největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Články
Aktuální články
6 325
–
6 355
/
16 815
První strana
Předchozí strana
200
203
204
205
206
207
210
Následující strana
Poslední strana
Proč zubař neodstraňuje zubní kámen na pojišťovnu, když by měl?
V rámci preventivní prohlídky by vám zubař jednou za rok měl odstranit i zubní kámen, pokud ho máte. Často tento krok ale přeskočí a odešle vás na placenou zubní hygienu. Roman Šmucler nám vysvětlil proč.
Kateřina Čepelíková
11. 10. 2018
Od telete po hamburger: Jak vzniká ikona McDonald's
„S hovězím masem v našich hamburgerech je to velice jednoduché. To prostě bylo, je a bude pouze mleté přední hovězí. Až na grilu se přidá pepř a sůl a to je celé,“ říká Vít Grec z McDonald's. Až takhle je to jednoduché, dalo by se říci, ale ono to zas tak prosté není. Podívali jsme se na celou cestu masa: od telete až po burger se světoznámým logem.
Lenka Krbcová
11. 10. 2018
Klíšťová encefalitida: mezi prvním a druhým očkováním byste neměli mít klíště
Před klíšťovou encefalitidou se lze účinně chránit očkováním. Je možné i pro děti od jednoho roku. Kdy je nejlepší čas pro „očkování proti klíšťatům“, jaká je cena vakcín a kolik činí příspěvek pojišťoven v roce 2018?
Kateřina Čepelíková
11. 10. 2018
Muž, který jako první na světě nahlédl do lidského žaludku
Je tomu 150 let, co se Adolf Kussmaul dokázal podívat do žaludku živého člověka. Německý internista se stal zakladatelem a průkopníkem endoskopie.
Bohumil Tesařík
10. 10. 2018
Kvevri víno: na podzim se zakope, na jaře si pochutnáte
100% přírodní původní gruzínská metoda výroby vína v amfoře je zapsaná i v seznamech UNESCO. Tzv. kvevri vína se již připravují i u nás a začínají rozšiřovat nabídku vín na našem trhu.
Petr Havel
10. 10. 2018
Pro dobré zažívání a rychlé zasycení
Komerční sdělení
Pestrý, vyvážený a také zdravý jídelníček by měl obsahovat dostatek vlákniny, která se kromě jiného stará o to, aby naše zažívání bylo v pohodě.
10. 10. 2018
Nejhorší šlehačka ve spreji: ztužený palmový tuk, voda a chemie
Test
TEST – Šlehačky ve spreji vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Některé jsou ze smetany, jiné z odstředěného mléka a další z tuku a vody. Test ukázal, kterou sprejovou šlehačku má cenu kupovat a jakým se vyhnout.
Redakce
9. 10. 2018
10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam
Snažíme se jíst zdravě, kupujeme si zeleninu, luštěniny… Ale pozor, pokud tyto potraviny nakupujete již připravené, ve formě určitého polotovaru, je pravděpodobné, že obsahují více cukru, než tušíte.
Lenka Krbcová
9. 10. 2018
Premenstruační syndrom: Hormonální léčba není nutná
Nervozita a podrážděnost, bolesti. Z milé ženy se v poslední části cyklu stává semetrika. Gynekoložka poradí, jak pomoci ženám, které nechtějí užívat hormonální antikoncepci.
Helena Singerová
9. 10. 2018
Zbavte se octomilek zaručenými radami
Octomilky osidlují naše kuchyně a člověk neví, jak by se jich jinak než tleskáním zbavil. Máme ozkoušené rady i konkrétní recepty na lapače.
Kateřina Čepelíková
8. 10. 2018
Na artrózu na rukách kloubní výživa moc neplatí
Sedm z deseti lidí nad šedesát pět let trpí nějakou formou artrózy – degenerativním poškozením kloubního pouzdra, měkkých tkání i kostní struktury. Jak tento proces oddálit a čím si ulevit?
Kateřina Čepelíková
8. 10. 2018
Ujíždím na oříšcích. Už bych za ně měla dovolenou
Fejeton
FEJETON – Tuhle jsem si spočítala, kolik bych za rok ušetřila, nebýt mé oříškové závislosti. Hodně. Bylo to cestou pro oříšky a koupila jsem si patnáct deka.
Lenka Krbcová
8. 10. 2018
Ven z bludného kruhu únavy a špatné nálady v každém věku
Komerční sdělení
Únava je v současnosti, ve slovníku nás, moderních lidí, jedno z frekventovaných slov.
8. 10. 2018
Výživa onkologických pacientů: Uvědomte si včas riziko podvýživy
Nádorové onemocnění je velmi často spojeno s rizikem hubnutí a podvýživy. Více než polovina nemocných s nádory zažívacího traktu má známky podvýživy již při zjištění diagnózy, ale podvýživa je častá také u mnoha jiných nádorů.
Miroslav Tomíška
7. 10. 2018
Nejčastější omyly o hovězím mase
Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?
Redakce
6. 10. 2018
Květožroutka poradí, jak využít pampelišku v kuchyni
„Pampelišku každý zná a to, co člověk zná, v něm budí pocit bezpečí a klidu,“ říká autorka knížky, která se pomalu klube na svět, Jana Vlková. O čem Pampelišky k jídlu budou a jak se můžete na jejím vzniku podílet?
