Hlavní navigace

Seriál Alergeny v jídle

Počet lidí alergických na některé složky potravin roste. Vyústil až v povinnost výrobců a prodejců potravin a provozovatelů restaurací informovat o alergenech, které se nacházejí v jimi nabízených jídlech.

Tato povinnost se týká čtrnácti skupin nejvýznamnějších alergenů, kterým se budeme podrobněji věnovat v našem seriálu.

Zdravotní potíže mohou však u strávníků nastat i v případě konzumace čehokoli jiného, neboť potenciálním alergenem může být prakticky každá potravina a každá její složka. Není alergen jako alergen, míra jejich vlivu na člověka je různá, a významně se také liší procenta lidí, kteří jsou na zástupce jednotlivých skupin „oficiálních“ alergenů citliví.

Alergie na siřičitany: Nemáte ji taky?

Siřičitany jsou všude kolem nás i v nás. Do organismu se navíc dostávají prostřednictvím potravin, do nichž jsou uměle přidávány. Kde všude jsou a komu to vadí nejvíce?

Doba čtení: 4 minuty

Mořské i sladkovodní ryby obsahují stejný alergen

Skutečnost, že stejný nebo velmi podobný alergen obsahují úplně všechny ryby, bohužel znamená nekonečně pestré možnosti reakcí.

17. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Intolerance na lepek: Devět z deseti pacientů neví, že má celiakii

Celiakii má prý jedno procento obyvatel. Skutečnost je ale zřejmě horší, neboť podle odhadu lékařů drtivá většina nemocných o tomto svém handicapu neví – údajně jde o devět nemocných z deseti.

Doba čtení: 3 minuty

Lupina: skrytá přísada průmyslových potravin. Počet alergií neznámý

Vlčí bob, lidově lupina, je rozšířenou přísadou v různých pekařských a masných výrobcích, aniž bychom to tušili. Někteří lidé jsou na ni přitom alergičtí.

Doba čtení: 3 minuty

Hořčice způsobuje „divnou“ alergii

Hořčice má být hodně! Pravda pravdoucí pro všechny milovníky plnotučné, kremžské, dijonské, bavorské… Nicméně pro některé z nás představuje hořčice významný alergen – a je jedno jaká.

26. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alergie na mléko není častá, zato se často plete

Intolerance laktózy znamená, že člověku není po konzumaci mléčných výrobků dobře, avšak tento stav za pár hodin, někdy i minut, pomine. Naopak projevy alergií jsou skutečnými nemocemi, které trvají řadu dní.

Doba čtení: 4 minuty

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Málokdo tuší, že celer je pro řadu lidí skutečně významný alergen. Alergie na kořenovou zeleninu je totiž často spojena s pylovými alergiemi. Celer vadí až 90 % lidí trpících sennou rýmou.

7. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alergii na sezam má jeden člověk ze sta

Sezam tak trochu doplácí na to, jak je zdravý. Rostoucí použití sezamových semen včetně sezamového oleje v potravinářství vede k rostoucímu počtu alergenních reakcí.

30. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alergie na vejce: oddělit bílek od žloutku nepomůže

Vejce obecně jsou doporučována, to ale neplatí pro lidi, kteří na ně mají alergii. Zatím nikdo nepřišel na trik, jak alergické reakci na vajíčka zabránit.

17. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Alergeny v restauracích nikoho nezajímají

Loni v prosinci se nejen v restauracích začaly objevovat seznamy alergenů obsažených v nabízených pokrmech a nápojích. Po průzkumu ministerstva zdravotnictví je jasné, že to vlastně nikoho nezajímá.

14. 4. 2015 12:09
Doba čtení: 3 minuty

Sója – snad nejvíce prozkoumaný alergen

Sójové boby příliš významným alergenem nejsou. Opravdu hodně záleží na způsobu zpracování. Fermentací sóji lze snížit pravděpodobnost vzniku alergické reakce až o 99 procent.

10. 4. 2015 9:40
Doba čtení: 4 minuty

Proč nejíst s rybou měkkýše? Kvůli alergii

Slávka jedlá, ústřice, olihně (calamari), sépie nebo chobotnice – to jsou nejznámější zástupci skupiny měkkýšů, která patří mezi alergeny. Typická je zkřížená alergie.

Doba čtení: 4 minuty

Alergie: Žádný korýš není bezpečný

Alergie na korýše patří k vůbec nejčastějším potravinovým alergiím a může způsobovat reakce až ohrožující život.

Doba čtení: 4 minuty

Alergeny v potravinách: Nejhorší jsou arašídy a para ořechy

Počet lidí alergických na některé složky potravin roste. K velmi častým patří alergie na ořechy a arašídy. Jaké druhy jsou rizikové?

Doba čtení: 4 minuty

Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná

Proboha, máte vůbec něco bez alergenů? Napadne hosta při pohledu na jídelní lístek upravený podle nových požadavků. Áčka se stanou strašákem, jako se to již dříve stalo éčkům. Mnohdy zbytečně.

Doba čtení: 5 minut