Hlavní navigace

Z naklíčených semen vyrábějí lupínky. To nikdo jiný v Česku neumí

Sdílet

 Autor: Semix
Před rokem a půl otevřela společnost Semix nový závod za 95 milionů, v němž se nakličují různé obiloviny, pseudoobiloviny a luštěniny. Následně z nich vyrábí lupínky nebo mouku. A taky umí celozrnné lupínky bez cukru.

Společnost Semix byla založena v roce 1995, kdy tři kamarádi zaznamenali mezeru na trhu v pekařské a cukrářské výrobě. Řadu let se zabývali především výrobou pekařských a cukrářských směsí, výrobků, které se k běžnému zákazníkovi dostanou až coby finální produkt – jako chleba, koblihy, donuty, mléčná rýže, náplň v dortu nebo třeba dezerty ze smetany, mléka či kefíru.

Od roku 2004 se zaměřili na výrobu celozrnných cereálií a v polovině roku 2019 spustili unikátní výrobu klíčených produktů. Celý sortiment si představíme společně s jednatelem společnosti Semix Kamilem Lisalem.

Co se dozvíte v článku
  1. Výroba zdravých celozrnných cereálií díky originální technologii
  2. Dnes letí müsli naslano i ovocné tyčinky bez cukru
  3. Klíčení je hit, dostalo novou halu za 95 milionů
  4. Lupínek, vločka, mouka – základem všech je přirozeně naklíčené semeno
  5. Cereálie nové generace získávají ocenění

Výroba zdravých celozrnných cereálií díky originální technologii

Začátkem nového milénia jsme si na snídani sypali do mléka slazené lupínky. V Semixu ale už tehdy chtěli vyrábět lupínky v co nejzdravější podobě – neochucené.

„Vytvořili jsme unikátní technologii, kdy jsme sestavili dohromady tři stroje z různých koutů světa. Tím vznikla jedinečná výrobní linka na výrobu jemných křupavých lupínků z ovsa bez nutnosti obrušování ovesného zrna, a tím ztráty cenné vlákniny a jiných minerálií a vitaminů. Je naším vlastním know-how na výrobu lupínků s technologií šetrného pražení,“ popisuje Kamil Lisal s tím, že stroj od té doby dále doplňují o další techniku. Tím se zvyšuje jeho unikátnost a s vysokou pravděpodobností jsou tak v Česku jediní, kdo takovou technologii má.

Jenže když v roce 2004 začali s výrobou neochucených lupínků, ukázalo se, že zákazníci prahnou po sladké chuti. Byli na ni zvyklí a neochucené produkty moc na odbyt nešly. V Semixu se tedy pustili do výroby lupínků s čokoládou, s medem a semínky, a trhu dali i variantu jablko-skořice. Tento záměr zafungoval a lupínky u zákazníků začaly slavit úspěch.

Dnes letí müsli naslano i ovocné tyčinky bez cukru

Situace se postupně měnila a rostl zájem i o méně obvyklé produkty. Poté, co loni nové Müsli tyčinky naslano získaly ocenění Inovace 2020, uvedl Semix před pár týdny na trh i Mini müsli tyčinky ovocné ve třech variantách. Jsou bez cukru, plné ovoce a jejich hlavní surovinou je bezlepkový oves, který výrobce už několik let odebírá od ověřeného českého dodavatele.

Právě oves, který se dostává do popředí pro svoji vysokou nutriční hodnotu a absenci lepku, je také hlavní surovinou další novinky nazvané Ovsánek. Jde o zakysaný nemléčný produkt a v Semixu z něj mají aktuálně největší radost. (Na serveru Vitalia.cz si ho v rámci testování dobrého jídla brzy představíme blíže.) Žhavou novinkou ze sortimentu celozrnné divize Semixu je pak Pohánek, který se na trh dostane v červnu letošního roku.

