Hlavní navigace

Vzrůstá zájem žen o zavedení nitroděložního tělíska

12. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Množství typů antikoncepce je v současnosti veliké a žena si může vybrat z různých forem. Kromě přípravků kombinované hormonální antikoncepce jsou to nitroděložní tělíska.

V současné době máme dva základní typy tělísek – hormonální a nehormonální. Nehormonální tělíska jsou buď bez pevného tvaru ve formě měděných válečků navlečených na vláknu, které se zavede do dělohy a uzlík na konci vlákna se zafixuje v děložní stěně, nebo pevného tvaru s mědí, mnohdy navíc s příměsí jiných kovů.

Modernější systém představují gestagenní nitroděložní tělíska. Ta kombinují výhody nitroděložního tělíska a lokálního účinku přidaného gestagenu, přičemž jejich spolehlivost je vyšší než u kombinované hormonální antikoncepce.

Díky tomu, že odpadá riziko uživatelské chyby, je tato antikoncepce dlouhodobá a uživatelka na ni nemusí myslet. Lokální účinek postupně se uvolňujícího hormonu brání růstu děložní sliznice. Vedlejším, pozitivním efektem tohoto jevu je snížení množství menstruační krve, u části pacientek menstruace může po čase zcela vymizet.

Přečtěte si: Menstruaci řídí mozek. Žena menstruovat vůbec nemusí

Dále je antikoncepční účinek zajištěn i zpomalením pohybu a funkce spermií a zhuštěním cervikálního hlenu. Po vyjmutí tělíska je obnovení fertility okamžité.

Nitroděložní tělísko s hormonem může být vhodné také pro ženy, pro které je užívání kombinované hormonální antikoncepce absolutně či relativně kontraindikované.

Absolutní kontraindikací pro zavedení tohoto typu nitroděložního tělíska jsou hormonálně dependentní nádor, vrozená vývojová vada dělohy a těhotenství.

Co může ženy od zavedení hormonálního nitroděložního systému odradit, je cena, která ale při rozpočítání částky na dobu zavedení nakonec zařazuje tuto antikoncepční metodu do skupiny těch levnějších.

Porovnejte:

Druhým důvodem může být strach ze zavedení tělíska do dělohy. Zavedení tělíska je přitom zejména u gestagenního tělíska, díky zavaděči, poměrně rychlá záležitost. Pro zkušeného lékaře doba zavedení nepřesáhne pět minut. Přesto přetrvává strach a otázky: Bojím se mít něco cizího v děloze… Bojím se, že budu cítit tělísko… Co když mě to bude tlačit a bolet? V této chvíli je důležité o svém strachu s gynekologem hovořit. Svým pacientkám vždy vysvětluji, že tak jako žena necítí chvíli po zavedení tampón v pochvě nebo plombu v zubu, nebude zcela jistě cítit ani zavedené tělísko.

Čtěte dále: Zapomenutý tampon. Ehm, uvnitř

Systém samozřejmě může lékař v případě obtíží kdykoliv odstranit díky vláknům, která jsou zastřižena cca dva centimetry pod děložním hrdlem, a za které může lékař tahem tělísko z dělohy vytáhnout.

Po zavedení se může objevovat nepravidelné špinění a krvácení. Proto není ideální zavádět tělísko například těsně před plánovanou dovolenou u moře. Po zavedení tělíska s hormonem se intenzita menstruace obvykle sníží.

Co dělat, když už je skoro pozdě? 3 typy antikoncepce po styku koupíte bez receptu

Co by měl vědět lékař, než ženě předepíše antikoncepci

Je nutné, aby lékař:

  • Znal všechny choroby pacientky i jejích nejbližších příbuzných.
  • Věděl, kolik cigaret denně vykouří.
  • Věděl, jakou má váhu a výšku.
  • Znal její životní styl.
  • Věděl, co od antikoncepce očekává, jaké má koncepční plány a jak dlouho chce vybranou metodu užívat.
                                               

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Hana Kosová, Ph.D., IFEPAG

Gynekoložka, specializuje se zejména na gynekologii dětí a dospívajících.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).