Hlavní navigace

Bulovka vyzkouší novinku – asistenty pro onkologické pacienty

21. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pražská Fakultní nemocnice Bulovka nabídne onkologickým pacientům příští rok pomoc speciálního asistenta. Ten bude organizovat termíny vyšetření i zákroků a vysvětlí jim, co je na nich čeká.

Fakultní nemocnice Bulovka, která je provozovatelem největšího Komplexního onkologického centra v ČR, zahájila přípravu projektu asistentů onkologické péče. Tito asistenti by měli od jara 2022 poskytovat onkologickým pacientům veškerou potřebnou pomoc a podporu v celém procesu mnohdy náročné a zdlouhavé léčby, informuje nemocnice v tiskové zprávě.

Začíná nábor asistentů

Asistenty onkologické péče nejprve Bulovka vyzkouší v Mamodiagnostickém centru, a to u pacientek starších padesáti let s nově diagnostikovaným nádorem prsu. Pilotní projekt začne na začátku jara a pacientům nejprve budou k ruce dva až tři asistenti. Ty nemocnice bude teprve vybírat.

„Na podzim proběhne nábor zájemců. Z nich vybereme nejvhodnější uchazeče a zajistíme jim potřebná interní školení, aby poznali systém práce v naší nemocnici,“ vysvětluje vedoucí projektu Kateřina Vacková. „Asistent onkologické péče nemusí být zdravotník, ale měl by být organizačně zdatný, naprosto spolehlivý a vůči pacientům empatický,“ doplňuje lékařka.

Pokud se asistenti v mamocentru osvědčí, nemocnice jejich řady rozšíří. 

Fakultní nemocnice Bulovka je provozovatelem největšího Komplexního onkologického centra v ČR. Jen v tamějším mamocentru lékaři vyšetří zhruba 12 tisíc pacientek ročně, přičemž více než osm tisíc je ve věku 45 až 69 let. Z celkového počtu vyšetřených žen je se zhoubným nádorem diagnostikována necelá stovka pacientek.

Nebudou léčit, ale organizovat

Úkolem asistentů onkologické péče nebude léčit, ale vysvětlovat a organizovat.„Pacientům pečlivě vysvětlí posloupnost kroků v léčebném procesu, naplánují s nimi termíny na potřebná vyšetření či zákroky a objednají je na ně,“ popisuje záměr projektu ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jan Kvaček. Postupy přitom budou v souladu s doporučeními ošetřujících lékařů.

Služby asistenta budou vždy ušity na míru konkrétnímu pacientovi. Asistent jej bude provázet po celou dobu jeho léčby, aby vždy přesně věděl kdy a kam se má dostavit, kdo se o něj postará a co jej při vyšetření či zákroku čeká.

Galerie: Onkologické centrum FN Bulovka

Pomoc pro pacienty i pro nemocnici

Benefit z toho získá kromě pacienta i nemocnice. Pro ni znamená pomoc asistentů to, že kapacita jednotlivých pracovišť bude lépe využívána, tím by se mohly zkrátit čekací lhůty na vyšetření. Navíc asistenti výrazně pomůžou s administrativou, čímž uvolní ruce zdravotním sestrám, které by se místo vyplňování papírů mohly více věnovat péči o nemocné.

To, že nová služba je zaměřena na onkologické pacienty, není náhoda. Tyto nemocné totiž čeká velké množství vyšetření a zákroků v dlouhém časovém úseku. Navíc po stanovení diagnózy jsou v obrovském stresu, jsou nejistí a mnohdy mají sníženou schopnost přijímat informace, plně se soustředit a cokoliv organizovat. „Někdy se také stává, že sdělovaným informacím pacienti nerozumějí, jelikož lékaři mohou nevědomky používat příliš odborný jazyk. Také se stává, že v akutní stresové reakci po sdělení diagnózy člověk najíždí do tunelového myšlení a mnoho informací není schopen vnímat či je rychleji zapomene,upozorňuje psycholožka Marcela Braunová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).