Hlavní navigace

Jak se dnes mučí ženy? Obřízka, žehlení prsou a bití

16. 9. 2011

Sdílet

Známé případy celebrit jsou jen špičkou ledovce, které naznačují, jak velkým problémem je týrání žen i v moderním světě. To ale není nic proti tomu, co se děje v méně civilizovaných zemích.

Čas od času média přinesou zprávu, že nějaká známá žena byla týrána nebo dokonce zavražděna svým partnerem. Vzpomeňme nedávné ubodání spisovatelky Simony Monyové nebo vraždu Ireny Neffové před třemi lety. K výčtu obětí domácího násilí bychom mohli připojit i slavná jména jako Rihanna, Madonna, své si vytrpěla i žena Mela Gibsona. Tyto případy, které vyplují na povrch díky popularitě postižených (nebo naopak jejich partnerů), naznačují, že týrání žen není ani v moderním světě ničím výjimečným.

Jsou ale i jiné typy mučení, jež podstupují milióny žen v méně civilizovaných zemích. Pod vlivem tradice a pověr je přitom často provádějí ženy jiným ženám, nebo dokonce profesionální zdravotníci. „Dokonce i oběti si myslí, že je to pro ně dobré,“ říká dále o jistých praktikách znalec.

Ženská obřízka

Na celém světě je obřezáno odhadem 100–140 miliónů žen a podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) tento počet každoročně narůstá o další 3 milióny. Každý den bývá obřezáno 6000 dívek.

Mapa provádění ženské obřízky
Autor: www.circumsti­tions.com

Mapa provádění ženské obřízky

Tento zákrok, který postiženým nepřináší žádný zdravotní prospěch, se provádí na dívkách ve věku od nejranějšího dětství do 15 let. Odhaduje se, že jenom v Africe si nese následky zmrzačení genitálu 92 miliónů dívek starších 10 let. Velmi častá bývala obřízka v Egyptě, kde ji v červnu 2008 zakázali zákonem. Ženská obřízka ale není pouze africkou záležitostí. Velmi běžná je i v Indonésii a Malajsii, kde ji standardně provádí zdravotní personál.

Blog malajské ženy, která detailně popisuje obřízku své dcery: http://aandes­.blogspot.com/2010/04­/circumcision­.html 

Typy ženské obřízky

Obřízka znamená amputaci ženských genitálií. Podle míry zmrzačení se obvykle rozlišují tři druhy ženské obřízky:

  1. Klitoridektomie tzv. Sunna cirkumcize:
    Odstranění předkožky nebo i špičky klitorisu. Obojí může vést ke snížení sexuálního vzrušení. Obvykle se předpokládá, že erotickým centrem ženy je klitoris, ale podle některých údajů je možná větším zdrojem stimulace jeho předkožka. Odstraněním špičky poštěváčku (klitorisu) nemusí dojít k absolutní ztrátě prožitku při ztopoření jeho zbytku, avšak bývá to pocit jako u amputované končetiny; dívky stěžují, že jakoby to „tam bubřelo a není kam“.
  2. Klitoridektomie – excize:
    Úplné odstranění klitorisu, někdy i s malými stydkými pysky.
  3. Faraonská obřízka – infibulace:
    Odstraní se vše, včetně velkých stydkých pysků. Silně krvácející rána se po zákroku sešije nebo sepne trny akácie. Nechá se jen malý otvor, který umožňuje odvod menstruační krve a bolestivé močení, a znemožňuje pohlavní styk. Ženy po zákroku necítí pohlavní rozkoš. Svatební noc představuje další bolestný rituál. Manžel musí před pohlavním stykem nejprve rozříznout pochvu. Po porodu se ženy často opět zašívají. Většina těchto zákroků se provádí bez umrtvení a často velice primitivními nástroji. K dezinfekci obvykle poslouží kravská moč.
    Dodejme, že ani muži, kteří jsou od mládí připravováni na svou roli „rozparovače“, si kvůli těmto zvyklostem příliš neužijí, pokud nemají sadistické sklony.

Fotografie africké ženské obřízky (jen pro otrlejší!): http://www.afri­kaonline.cz/i­mage/picture/201008131­231_african-female-circumcision-photos-97712d_jpg.jpg,
http://www.afri­kaonline.cz/i­mage/picture/201008131­231_african-female-circumcision-photos-97712j_jpg.jpg

Důvody ženské obřízky

Ženská obřízka není náboženským příkazem. Podle řady tradic a pověr se provádí hlavně proto, že údajně:

  1. „Stabilizuje“ ženské libido – Absence sexuálního prožitku má ženám zabránit nejen v nevěře a promiskuitě, ale i v masturbaci, a tím uchovat jejich duchovní čistotu.
  2. Z estetických důvodů – Ženu to údajně „zkrásní“ v očích jejího manžela.
  3. Přivede ji to do duševní rovnováhy – Amputace klitorisu byla často prováděna ještě na počátku 20. století v USA kvůli hypotéze, že nadměrné nahromadění sekretu na klitorisu způsobuje neurózu, epilepsii a další choroby. Údajný přínos pro zdraví se sporadicky diskutoval v lékařských časopisech ještě v polovině 20. století. Dokonce i v polovině 70. let ženské magazíny jako Playgirls doporučovaly „ženskou obřízku“ k údajnému zvýšení pohlavní rozkoše. Obřízka tak postihla velké množství žen i ve vyspělém světě.

