Hlavní navigace

Jak řešit bolest mrtvého zubu a proč těhotné tolik trpí zánětem dásní

30. 4. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Bolesti zubů bývají považovány za jedny z nejnepříjemnějších bolestí v životě. Mezi časté příčiny patří zubní kazy, záněty dásní nebo odhalené zubní krčky, čemuž se dá předcházet pečlivou dentální hygienou. Také je důležité pravidelně docházet na preventivní zubařské prohlídky, protože počínajícího zánětu nebo drobného kazu si člověk většinou sám nevšimne.

S bolestí zubů se minimálně jednou za život setká asi každý z nás. Mezi nejčastější příčiny patří zubní kazy, záněty dásní nebo zvýšená citlivost zubů na chlad, teplo či sladké. Běžně se ale objevuje i po nejrůznějších zubních zákrocích a děti často trpí bolestmi, když se jim prořezávají první zoubky.

Pokud není příčina bolestí zubů známá, neměl by pacient váhat s návštěvou stomatologické ordinace. Čím déle návštěvu lékaře v tomto případě odkládáte, tím bolestivější, náročnější a dražší bude následný zákrok. [1, 2, 34]

Kdy se objevuje bolest zubů?

S bolestí zubů se během života setkávají jak dospělí, tak i jejich ratolesti.

Bolest zubů u dospělých

U dospělých osob se akutní problémy objevují často v souvislosti se zubními kazy. Na počínající problém upozorňují nejprve poměrně nenápadné příznaky, jako je například bolest zubu při skousnutí. Kaz se vyvíjí až několik měsíců, takže se může stát, že se na něj přijde až po určité době při preventivní prohlídce u zubaře.

Jaké plomby, kdy a komu hradí zdravotní pojišťovny Přečtěte si také:

Jaké plomby, kdy a komu hradí zdravotní pojišťovny

U pokročilých a vícečetných kazů může docházet k zánětu zubní dřeně, což už je vážná komplikace. Typickým příznakem je nesnesitelná bolest zubů nebo pulsující bolest zubu. Pokud není zub odborně ošetřen, zubní dřeň odumře. A ani tehdy nekončí problémy, protože se zánět může rozšířit až do okostice

V těchto případech si pacienti stěžují na bolest mrtvého zubu, která je způsobena hlubokým zánětem v okolních tkání. Jde o život ohrožující stavy, které vyžadují okamžité lékařské ošetření. [5, 6, 7, 89]

Bolest může být způsobena také infikovanými kořenovými kanálky, vypadnutím plomby, zánětem dásní nebo prorůstáním zubů moudrosti.

Samostatnou kapitolou je zvýšená citlivost zubů. Spouštěčem bolesti mohou být změny teplot (pití chladných, nebo naopak horkých nápojů), sladká nebo kyselá jídla. Někdy jsou bolesti dokonce tak intenzivní, že se člověk začne určitým jídlům a nápojům vyhýbat. Nadměrnou citlivost zubů způsobují odhalené zubní krčky nebo ztenčení zubní skloviny. Přechodně se tento problém objevuje například po nešetrném bělení zubů. [10, 11, 12, 13]

Stomatologické zákroky jsou další častou příčinou bolestí zubů a dásní. Tyto potíže ovšem obvykle přejdou do několika minut až hodin po ošetření. Běžně se objevuje:

  • bolest po vytržení zubu,
  • bolest okolních zubů po extrakci,
  • bolest po vytržení zubu moudrosti,
  • bolest zubu po vrtání,
  • bolest zubu po čištění kanálků,
  • bolest zubu po odstranění nervu,
  • bolest zubu po zaplombování. [14, 15]

Bolest zubů u dětí

Dětem se začínají první mléčné zoubky prořezávat kolem šestého měsíce věku. Toto období je mimořádně náročné jak pro samotné miminko, tak pro jeho rodiče. Prořezávání zoubků je pro děťátko bolestivé, proto špatně spí, je neklidné, zvýšeně sliní a pláče. Někdy může mít dásně hodně oteklé a trpět průjmem či teplotou. Než se všech 20 mléčných zubů prořeže, trvá to až 30 měsíců. To znamená, že kompletní mléčný chrup má dítě přibližně ve 3 letech. [16, 17, 18]

S čím jít na zubní pohotovost a kdy vás lékař neošetří, protože potíž není akutní Přečtěte si také:

S čím jít na zubní pohotovost a kdy vás lékař neošetří, protože potíž není akutní

Miminku lze ulevit od bolestí zoubků různými způsoby. Oblíbená jsou například speciální kousátka naplněná chladivým gelem. Na oteklé dásně je vhodné aplikovat zklidňující gelové přípravky, které mají anestetické účinky. Pokud miminko trápí bolest zubů v noci, lze mu podat sirup proti horečce a bolesti.

