Hlavní navigace

Ze Slivence do přírody

16. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Autorka
TIP NA VÝLET – Stačí nasednout na Smíchovském nádraží do autobusu pražské MHD a za chvilku se ocitnete v krajině, kde na rušné město zapomenete.

Hned, co jsme začátkem léta čtenáře vyzvali k zasílání tipů, kam bychom měli vyrazit na výlet, začaly nám do redakce (vylet@vitali­a.cz) přicházet informace o skutečně krásných a utajených místech naší republiky, která budeme postupně navštěvovat. Tentokrát však zvítězila lenost podpořená vedrem – minulou sobotu se rtuť teploměru vyšplhala také nad třicítku, takže bylo opravdu horko, proto jsem se rozhodla vyjet jen za humna.

Jihozápadní okraj hlavního města rozhodně stojí za návštěvu. Na zhruba patnáctikilometrové trase oceníte výdobytky civilizace i klidnou cestu polem nebo lesem podél potoka, který může nabídnout příjemné osvěžení.

Za Slivencem je zadrátovaná krajina


Autor: Autorka

Kostel Všech Svatých

Autobus městské hromadné dopravy (č. 246, 248) nás dovezl do zastávky Slivenec. Stejnojmenná městská část sice katastrálně náleží k Praze, ale máte tady pocit, že už jste dávno na venkově. Naproti zastávce je kostel Všech Svatých ze 13. století. Jen co složíte obdiv raně gotické stavbě, vydejte se dolů ulicí K Lochkovu, na které minete několik hospod. Vede tudy červená turistická značka, kterou ovšem nemusíte na první pohled objevit.

Jen co jsme Slivenec opustili, museli jsme si poradit s převaděčem z Radotína na magistrálu, který jsme přešli po zatím nedostavěném mostu (předpokládané uvedení úseku Pražského okruhu Lahovice-Slivenec do provozu je naplánované již na letošní srpen; pozn. red.)

Červená značka dál směřuje krajinou zadrátovanou vysokonapěťovými kabely k rozlehlé elektrorozvodně. Lesem stožárů jsme raději prošli rychle, protože slyšitelné praskání v drátech vysokého napětí znělo podezřele.

Klesání do Radotínského údolí

Několik kroků po červeném vápenci, neboli „Sliveneckému mramoru“, a rázem na město s infrastrukturou zapomenete. Na cestě je místy trus a stopy koňských kopyt, napravo vykukuje osada Zmrzlík, kde chovají poslušné huculské koně. 

To už ale prudce klesáme kamenitou cestou do Radotínského údolí. Jen co vyjdeme z lesa, ocitáme se v osadě Cikánka (rovněž tudy projíždí autobus MHD). Dáme se doprava po silnici, kterou naštěstí opouštíme po zhruba pěti minutách. Místo silnice nám dělá společnost mělký Radotínský potok, ve kterém si můžete za horkých letních dní smočit alespoň nohy při přebrodění na druhou stranu, což je bezpečnější než přecházet po rozpadlé lávce, kterou nejspíš poznamenala velká voda nebo zub času. U Klainova mlýna opouštíme červenou a stoupáme po modré turistické značce.


Paradoxně největší zápach jsme při tomto výletě ucítili ve staré trampské osadě, kam dnešní trampové přijíždějí bouráky a turista jim musí místy uskakovat z prašné cesty. Výlet jsme ukončili zhruba po dvanácti kilometrech v Ořechu, kde jsme nasedli do autobusu MHD, který nás dovezl do stanice metra Luka.      

Pojďte s námi na výlet! Anebo – pošlete nás „někam“…

Pokud jste objevili zajímavou lokalitu, pošlete nám tip na adresu: vylet@vitalia.cz. Vypravíme se tam, vyzkoušíme, napíšeme… Vyberte si z výletů, již otestovaných „na vlastní nohy“.

Zajímavosti po cestě: 

  • Slivenec: Kostel Všech Svatých z počátku 13. století
  • Osada Zmrzlík: Chov huculských koní
  • Mlýny v Radotínském údolí
  • Ořech: Římskokatolický kostel Stětí svatého Jana Křtitele. V letech 1895–1897 a 1909–1919 tu působil jako farář spisovatel Jindřich Šimon Baar

Začátek a konec trasy: 

Do Slivence (městská část Praha-Slivenec) jezdí pravidelně autobus linky MHD 246 a 248 ze Smíchovského nádraží. Z Ořechu (obec v okresu Praha-západ)  jezdí pravidelně linky MHD 352 a 301 do zastávky pražského metra Luka.

Kudy výlet vede:

Slivenec (Č) – Cikánka (Č) – Kalinův mlýn (Č, M) – Skalice (M) – Ořech (M)

  • Z – zelená turistická  značka
  • M – modrá turistická  značka
  • Ž – žlutá turistická značka
  • Č – červená turistická značka 

Celková délka: 13 km

Doba výletu: cca 4 hodiny

Na kole: Trasa je sjízdná pouze s horským kolem

Děti: Trasa je místy náročná

Stoupání a klesání: Místy prudké stoupání i klesání

Značení trasy: Zejména u přivaděče z Radotína na magistrálu musí turista trochu zapátrat. Jinak je značení dobré.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).