Hlavní navigace

Kontaktní čočka se může v oku ztratit. Pravda, nebo lež?

12. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Photo by Hubble on Unsplash, podle licence: Public domain
Mohou kontaktní čočky trvale poškodit zrak? Jsou dražší než operace laserem? Je spaní v čočkách bezpečné a smí se v nich koupat? Když mám čočky, potřebuji i sluneční brýle? Mohou mít čočky i lidé s astigmatismem? Je lepší řídit v čočkách než v brýlích? A co se stane, když čočku opláchnu obyčejnou vodou? Oční lékaři připravili 10 častých mýtů a faktů o kontaktních čočkách.

Kontaktní čočky jsou častou a oblíbenou korekcí očních vad, ale před jejich užíváním byste se měli ujistit, že o nich víte to nejdůležitější a že rozeznáte mýty od faktů.

Mnoho uživatelů čoček má jen základní povědomost o hygieně a netuší ani to, zda se s čočkami může plavat či spát, říkají odborníci. Na časté omyly upozorňují v následujícím materiálu:

10 mýtů a faktů o kontaktních čočkách

1. Vhodné kontaktní čočky si můžete vybrat sami v obchodě nebo v drogerii

Mýtus – Obzvlášť napoprvé rozhodně navštivte očního lékaře nebo specializované kontaktologické centrum. Nevybíráte si jogurt nebo šampon, ale zdravotní pomůcku pro korekci očních vad. Nemůžete si vybrat ty správné čočky přímo pro vás jen podle dioptrií, které máte v brýlích. Čočky mají jinou ohniskovou vzdálenost, a navíc potřebujete znát průměr a zakřivení rohovky oka. (Brýle a čočky mohou mít i odlišné dioptrie, více v článku Je dobré střídat kontaktní čočky a brýle?)

Galerie: Jak byste vypadali s barevnými čočkami?

2. Kontaktní čočky mohou trvale poškodit zrak

Fakt – Nošení kontaktních čoček je zcela bezpečné v případě, že dbáte na základní pravidla pro jejich používání. Pokud nebudete dodržovat tyto zásady, může podle odborníků k trvalému poškození dojít. Nedostatečná hygiena při aplikaci čoček může způsobovat časté oční infekce, záněty spojivek. V některých případech může docházet k vaskularizaci (prorůstání cév) rohovky. To se může například stát, pokud máte nasazené čočky dlouhodobě více než šestnáct hodin denně nebo v nich spíte. Ojediněle může nezodpovědné nošení kontaktních čoček skončit až transplantací rohovky nebo slepotou.

3. Spaní v kontaktních čočkách je bezpečné

Mýtus – Výzkumy ukazují, že většině uživatelů kontaktních čoček se občas stane, že v nich usnou. „Spaní v kontaktních čočkách opravdu není bezpečné. I když spíte v čočkách méně než jednou týdně, riziko infekce se zvyšuje až 6,5×,“ varuje primářka Oční kliniky DuoVize Lucie Valešová.

4. V kontaktních čočkách se do vody nechodí

Fakt – V kontaktních čočkách se jít koupat můžete. Počítejte ale s tím, že čočka při styku s vodou může nabobtnat. Stejně tak se pod ni mohou zanést různé bakterie, houby, nebo dokonce parazité. Proto je nutné po koupání počkat pár minut, až se oko i čočka stabilizují, a pak hned čočku z oka vyjmout a vyhodit. Pokud ji v oku ponecháte, případně se s ní půjdete znovu koupat, bakterie budou dál bujet a v extrémních případech to může skončit rohovkovým vředem, transplantací rohovky, nebo dokonce slepotou. Navíc pod vodou nesmíte ani na vteřinu zapomenout na čočky, pokud otevřete oči, okamžitě o ně přijdete.

5. Kontaktní čočka se vám může v oku ztratit

Mýtus – Anatomicky to není možné. Maximálně se vám může kontaktní čočka zaseknout pod horním víčkem, pokud nebude dostatečně zvlhčená. Ale nikam dál se nedostane, oční bulva je potažena tenkou blánou, která znemožňuje, aby se cokoli dostalo za oko.

6. Nošení kontaktních čoček ve výsledku stojí více než laserová operace

Fakt – Ceny kontaktních čoček závisí na druhu, materiálu i značce. Průměrně zaplatíte během deseti let kolem 60 000 Kč. „Kvalitní laserová operace se dá pořídit za 40 000 Kč za obě oči. Dnes navíc při použití nejmodernějších laserových zákroků s použitím femtosekundového laseru zákrok pacient ani necítí a už druhý den se může zase vrátit do normálního života,“ uvádí Šárka Skorkovská, primářka brněnské NeoVize.

7. Když mám čočky, tak už nepotřebuji kvalitní sluneční brýle

Mýtus – Nošení čoček během léta je velmi pohodlné a praktické. Ale šetřit na slunečních brýlích se nevyplácí. Ultrafialové záření je pro lidské oko nejnebezpečnější a kontaktní čočky vás před ním neochrání. Může například přispívat k rozvoji šedého zákalu. Přečtěte si, jak vybrat kvalitní sluneční brýle – UV filtr mají dnes prakticky všechny modely, při výběru rozhodují jiné parametry. Prošli jsme s optometristkou řadu obchodů s brýlemi a tady jsou její tipy: Výběr slunečních brýlí: Za stovku, nebo za tisíce? Hledali jsme rozdíl 

Galerie: Výběr slunečních brýlí – za stovku, nebo za tisíce? 

8. Na řízení motorových vozidel je lepší mít čočky

Fakt – Oproti brýlím máte díky čočkám ostré i periferní vidění, což se za volantem opravdu hodí. Navíc čočky se neumažou, nespadnou a neprasknou vám při řízení.

9. Osoby trpící astigmatismem nemohou nosit čočky

Mýtus – Díky pokroku v posledních letech už astigmatismus není překážkou k nošení kontaktních čoček. Dokonce čočky mnohdy pomáhají mnohem lépe tuto oční vadu korigovat. Astigmatismus je dnes možné odstranit také laserovou operací.

10. Když vám dojde roztok na čočky, můžete použít i čistou vodu

Mýtus – „Čočky v obyčejné vodě mohou nabobtnat a izotonický roztok je živná půda pro jakékoliv bakterie, pokud neobsahuje dezinfekční prostředek,“ vysvětluje primářka Valešová. Proto mějte vždy u sebe zásobu roztoku a pouzder na čočky. Druhům roztoků na kontaktní čočky se věnujeme v samostatném článku.

Odborná spolupráce:

Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc.

Oční lékařka, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize Brno. Věnuje se oční mikrochirurgii se specializací na operace šedého zákalu, léčbu sítnice či na chirurgické odstraňování dioptrických vad.


MUDr. Lucie Valešová

Je primářkou Oční kliniky DuoVize Praha, laserovým chirurgem v Oční klinice NeoVize Brno a primářkou Dětského očního centra Kukátko. Působí také na Oční klinice 1. LF UK v Praze, kde přednáší zahraničním studentům. V oblasti oční mikrochirurgie se specializuje na laserovou léčbu dioptrických vad.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).