Hlavní navigace

pšenice

Dnešní pšenice je přešlechtěná. Netradiční mouky nabízejí více

Mouka je nejčastěji využívanou surovinou v našich kuchyních. Přitom v podobě, v jaké ji známe dnes, na ní už není nic moc zdravého. Naopak bývá spojována s mnoha zdravotními neduhy. Problém je zejména v tom, že ji konzumujeme ve velkém množství. Proč tedy nezkusit zdravější a mnohdy i chutnější alternativy? K nejpopulárnějším patří ječná, kokosová, špaldová, kaštanová, ovesná, pohanková, mandlová a plantejnová neboli také banánová mouka.

Doba čtení: 4 minuty

Pšenici vypěstujeme, vyvezeme a dovezeme zpět

Celá jedna třetina osevní plochy v České republice patří pšenici, přesto jí zpracováváme mnohem méně. Ve velkém se totiž vyváží za hranice, aby se k nám vrátila třeba jako chleba, těstoviny nebo trvanlivé pečivo.

Doba čtení: 4 minuty

Pšeničné přílohy nelze házet do jednoho „nezdravého“ pytle

Obiloviny jsou neodmyslitelnou součástí lidské výživy. Poskytují jeden z nejvýznamnějších zdrojů energie, avšak liší se mezi sebou svou kvalitou.

29. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co se dnes nejčastěji pěstuje na českých polích? Řepka to není

Co se na českých polích pěstovalo v roce 1980 a co se tu pěstuje nejčastěji dnes? Asi budete překvapeni. Dříve totiž na prvním místě nebyla pšenice a dnes polím nevévodí řepka.

23. 8. 2016 11:30
Doba čtení: 2 minuty

Odstraňte pšenici – a máte po problému

Nová provokativní kniha o pšenici a jejím destruktivním vlivu na naše zdraví přináší někdy překvapivá, pro mnohé až šokující tvrzení.

Doba čtení: 5 minut

Kamut pšenice nejenom chutná jinak

Kamut je příbuzný starověké tvrdé pšenice. Jeho složení je ale pro člověka vhodnější a chuť je sladší. Na našem trhu najdete kamut chléb, těstoviny, kuskus, a také běžné pečivo.

Doba čtení: 4 minuty

Do pečiva se derou nové složky. Šanci uspět ale nemají

Pšenice a žito i nadále zůstávají hlavními surovinami při pečení chleba, společnost jim však chtějí dělat i amarant, quinoa, konopí nebo chia semena. Proč, když se to nevyplatí?

Doba čtení: 5 minut

Bulgur - celozrnná pšenice vyvrací mýty o zdravé výživě

Bulgur není ani drahý, ani náročný na přípravu a co víc – není to ani „zrní bez chuti“, což jsou obvykle uváděné důvody, proč nejíst zdravě. Podívejte se, co z něj dá vykouzlit.

Doba čtení: 4 minuty