A její následky?

Pokud dívky zákrok přežijí, odnášejí si řadu fyzických i psychických následků. K fyzickým patří zejména opakující se močové infekce, cysty, neplodnost, riziko komplikací při porodu a úmrtí novorozenců.

K psychologickým traumatům patří frigidita a odpor k sexu. Může dojít ke změně chování, dívky se stanou tišší a poslušnější, což jejich kultura ocení. Výrazným psychologickým efektem je ale též pocit uspokojení z toho, že dívka dodržela tradici a je tak součástí komunity.

Na diskusních serverech jsem nalezl i zmínky o českých ženách provdaných za muslimy, které se dobrovolně nechaly obřezat, aby je tamější komunita přijala.

Žehlení prsou

Miss Mirabel Toh v kampani proti "žehlení prsou"

Miss Mirabel Toh v kampani proti „žehlení prsou“

Nedávná zpráva amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě za rok 2010 tvrdě kritizuje Kamerun za tamní obyčej, který traumaticky postihuje náctileté dívky.

Matky přikládají horké železo nebo nahřáté kameny svým dcerám na prsa, aby jim nerostla. Dívkám to má zabránit, aby nebyly atraktivní, a tak se vyhnuly nástrahám puberty a předčasnému otěhotnění. „Žehlení prsou je starodávná praktika v Kamerunu, jakož i v jiných zemích západní a střední Afriky včetně Čadu, Toga, Beninu a Guineje, abychom jich jmenovali jen několik,“ říká antropolog Flavien Ndonko, člen výzkumu, který se prováděl v roce 2006 a podle kterého tato bolestná praktika postihla na 4 milióny žen ve střední Africe. „Pokud o tom společnost až dosud mlčela, bylo to proto, že stejně jako u jiných praktik, které se provádějí ženám – jako mrzačení ženského genitálu -, se předpokládalo, že to dívkám prospívá,“ říká Flavien Ndonko. „Dokonce i oběti si myslí, že je to pro ně dobré.“ 

Zkušenosti z Afriky: Nahoře bez chodí jenom panny

K následkům této praxe patří těžká bolest, infekce, rakovina prsou, dokonce i ztráta jednoho nebo obou prsou. O psychických následcích ani nemluvě…

„Právě jsem skončila domácí úkoly, když mě matka vzala do kuchyně. Uvařila vodu a položila do ní brusný kámen. Pak chytla kámen držíc ho v hrubé látce, položila mi ho na prsa a začala je žehlit. Cítila jsem tolik bolesti, že jsem začala křičet. Potom mi obvázala prsa páskou… Dělala mi to po dva a půl měsíce,“ vypověděla jedna z obětí.

Jak správně bít manželku

Nábožensky zdůvodněné bití „neposlušných“ manželek nepatří pouze do středověku a netýká se výlučně muslimských zemí, nýbrž se s ním setkáme i ve vyspělém, multikulturním světě. Například v Německu ilegálně šířená kniha Žena pod záštitou islámu (Frauen im Schutz des Islam) vysvětluje, jak bít svou manželku. Podobné návody se odvolávají na korán:

(4:34) Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký.
(Zdroj http://korano­islamu.cz)

Instrukce, jak správně bít svou ženu, snadno naleznete i na YouTube. V jedné z nich vysvětluje islámský klerik: „A bijte je, to je v pořádku. Jak se to bití provádí? Například bych ji nebil do tváře… Bití do tváře je zakázáno, dokonce, i když se jedná o zvířata. Když bijete zvíře, dokonce i když chcete, aby váš velbloud nebo osel začal chodit, není dovoleno bít do tváře. Pokud to platí pro zvířata, o to víc to platí, když se jedná o lidi. Takže bití by mělo být mírné a ne do tváře. Má to vyjadřovat: "Ženo, zašlo to příliš daleko. Nemohu to už dál snášet.“ Když ji bije, bití musí být lehké a nesmí znetvořit její tvář. Musí ji bít tam, kde to nezanechá stopy. Neměl by ji bít na ruku. Měl by ji bít na místa, kde to nezpůsobí žádné poškození. Neměl by ji bít tak, jako by bil zvíře nebo dítě, mlátit ji zleva zprava…“
(Zdroj: http://www.you­tube.com/watch?v=yl8g8S6­F3do – vloženo 3. 11. 2007)

No řekněte, nejsou ta muslimská pravidla ve srovnání s jinými nakonec ještě milosrdná?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).