Hlavní navigace

Zase ta opencard - jak u blbejch na dvorečku

25. 5. 2011

Sdílet

Před časem jsem se tu rozčilovala nad onou báječnou kartou „pro moje pohodlí“, co si ji s chutí a dobrovolně pořídí každý Pražan. Doufala jsem, že od ní mám na čas pokoj. Omyl!

Když se v loňském roce dobrovolně-povinně zaváděla opencard, narazila jsem v praxi na několik věcí, které rozhodně k mému pohodlí, které slibuje slogan karty, ani k duševní pohodě nepřispěly.

Další pěkné heslo... již dnes vytváříme zítřejší komfort Pražanů

Další pěkné heslo… již dnes vytváříme zítřejší komfort Pražanů

Dospělý člověk, který se kamarádí s počítačem a internetovým bankovnictvím, nemá asi s vyřízením a dobíjením karty větší potíže, horší je to u dětí a seniorů. Nezbývá, než se jim o vše postarat, u dětí navíc vyvstal problém s prokazováním věku. Všude tam, kde chcete uplatnit nárok na slevu pro děti do určitého věku (nejčastěji do 10 nebo 15 let), je vyžadován průkaz s datem narození (nebo rodným číslem) a fotografií. Dříve k tomuto účelu ideálně sloužil právě průkaz MHD. Jenže co teď? Na opencard není datum narození, na průkazce zdravotní pojišťovny zase fotografie. Pas nemá každý a navíc ho sebou běžně nenosíte. „Toto bohužel zůstává problémem, který bychom chtěli vyřešit,“ odpověděl mi tehdy mluvčí opencard Martin Opatrný. „Původní koncepce opencard s potiskem s datem narození počítala. Bohužel kvůli Úřadu pro ochranu osobních údajů jsme od tohoto museli ustoupit."

Přečtěte si více: Lesk a bída Opencard

Zadarmo stojí 120 korun

Otrávená celou procedurou a předlouhými frontami, pořídila jsem tedy loni dětem jízdné na maximální možnou dobu. „Deset měsíců mám od Opencard pokoj!“ radovala jsem se. Naivně.

Deset měsíců uplyne na konci srpna. V té době už ale podle nového rozhodnutí budou děti i senioři jezdit plné dva měsíce zdarma (proč, to je zase na další téma). Tedy zdarma – „děti od 10 do 15 let a senioři od 65 do 70 let věku nově neplatí jízdné; při kontrole se ale revizorům musí prokázat opencard s nahranou slevou, kterou si pořídí za 120 Kč,“ informují stránky opencard.praha­.eu.

Nějaký účel ta karta přece mít musí, ne? A když nemá, tak ho vyrobíme.

Jinak by to přece šlo stejně jako v kategoriích dětí do 10 let, které se i nadále mohou prokazovat jakýmkoliv dokladem s věkem (průkaz školy, sportovního oddílu, skautů atd.), a seniorů nad 70 let, kterým k prokázání věku a nároku na cestování MHD zdarma stačí občanka.

Babička podobné situace nazývala „jak u blbejch na dvorečku“.

Jízdné s opencard pro děti a seniory

Děti od 10 do 15 let a senioři od 65 do 70 let věku nově neplatí jízdné; při kontrole se ale revizorům musí prokázat opencard s nahranou slevou, kterou si pořídí za 120 Kč.

Změny platí až od 1.7. 2011; do té doby vše beze změn. Rozšíření bezplatné přepravy se týká:

  • dětí od 10–15 let
  • seniorů od 65–70 let

Pro bezplatnou přepravu je nutné nahrát si na kartu slevovou aplikaci v hodnotě 120 Kč.

Pro děti do 10 let a seniory nad 70 let se zatím nic nemění!

  • Děti do 10 let se mohou i nadále prokazovat jakýmkoliv dokladem s věkem (průkaz školy, sportovního oddílu, skautů atd.).
  • Senioři nad 70 let se mohou i nadále prokazovat OP.

opencard.praha.eu

Peníze vám asi vrátíme. Jen nevíme, kdy a kde

Dobře, už se ani nerozčiluju, ale když tedy mají moje děti zaplaceno do konce srpna a babička do konce července, propadnou jim ty peníze? Telefonuji na informační linku opencard. „Jízdé se asi bude vracet, ale to nespadá k nám, musíte se obrátit na informace dopravního podniku,“ sděluje slečna na drátě a ochotně mi dává další telefonní číslo. „Jízdné se asi bude vracet, zřejmě poměrná část, nejspíš v centrále Na Bojišti, ale ještě nic nevíme, kdy, ani kde, ani jak postupovat; budou to pak vědět na vratkách, ale ještě to nevědí… chcete na ně telefon?“ sdělil mi další ochotný hlas. Nechci, já si počkám, až to budou asi vědět.

Poměrná část zbytečně zaplaceného jízdného pro dvě děti na dva měsíce činí 480 korun, pro seniora jeden měsíc představuje 220 Kč. Čili sedm stovek, dost peněz…

Takže v rámci svého pohodlí, i když jsem všechno vyřídila, zaplatila a vystála příslušné fronty, vyrazím vystát další frontu na pořízení slevové aplikace a ještě další frontu na vrácení peněz. A pak asi na panáka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).