Hlavní navigace

Antikoncepci brát nebudu

11. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Zázračným pilulkám, které navždy změnily vztahy mezi muži a ženami, je padesát let. Ženy si prý konečně mohou užívat sex bez obav. Komu ale antikoncepce opravdu dala svobodu?

Před padesáti lety, v květnu roku 1960 bylo v USA ukončeno testování přípravku Enovid a tento první hormonální antikoncepční lék byl brzy poté uveden na americký trh. Evropa následovala o rok později, s vlastním přípravkem jménem Anovlar. V tehdejším Československu se jako první objevil tuzemský preparát Antigest, roku 1965.


Autor: Agentura SXC

Hormonální antikoncepční přípravky začaly během velice krátké doby užívat miliony žen. Říká se, že pilulka dala ženám svobodu. Konečně si mohly začít užívat sexu, aniž by se musely bát, že hned otěhotní.

Komu ale opravdu dala pilulka svobodu, ženám nebo mužům?

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

Průvodce po nejrůznějších metodách načasování těhotenství.

Přece to berou všechny

Kamila má dilema. Miluje svého přítele a chtěla by s ním začít sexuálně žít, ale nechce brát prášky. Říká, že do sebe nebude cpát hormony od svých 19 let. Nevěří tomu, že neškodí zdraví. Její matka zemřela před dvěma lety na rakovinu prsu a ona od té doby četla spoustu článků o tom, že výskyt tohoto onemocnění prudce stoupá od té doby, co ženy začaly brát antikoncepční pilulky. Nechce riskovat.

„Myslím si, že zatím nikdo neví, jaký dopad na naše zdraví hormonální antikoncepce má,“ říká Kamila. Všechny její kamarádky si myslí, že se zbláznila. Její přítel, Jirka, jejímu postoji také příliš nerozumí. Říká, že žádná studie, která by přímo spojovala nárůst rakoviny prsu s užíváním hormonální antikoncepce, zatím neexistuje.

„Antikoncepci přece dneska berou všechny holky,“ argumentuje Jirka. „Je to nejlepší a nejbezpečnější metoda,“ je přesvědčený.

Čtěte téma: Antikoncepce pro muže je tady. Bude o ni zájem?

Vědci oznámili, že je na světě zřejmě první účinná antikoncepce pro muže. Je to bezpečné? A chtějí vůbec muži takovou antikoncepci?

Antikoncepční odpovědnost

Hormonální antikoncepce je nejrozšířenější forma antikoncepce u nás. Užívá ji téměř 54 procent žen mezi 15 až 49 lety. V Praze dokonce okolo 70 procent. Ženy bezesporu získaly kontrolu nad tím, kdy a s kým otěhotní. Na druhou stranu ale také přebraly veškerou „antikoncepční odpovědnost“ na sebe. Takže to v podstatě ve finále ulehčily mužům.

Kamila říká, že se cítí vůči svému partnerovi provinile, když odmítá brát hormony. „Muži si zvykli na to, že se ženy samy postarají o to, aby neotěhotněly,“ říká Kamila. „A jsou totálně šokovaní, když se po nich chce, aby se postarali sami.“ 

Čtěte téma: Nechcete antikoncepční pilulky ani kondom? Jsou i jiné možnosti

Hormonální prášky mají řadu zdravotních rizik. Existuje i jiná ochrana před otěhotněním, aniž by se žena musela spoléhat na partnera a kondom? Ano, krémy, pěny, čípky, pesary či tělíska.

  • Dávat si pozor – riskantní
  • Milovat se s kondomem – neosobní
  • Pěny a podobné vynálezy – nespolehlivé

Autor: Agentura SXC

Jirka si nedovede představit, jak jinak budou jejich „situaci“ řešit, aby Kamila neotěhotněla. „Dávat si pozor“ mu přijde v jejich věku krajně riskantní. Milovat se s kondomem zase neosobní. Pěnám a podobným vynálezům moc nevěří.

„Člověk si musí vybrat to nejmenší zlo,“ říká Jirka. „A hormonální antikoncepce je menší zlo než potrat.“

Jak to vidíte vy? Je to vůbec výhoda, že žena nemusí „spoléhat“ na partnera“, když partner začal automaticky spoléhat na ni? Kdo by měl nést zodpovědnost? Jak je to u vás?

Fórum: Je antikoncepce škodlivá?

Jaké jsou vaše zkušenosti? Zapojte se do diskuse.

Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám na adresu laska2010@vita­lia.cz

V případě, že váš příběh budeme mít zájem publikovat, spojíme se s vámi. Chápeme, že témata lásky jsou citlivá, a proto můžeme v zájmu zachování anonymity vaše jméno v článku změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka, novinářka, pravidelná spolupracovnice serveru Vitalia.cz, autorka Newsweeku, New York Times, Reflexu, Respektu a Lidových novin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).