Hlavní navigace

Zápach z úst – sami sebe cítit nemusíte

25. 11. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pokud někomu páchne z pusy, okolí s tím bude mít problém. Přitom postižený to často netuší. Příčinou zápachu z úst není jen špatná hygiena, ale i nemoc, užívání léků či únava. Co s tím?

Ani kdyby byl člověk sebevíce krásný a upravený, začne nás odpuzovat, pokud z jeho dechu ucítíme nepříjemný zápach. Odborně se tomuto jevu říká halitóza. I když zápach cítí nejbližší lidé z okolí postiženého, on sám se vůbec cítit nemusí. Člověk by si měl uvědomit, že svůj dech je žádoucí kontrolovat stejně jako pach potu. Vyhne se tak společenského faux pax, které se bude jen těžko napravovat.

Správná hygiena ústní dutiny ústní zlikviduje bakterie


Autor: SXC

Správná ústní hygiena je základ, ale všechno nevyřeší

Zápach z úst je způsoben anaerobními bakteriemi, které žijí v ústech. Bakterie produkují síru a ta zapáchá. Při nesprávné hygieně pochází zápach ze zbytků jídel, které se zachycují na sliznici a v mezizubních prostorách. To vede ke vzniku plaku, který je pro přemnožení nežádoucích bakterií přímo ideální. 

Jan ŠpillerDentálního centra Podkovka upozorňuje: „Jestli jsou ústa skutečně dobře vyčištěná, by měl v první řadě konstatovat zubní lékař. Mnoho lidí se domnívá, že si zuby čistí správně, ale opak je většinou pravdou. Pokud je však zubní hygiena opravdu v pořádku, je třeba hledat příčinu jinde.“

Abychom se nepříjemného pachu z úst zbavili, nestačí si jen pečlivě čistit zuby, ale je nutno přistoupit také k čištění plochy jazyka speciální škrabkou. Většina bakterií je však usídlena až na kořenu jazyka, kam se škrabkou nedosáhne, takže se určitě doporučuje i výplach dutiny ústní.

Jaké mohou být další příčiny zvýšeného zápachu z úst?

Pokud si člověk čistí zuby správně, mohou být jiné příčiny zápachu z úst různé. Halitóza může upozorňovat na některé zdravotní problémy jako cukrovka (ta způsobuje zápach čpavku). Další možnou příčinou jsou záněty nejen dutiny ústní, ale také nosních dutin, dýchacího ústrojí, středního ucha nebo trávicího ústrojí.

Jestliže užíváte léky na deprese, alergie, vysoký krevní tlak a jiné léky, můžete kvůli tomu také trpět halitózou. Jde zpravidla o léky obsahující síru nebo snižující tvorbu slin.


Autor: Isifa.cz

Zápach z úst může signalizovat i nemoc

Za zápachem z úst mnohdy stojí také únava, hormonální změny, hlad a držení diet. Dalším negativním faktorem je kouření, které vysušuje sliznici.

V neposlední řadě je příčinou problému konzumace silně aromatických potravin a nápojů (česnek, cibule, káva, alkohol, brukvovité potraviny apod.).

V souvislosti s hektickým stylem života spousta lidí nedodržuje doporučený pitný režim a to se může na kvalitě dechu také odrazit.

Nesmíme opomenout ani možné dědičné dispozice. Jak podotýká Jan Špiller, některé dysbalance v bakteriální ústní mikroflóře jsou totiž vrozené.

Možné příčiny zápachu z úst:

  • špatná zubní hygiena,
  • zdravotní problémy (např. cukrovka, záněty dutiny ústní, nosních dutin, dýchacího ústrojí, středního ucha nebo trávicího ústrojí),
  • některé léky (např. na deprese, alergie, vysoký krevní tlak),
  • únava,
  • hormonální změny,
  • hlad,
  • držení diet,
  • kouření,
  • konzumace silně aromatických potravin a nápojů (česnek, cibule, káva, alkohol, brukvovité potraviny apod.),
  • špatný pitný režim,
  • dědičné dispozice.

Problém se zápachem z úst nemá univerzální řešení

Protože má zápach z úst různé příčiny, ani jeho řešení nebude ve všech případech stejné. Krátkodobým řešením zápachu z úst jsou žvýkačky či jiné dech osvěžující pastilky, ústní vody a deodorační ústní spreje, které zaberou tehdy, když to právě potřebujete.

„V každém případě, je třeba určit příčinu zápachu z úst a tu pak odstranit. Tedy buď úpravou dentální hygieny, stravovacích návyků, či skladby léků atd., pokud je to možné. Dále je třeba vyloučit zánětlivé procesy v organismu a dysbalanci imunitního systému,“ uvádí stomatolog.

Rady proti zápachu z úst z lidového léčitelství

  • žvýkání listů petržele,
  • žvýkání zázvoru,
  • žvýkání anýzu nebo nálev z anýzu (polovina lžičky na šálek vroucí vody),
  • vyplachování úst černým čajem (ten však na druhou stranu způsobuje zbarvení zubů).

Dokonalá hygiena a eliminace tělesných pachů by pro moderního člověka měla být samozřejmostí. Předpokladem k tomu je dobrý zdravotní stav a používání různých podpůrných přípravků, které nám dnešní doba nabízí. Vůně čistoty předčí všechny drahé parfémy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).