důraz?

Na zdravé emoce by se měl klást důraz daleko větší. Film, televize a další média vyvolávají určitě více rizikových emocí než těch zdravých.

Co si představujete pod pojmem „vnitřní mír“? Je to reálný stav, nebo nedosažitelný ideál?

Pro začátek úplně stačí, když se trochu uklidníme a usmějeme…

MUDr. Karel Nešpor, CSc.

Je průkopníkem léčby smíchem, jejíž technicky sám vymýšlí. Odborník na léčbu návykových onemocnění, psychiatr, publicista a pedagog atestoval z psychiatrie, léčby návykových nemocí a psychoterapie. Je autorem řady odborných a populárních knih a často přednáší. K jeho úspěšným publikacím patří mimo jiné knihy Léčivá moc smíchu, Střízlivě, většinou vesele, Kudy do pohody, Jak být milejší a Jde to i vesele.

Online webinář Zdravé emoce – jak být šťastnější i v dnešní době se koná 1. března 2021 od 18 hodin, více informací najdete také na facebookové události.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).