Klíčení je hit, dostalo novou halu za 95 milionů

Luštěniny zažívají aktuálně obrovský boom. Vyrábí se z nich luštěninová moukaluštěninové těstoviny, a když je necháte naklíčit, aktivujete v zrnech enzymy. A vědí to i v Semixu. Speciálně pro klíčené produkty vybudovali novou výrobní halu, která rozšířila původní výrobní prostory v Oticích u Opavy, kde firma sídlí.

„Nová hala včetně všech technologií nás stála devadesát pět milionů korun. Klíčíme a sušíme zde několik typů obilovin, pseudoobilovin a luštěnin. Semena při klíčení částečně změní svůj nutriční profil a enzymatická aktivita v klíčkách pomáhá měnit škroby v menší a jednodušší látky, což vede k lepší stravitelnosti produktu. Co je ovšem na klíčení tak zajímavé, je skutečnost, že při nakličování dochází v semínkách doslova k explozi živin. Při kontaktu s vodou dojde ke spuštění série biochemických reakcí, během nichž se semínka přemění na neuvěřitelnou zásobárnu blahodárných enzymů, živin, vitaminů a minerálních látek,“ popisuje unikátnost klíčení Kamil Lisal.

V případě luštěnin dochází v průběhu klíčení k významné redukci tzv. antinutričních látek. Jde o látky, které mohou způsobovat trávicí potíže, zejména plynatost. Ovšem tím, že při zpracování v přesně určenou dobu proces klíčení zastaví a zrna tepelně ošetří, konkrétně zasuší, dosáhnou v Semixu delší trvanlivosti klíčených zrn bez přídavků jakýchkoliv konzervačních látek, cukru či stabilizátorů.

Lupínek, vločka, mouka – základem všech je přirozeně naklíčené semeno

Celý proces klíčení se děje v prostředí, ve kterém nedochází ke kontaminaci lepkem. Kvalitu zrn sledujeme již od jejich pěstování, kdy jsou k procesu klíčení vybírána vysoce kvalitní zrna s vysokou klíčivostí. Následně dochází k několikastupňovému čištění, které je velmi důležité pro kvalitu finálního produktu. Poté se zrna namáčí do pitné vody a následuje klíčení, kdy semena začínají ožívat a spouští se série reakcí, která trvá několik desítek hodin,“ popisuje život semen v nové hale jednatel.

Proces klíčení nijak neurychlují. Jediné, s čím hýbou, je teplota, kterou hlídají, aby obiloviny či luštěniny naklíčily do ideálního stavu. „V tomto ideálním bodě proces klíčení zastavíme, zbavíme zrno vody a pošleme jej na lis, kde vznikne lupínek, vločka či instantní mouka, nebo jej vysušíme a vznikne nám pražené klíčené zrno či mouka nativní,“ vysvětluje Kamil Lisal.

Cereálie nové generace získávají ocenění

Vůbec nejlepší na výsledných naklíčených lupíncích je to, že obsahují prakticky identické látky, jako když si doma naklíčíte semínka. S tím rozdílem, že lupínky můžete doma ve špajzu skladovat až rok, zatímco naklíčená semínka je třeba uchovávat v lednici a spotřebovat do zhruba tří dnů.

Za naklíčenou červenou čočku v lupíncích, Klíčené pohankové lupínky a Klíčené quinoa lupínky získal Semix ocenění Potravinářské komory ČR 2020 za inovativní výrobky.

„Jsme přesvědčení, že označení cereálie nové generace, jak těmto výrobkům říkáme, vystihuje budoucnost luštěnin i pseudoobilovin ve výživě. Při výrobě a vývoji nových produktů dbáme na tu nejvyšší kvalitu již od samého počátku. Věříme, že porotci ocenili nejen vstupní suroviny, ale i šetrnost zpracování, které zachovává co nejvíce živin,“ netají se hrdostí na zásadní produkty firmy Kamil Lisal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).