Hlavní navigace

Vodňanská drůbež obhajuje svoje kuřata

20. 2. 2012

Sdílet

Společnost Vodňanská drůbež nesouhlasí se závěry hodnocení dTestu, v němž Zlaté kuře z Vodňan zcela propadlo. Společnost reaguje na výsledky testů provedených Občanským sdružením spotřebitelů TEST a zveřejněných v únorovém čísle časopisu dTest. O zjištěních jsme vás informovali v článku dTest: Salmonela v kuřatech.

Společnost Vodňanská drůbež nesouhlasí se závěry hodnocení dTestu, v němž Zlaté kuře z Vodňan zcela propadlo.

Společnost reaguje na výsledky testů provedených Občanským sdružením spotřebitelů TEST a zveřejněných v únorovém čísle časopisu dTest. O zjištěních jsme vás informovali v článku dTest: Salmonela v kuřatech.

Časopis dTest nakoupil sedmnáct kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen, a udělal bakteriologické vyšetření na přítomnost bakterií. Zjištěné nálezy vyhodnotil jako vážné – ani jedno kuře nebylo bez salmonely. Za závažné zjištění pak dTest považuje zejména nález Salmonelly enteritidis ve Zlatém kuřeti z Vodňan, které nevyhovělo unijnímu nařízení… více.

Společnost Vodňanská drůbež ale se závěry nesouhlasí: „Vzhledem k tomu, že se nejednalo o úřední odběr vzorků a není známo, zda byly dodrženy všechny podmínky správného odběru, je společnost Vodňanská drůbež, a.s. přesvědčena o tom, že výsledky testů nemusí být správně interpretovány,“ reaguje na uvedený test. „V závodech společnosti jsou nastavené velmi přísné kontrolní mechanismy, které jsou pravidelně sledovány v rámci systémů řízení jakosti a to i v rámci monitoringu prováděného Státní veterinární správou. Proto budeme žádat přezkoumání všech dosažených výsledků,“ sdělují představitelé společnosti.

O dalších zjištěních vás budeme informovat.

Salmonelu u české i zahraniční drůbeže kontrolovala také inspekce

Krátce po zveřejnění testu časopisem dTest oznámila výsledky mimořádné kontroly baleného čerstvého chlazeného drůbežího masa na stanovení přítomnosti salmonel Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Kontroly proběhly v závěru loňského roku a jejich cílem bylo zmapování možného výskytu salmonel, zejména rizikových sérotypů Salmonella Enteritidi a Salmonella Typhimurium v chlazeném drůbežím mase, které v tržní síti přichází do přímého kontaktu se spotřebitelem. Kontrola byla zahájena mimo jiné i jako reakce na změnu legislativy EU (nařízení ES č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, k 1. prosinci 2011).

„Vzorky drůbeže byly odebrány ze zboží domácího i zahraničního původu,“ informoval mluvčí SZPI Michal Spáčil, nicméně konkrétní údaje inspekce nezveřejnila.

Všech třicet úředně odebraných a laboratorně analyzovaných vzorků bylo vyhodnoceno jako vyhovující uvedenému nařízení. Nebezpečné typy salmonely nebyly v testovaném zboží přítomny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).