Hlavní navigace

Seriál o víně: Vinařská turistika

15. 9. 2009

Sdílet

Vyjet si na kole mezi vinicemi, kochat se krajinou a večer skončit ve sklípku a ochutnat poklady vinaře. Tak vypadá ideální víkend na jižní Moravě. Jak si ale vybrat pro sebe to nejlepší?

Vinařská turistika u nás zažívá velký rozmach. Stále více Čechů, ale i cizinců, přijíždí na jih Moravy, aby si vychutnali svoji dovolenou mezi vinohrady.

V zahraničí je o vinařskou turistiku velký zájem. Části Francie Bordeaux, Champagne nebo italské Toskánsko nabízí turistům zážitky všeho druhu spojené s vínem. Za ním přijíždí tisíce zájemců, kteří chtějí svůj odpočinek prožít všemi smysly. Co ale nabízí vinařským turistům Česko? A o co mají největší zájem?

Za čím přijet?

„Zájem vinařských turistů se dle jejich potřeb a přání dělí na tři stěžejní pilíře. Je to návštěva vinařských akcí (vinobraní, výstavy vín, otevřené sklepy), vinařských zařízení (vinných sklepů, vinařství a vinoték) a vinařských cyklostezek, popřípadě kombinaci všech jmenovaných,“ vysvětluje Petr Gondáš, projektový manažer Národního vinařského centra. „Nejfrekvento­vanějším místem z těchto tří, co do počtu turistů, jsou bezesporu vinařské akce, které svým významem přesahují hranice regionu. Mnohé z nich navštíví s roční pravidelností až desítky tisíc návštěvníků. Jmenovitě jsou to vinobraní v Mikulově, ve Znojmě, otevřené sklepy ve Velkých Bílovicích a mnohé další,“ dodává.

Zajímavou možností je vyrazit na Moravu na prodloužený víkend nebo dovolenou. Můžete si vybrat podle svých osobních preferencí. Při putování za vínem si lze mimo jiné vybrat mezi gastronomickými zážitky, některá vinařství nabízí i programy pro gurmány. Jakmile zcela tápete, můžete si najít informace na oficiálních stránkách českého a moravského vinařství. „V sekci víno a turistika nabízíme ucelené vinařské programy cestovních kanceláří, které představují více než 20 komplexních vinařských programů. V databázích vinařů je možné si pak vybrat a kontaktovat vinaře či provozovatele vinného sklepa osobně,“ popisuje Gondáš. K přehledu jednotlivých vinařských akcí slouží interaktivní „Kalendář vinařských akcí“ – který nabídne zájemci přesný popis akce, její zaměření, místo, den i hodinu trvání.  

Na kole nebo pěšky?

Morava je v současnosti protkána více než 1200 km značených tras známých jako Moravské vinařské stezky, které vytyčila a spravuje Nadace Partnerství. Trasy většinou vedou po klidných silnicích, místy po polních či lesních cestách, a můžete se na ně vydat jak na horských, tak na běžných silničních kolech.

Všechny stezky mají svoje speciální mapy, které Nadace Partnerství pravidelně aktualizuje. Na každé z nich najdete dostatek informací nejen o délkách jednotlivých tras, ale také o jejich výškových profilech i stavu povrchu. Značení všech stezek rozeznáte podle společného loga, jehož barevnost se liší podle konkrétní trasy. Na zajímavosti a služby podél stezek vás upozorní informační směrovky s piktogramy, ve vinařských obcích nechybí tabule s mapami. Deset turistických okruhů nabízí množství kombinací pro výlety i vícedenní pobyty, plné aktivního pohybu, příjemných zážitků a poznání.

Všech deset regionálních okruhů propojuje 242 km dlouhá páteřní Moravská vinná stezka, vedoucí ze Znojma do Uherského Hradiště.

Češi nebo cizinci?

