Hlavní navigace

burčák

Burčák podraží a nebude všude

Sezóna burčáku právě začala, dát si můžete červený, žlutý nebo růžový, ale ne ve všech vinařstvích, jak bývalo zvykem. Hroznů je někde málo, takže z nich vinaři raději vyrobí víno, a burčák tak vůbec nenabídnou. Víme kde.

Kateřina Čepelíková

11. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Burčák a víno z Prahy už zítra na vinici sv. Kláry

Burčák i vína z vinice sv. Kláry a dalších předních vinařů z Moravy a Čech potečou tento víkend proudem v trojské botanické zahradě. Těšit se můžete na degustaci medailemi oceněných vín, prohlédnout si expozici dokumentující výrobu vína a poslechnout si hudební program ve stylu jazzu, country a folkové hudby.

Redakce

9. 9. 2016 11:00

Valtické slavnosti vína nabídly i vzácný růžový burčák

V minulém týdnu se začal burčák ve velkém prodávat. K mání je klasický bílý a v menším množství i červený. Pokud jste však byli o víkendu ve Valticích, mohli jste na chuť přijít i růžovému burčáku, který se vyrábí jako bílý, ovšem pouze ze šťávy z modrých hroznů. Tento druh burčáku je nejméně rozšířený, ale nesmírně chutný.

Redakce

6. 9. 2016 11:47

Burčák už je. Ten falešný odhalí magnetická rezonance

Přestože hlavní sklizeň hroznů ještě nezačala, na mnoha místech už si burčák můžete dopřát. Víme kde i jak inspekce pozná ten pančovaný, obarvený nebo ze zahraničních hroznů.

Kateřina Čepelíková

2. 9. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

20 tipů na nejbližší vinařské akce

Jestli máte rádi víno a burčák, nechte se zlákat alespoň na jednu z dvaceti vinařských akcí, které nás čekají od zítřka až do začátku září.

Redakce

26. 7. 2016 11:35
Doba čtení: 9 minut

V Praze se dělá víno, které může Morava závidět

Že dobré víno pochází jen z Moravy? To už dávno neplatí. Vinohrad, který najdete přímo v Praze, sbírá jednu cenu za druhou. Jak říká jeho vedoucí: „Dejte skvělou polohu, skvělé lidi, skvělého technologa a máte skvělé víno.“

Kateřina Čepelíková

8. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak dlouho vydrží burčák

Je třeba vypít burčák hned? Jak burčák skladovat a proč vadí zcela utažené víčko? 3× o burčáku s Markem Babiszem, hlavním sommelierem Salonu vín.

Lenka Krbcová

2. 10. 2015 9:49
Doba čtení: 2 minuty

Burčák: Je libo mydliňák, nebo raději řezák?

Sezóna burčáku je v plném proudu. Víte, jak poznat pravý burčák od „burčáku“ a kolik druhů je u nás k mání?

Kateřina Čepelíková

29. 9. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Šizený burčák? Museli byste hodně hledat

Dosavadní kontroly burčáku dávají důvod ke spokojenosti. Prohřešků je minimum. Podívejte se, jak zatím dopadly letošní inspekce.

Redakce

7. 11. 2014 10:32
Doba čtení: 3 minuty

První burčák čekejte za čtrnáct dní. Ne dřív

Podle moravských vinařů začne letošní sklizeň hroznů o deset dní dříve, než je obvyklé. To znamená, že se mladé víno dostane na pulty začátkem září. Dřív seženete jen padělky.

Kateřina Čepelíková

19. 8. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Tři ze šesti burčáků jsou falšované

Burčák je na každém rohu, proto i inspektoři vyrazili do ulic. Zkontrolovali 472 prodejních míst, odebrali 53 vzorků a mají první výsledky kontrol. Nejsou příliš povzbudivé.

Kateřina Čepelíková

8. 10. 2013 15:30
Doba čtení: 2 minuty

Jedna voda s bublinkami denně je maximum

Je to jeden z paradoxů současného stravování – ačkoli je známo, že oxid uhličitý je odpadní látkou lidského metabolismu, dodáváme si tento odpad do těla pravidelně a zcela dobrovolně sami.

Petr Havel

18. 9. 2013 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Falšovaných vín jsou desítky, vedou podvody se zemí původu a ředění vodou

Už na více než 80 případů čachrů s vínem upozornila inspekce. Ta má teď nový nástroj pro lepší kontrolu. Mezi podvodníky nechybí krabicáky, Sklepmistr ani Igristoje, podívejte se.

Petr Havel

18. 3. 2013 0:00
Doba čtení: 5 minut

Falšovaného burčáku letos ubylo

Potravinářská inspekce zkontrolovala v tomto roce více než čtyři stovky prodejních míst burčáku. Na mnoha z nich odebrala vzorky a nyní hodnotí jejich analýzu.

Lenka Krbcová

17. 12. 2012 9:00
Doba čtení: 1 minuta

Vinobraní na Kulaťáku

Slunce začíná po své letní jízdě slábnout, ale velká část jeho energie je uschována ve vinných hroznech, ze kterých začínají naši vinaři připravovat lahodné moky a slunko stáčet do lahví. Přijďte ochutnat plody jejich práce na Kulaťák, kde se v sobotu 22. září koná první Vinobraní na Kulaťáku. Budete mít možnost koštnout burčák několika odrůd i barev, víno z různých oblastí a to vše zajíst klobáskami, okurkami a pochutinami, které k vínu tak nějak patří. K tomu všemu vám zahraje cimbálovka Duo…

Redakce

20. 9. 2012 13:09
Doba čtení: 1 minuta

Farmářské trhy - na Kulaťák připluje velryba!

V sobotu 15. 9. budete mít možnost ochutnat dobroty ze skoro velryby!  Obří halibut se valí na Kulaťák. V sobotu přivezou rybáři z Rybníkářství Pohořelice na farmářský trh halibuta o váze cca 100 kg! Tohoto giganta budou porcovat přímo před vašimi zraky a rovnou ho grilovat společně se zeleninou.

Redakce

14. 9. 2012 10:54
Doba čtení: 1 minuta

Burčák v Česku ještě není. Tak jak to, že se prodává?

Přestože se už burčák smí prodávat, u nás k mání ještě není. Tedy určitě ne ten pravý. Jak poznat patok od pravého burčáku, prozradí Martin Půček ze Svazu vinařů.

Kateřina Čepelíková

28. 8. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kvalita potravin v Česku 2011? Alarmující!

Džemy plné cukru místo ovoce, ryby téměř bez masa, nastavovaný med… to jsou některá zjištění inspektorů, kteří se zaměřili na kvalitu potravin prodávaných u nás v loňském roce.

Lenka Krbcová

6. 1. 2012 10:06
Doba čtení: 3 minuty

Burčák - pravý, nebo falešný? Aneb mléko starců a paragrafy

Sezóna burčáku začala. Neuškodí připomenout pár pravidel, která chrání spotřebitele před podvodníky. Co je opravdu burčák? Kdy jej lze legálně prodávat a jak má být správně označen?

Petr Kolman

8. 9. 2011 0:00
Doba čtení: 5 minut