Mezi 5. a 7. rokem života začne dítěti mléčný chrup vypadávat. Postupně je nahrazován chrupem trvalým. [19, 20, 21]

Zuby moudrosti – nejčastější problémy s osmičkami a co o nich nevíte Přečtěte si také:

Zuby moudrosti – nejčastější problémy s osmičkami a co o nich nevíte

Bolest zubů v těhotenství

U těhotných se objevují bolesti zubů poměrně často, protože trpí vyšší náchylností ke kazivosti zubů a ke vzniku zánětu dásní. Takzvaná těhotenská gingivitida postihuje dokonce 70–100 procent těhotných. Tyto problémy jsou způsobeny hormonálními změnami. Ženy mají v těhotenství zvýšenou chuť na sladké a kyselé jídlo, což zubům rozhodně neprospívá.

V těhotenství je proto mimořádně důležité nezanedbávat ústní hygienu. To je někdy mimořádně náročné, protože některé ženy těhotenství hodně vyčerpává. Pokud se objeví nesnesitelná nebo silná bolest zubů, je nutné co nejrychleji navštívit zubaře. [22, 23, 24, 25]

Jak se zbavit bolesti zubů?

Bolest zubů odezní sama jen málokdy, proto se vyplatí objednat se k lékaři hned, jakmile se objeví první bolestivé příznaky. Stomatologické ordinace bývají přetížené a často trvá i několik dní, než vás lékař ošetří. Pokud je bolest k nevydržení a nedovolí vám se ani vyspat, vydejte se rovnou na zubní pohotovost.

Jestliže vás čeká ošetření již za pár hodin, můžete si do té doby od bolesti trochu ulevit přikládáním studených obkladů a užíváním volně prodejných analgetik. Léky proti bolesti obsahují různé účinné látky:

  • ibuprofen – pokud zvolíte formu „rapid“, bude nástup účinku rychlejší,
  • paracetamol – vhodné při bolesti zubů u těhotných, kardiaků a osob s onemocněním žaludku,
  • naproxen – ideální na noční bolesti zubů, protože působí 8–12 hodin. [26, 27, 28, 29]
Úraz nebo bolest zubu během dovolené? Co můžete udělat Přečtěte si také:

Úraz nebo bolest zubu během dovolené? Co můžete udělat

Bolest zubů: babské rady

Bolesti zubů lze v některých případech zmírnit prostřednictvím bylinek a přírodních prostředků. Naše babičky využívaly hlavně hřebíček na bolest zubů. Komfortnější než žvýkání hřebíčků je ale použití silic nebo odvarů. Pokud chcete ústní dutinu vydezinfikovat, připravte si odvar z šalvěje, řepíku nebo heřmánku. [30, 31]

Prevence bolesti zubů

Nejdůležitějším krokem, který vám pomůže předcházet bolestem zubů, je důkladná péče o zuby a ústní dutinu. Stačí dodržovat několik hlavních zásad:

  • docházejte pravidelně na preventivní zubní prohlídky (dvakrát ročně),
  • vyzkoušet můžete i profesionální dentální hygienu,
  • zuby byste si měli čistit minimálně dvakrát denně (ráno a večer),
  • je lepší používat zubní kartáček s malou hlavou, se kterým se snáze dostanete na obtížně přístupná místa,
  • k čištění mezizubních prostor používejte mezizubní kartáčky nebo zubní nit,
  • po vyčištění zubů si vypláchněte ústa ústní vodou,
  • omezte konzumaci sladkých nápojů a cukrovinek. [32, 33, 34]

Stalo se vám, že vás zubař na pohotovosti odmítl ošetřit?

Zdroje: nhs.uk, nih.gov, cdc.gov, nhsinform.scot, webmd.com, healthdirect.gov.au, verywellhealth.com, clevelandclinic.org, mayoclinic.org, internimedicina.cz, farmaciepropraxi.cz, cpzp.cz, nzip.cz

Co patří mezi nejčastější příčiny bolesti zubů?
Bolesti zubů jsou často způsobeny nedostatečnou dentální hygienou. Snadno se zde může vytvořit zubní kaz, zánět zubní dřeně nebo zánět dásní. Silné bolesti se mohou objevit i při prořezávání zubů moudrosti. Malé děti trpí bolestmi, když se jim prořezávají první zoubky.
Může se objevit bolest zubů od krční páteře?
Problémy s krční páteří vyvolávají spíše bolesti hlavy. Pokud trpíte bolestmi zubů a zároveň bolestmi krční páteře, může být na vině onemocnění dolního čelistního kloubu.
Co na bolest zubů zabírá nejlépe?
Odborníci se shodují na tom, že nejlepším řešením silných a akutních bolestí zubů je návštěva zubního lékaře. V mnoha případech uleví od bolesti pouze zubní zákrok (vyvrtání kazu, vyčištění zubního kanálku, extrakce zubu), proto nemá smysl ošetření odkládat. Než se dostanete k lékaři, můžete si vzít analgetikum, které bolesti zmírní. Pokud vás bolí zuby po zubařském zákroku, pomoci může chladivý obklad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).