Velkou většinu vinařských turistů tvoří pochopitelně Češi. Roste ale také podíl cizinců. „Nemohu mluvit za všechna zařízení, ale pokud jde o Salon vín ČR, jsou návštěvníci z devadesáti procent z Evropy, nejpočetněji ze Slovenské republiky, Rakouska, Polska, Německa. Zbylých 10 % tvoří převážně návštěvníci z Ruska, USA, Kanady, Japonska a Číny,“ doplňuje Gondáš. Podle něj je rostoucí zájem cizinců způsoben úspěchy českých a moravských vín na zahraničních soutěžích.

Na druhé straně Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, považuje propagaci domácího vinařství za naprosto nedostatečnou. „Celkově je tento segment turistiky málo rozvinutý. Velmi nám chybí lokální gastronomické speciality, wellness hotely a zázemí pro pořádání různých konferencí,“ vysvětluje.

Záruka kvality

Pomocníkem při výběru vinařské dovolené je certifikace. Stejně jako mohou být certifikované jiné služby, tak jsou certifikovaná i vinařská zařízení. Pro zákazníka to znamená, že dostane kvalitní servis, dostatek informací, ale také, že se podívá do zákulisí výroby vína. Na samotné provozovně najde smaltovou tabulku „Vína z Moravy – Certifikace vinařské turistiky“ a „Vína z Čech – Certifikace vinařské turistiky“, která zaručuje, že vinař splnil všechny podmínky certifikace.

  • Vinařství
    Producent vína registrovaný na Vinařském fondu a Ústřední kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském, a který prodává alespoň část vína s rozhodnutím o zatřídění od Státní zemědělské a potravinářské inspekce, nabízí maloprodej vlastního vína přímo ze sklepa, i firemní prodejny nebo jiného vhodného objektu. Vína v nabídce musí pocházet z hroznů vypěstovaných v ČR. Případnému návštěvníkovi zaručí certifikace zejména možnost prohlídky technologie výroby nebo vinic, ochutnání vyráběných vín, a to z vyhovujících skleniček, a koupi kvalitních lahvových vín.
  • Vinný sklep
    Provozovatel nabízí posezení ve vinném sklepě a prodává vína vlastní nebo cizí produkce z hroznů, vypěstovaných v ČR. Zařízení musí mít sociální zázemí. V nabídce je vlastní nebo dodavatelsky zajištěná studená kuchyně. Vinný sklep nabízí řízené degustace a další programy.
  • Vinotéka
    Vinotéky nabízí především prodej lahvového vína s převahou vín od výrobců z ČR. Vinotéka poskytuje svým návštěvníkům informace související s vínem, vinařstvím a vinařskou turistikou a další programy. Koupě vína v certifikované vinotéce zajistí zákazníkovi výběr z nabídky minimálně 40 druhů tuzemských lahvových vín. Při volbě vína se může poradit s vyškoleným personálem. Ochutná-li některé z nabízených vín, tak výhradně z odpovídajících skleniček.
  • Restaurace s vínem
    Restaurace nebo vinárna nabízí sortiment kvalitních jídel a dostatečně široký výběr vín, vyrobených domácími výrobci ze surovin z ČR. Provozovatel garantuje kvalifikovanou obsluhu a vhodné vybavení pro kultivovanou konzumaci vín. Certifikovaná restaurace nabídne navíc minimálně dvakrát ročně kulinářskou či vinařskou akci, možnost objednávky dětských porcí, fyzicky oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, a to nejlepší – doporučení vín k jednotlivým jídlům a alespoň 4 druhy vín rozlévaných z láhve po skleničkách.
  • Ubytování s vinařskou tématikou
    Venkovské i městské ubytování přímo související s provozem vinného sklepu, vinařství, restaurace s vínem a podobně. Kromě ubytování provozovatel nabízí informace o službách vinařů a vinařské turistice v regionu. Ubytování dále nabízí snídaně formou bufetů (švédské stoly) s rozšířenou dobou podávání. Hygiena, celková čistota, povlečení budou vždy v bezvadném stavu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).