Kateřina Čepelíková
5. 10. 2018
Vědci vymysleli „kód pravdy“, stříká se přímo na steaky
Firma PwC vyvíjí spolu s řezníky neviditelné „čárové“ kódy, které bude možné nastříkat na hovězí maso a posléze naskenovat. Mají sloužit především k zamezení podvodů.
Petr Havel
5. 10. 2018
Lžička jalovcové denně odežene všechny nemoci podzimu
Začínající podzim s sebou přináší i tradiční virózy a nemoci z nachlazení. Málokdo se jim v tomto čase dokáže ubránit, a tak chodíme s kapesníky v ruce, či rovnou uléháme do postele. Prevenci však máme na dosah ruky. Jaké jsou nejlepší byliny na podzimní nachlazení?
Monika Poledníková
5. 10. 2018
Test: Má mořská a himálajská sůl více minerálů než kamenná?
Test
Spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. „Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Je to ale prašť jako uhoď,“ říkají autoři analýzy.
Redakce
4. 10. 2018
Indiánská vejce: odlišná barva je to nejméně zajímavé
Na českém trhu jsou k mání Indiánská vejce; vejce v kulatém obalu, s modrozelenou či tmavě hnědou skořápkou. Liší se nejenom barvou, ale do jisté míry také chutí, využitím při vaření a obsahem cholesterolu.
Kateřina Čepelíková
4. 10. 2018
Nepříjemné vzpomínky: cenou za lži a mlčení je nemoc
Vzpomínky jsou představy oživující minulý zážitek. Bývají doprovázeny citovým zabarvením, jež pramení jak z aktuálního kontextu oné situace, tak i z podmínek, kdy se aktuálně vybavují.
Tomáš Novák
4. 10. 2018
Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?
Jeden má čepičku, druhý zas krém uvnitř a ten třetí, ten se obejde i bez parád. Ale s polevou a barevnými posypkami mu to sluší přeci jen trochu víc. Vyznáte se ve sladkém pečivu?
Redakce
3. 10. 2018
Barefoot, nebo levné tenisky. Jaký je v tom rozdíl?
Boty s nízkou podrážkou neboli bosoboty, případně barefoot, si získávají stále větší oblibu. Jak je to možné, cožpak jejich majitele nebolí po delší době chodidla nebo i celé tělo, tak jako po nošení tenisek s plochou podrážkou? Nejde náhodou jen o reklamní trik?
Helena Singerová
3. 10. 2018
Čokoláda bez cukru: Marketing s projímavými účinky
Vyhýbáte se cukru? A víte, že některé potraviny, které se pyšní tímto označením, jsou namísto toho ochuceny umělými sladidly? Nejlepší čokoláda bez cukru je ta bez náhradních sladidel.
Petr Havel
3. 10. 2018
Doktore, nemáte cigaretu?
Hned za vchodem do areálu pražské Ústřední vojenské nemocnice visí výrazná cedule: „Děkujeme, že dodržujete zákaz kouření v celém areálu ÚVN.“ Od tramvaje přichází starší paní, za chůze štrachá v kabelce, vytahuje krabičku cigaret, uvidí nápis, zarazí se. Vrátí se těch pár metrů před nemocniční bránu a zapálí si. Takto „do foroty“ tu inhaluje kouř hned několik kuřáků.
Lenka Krbcová
2. 10. 2018
Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí
Ačkoli plynatost a nadýmání nepatří mezi společensky přitažlivá témata, trápí většinu populace. Víte, jak nadýmání předejít? Pozor na potraviny, které vás doslova nafouknou, i způsob, jakým jíte.
Věra Burešová
2. 10. 2018
Když bolest zad trvá déle než tři měsíce, vyhledejte odborníka
Bolest zad trápí dospělé, seniory, ale i děti, a na vině nemusí být jen hrbaté sezení ve školní lavici nebo absence sportu. S odborníkem objasníme řadu mýtů o bolesti i léčbě bolesti zad.
Redakce
1. 10. 2018
Choroba se má léčit dřív, než nastane, říká oceněný lékař
Na medicínu Martin Zahradník jít vůbec nechtěl, ale když ji vystudoval, stala se mu koníčkem. Dnes bývalý primář ortopedie a úrazovky v Příbrami tráví důchodový věk jako ambulantní specialista v Sedlčanech. Zkušenost, že choroba se má léčit dřív, než nastane, se mu nakonec propojila s čínskou a fyziologickou regulační medicínou.
Pavel Taněv
1. 10. 2018
Nimbový olej – pach samotného pekla
Už jste se setkali s nimbou? Tato všestranně léčivá rostlina je známá svými účinky už od starověku. Používá se hlavně v ájurvédské medicíně. K nám se dostává coby tajný prostředek na hubení parazitů, plísní a bakterií všeho druhu. Její pach připomíná peklo a dokáže odpudit snad všechno živé.
Taťána Kročková
1. 10. 2018
Hlasujte pro své oblíbence v anketě Křišťálová Lupa 2018
Komerční sdělení
V současné době je v plném proudu hlasování o nejoblíbenější internetový projekt či službu českého internetu.
1. 10. 2018
Vhodné potraviny pro obézní děti
Odborníci připravili základní doporučení pro léčbu dětské obezity určené dětem a jejich rodičům. Týkají se nejen nakupování, vaření či složení jídelníčku. Pomoci mohou i zdánlivé maličkosti.
Redakce
30. 9. 2018
6 325
–
6 355
/
16 815
První strana
Předchozí strana
200
203
204
205
206
207
210
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Než si dáte čokoládu, pořádně si vyčistěte zuby
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji