Hlavní navigace

Vegefest bude letos s gulášem a se škvarkama

Sdílet

 Autor: Vegefest
Už tento víkend se ve Starém Purkrabství na Vyšehradě uskuteční šestý ročník vegetariánského festivalu Vegefest 2016. Ochutnáte guláš, projdete se po skle nebo si zacvičíte jógu.

Od 17. – 18. 9., tedy tento víkend, se ve Starém Purkrabství na Vyšehradě uskuteční již šestý ročník vegetariánského festivalu Vegefest 2016. Co nás na něm čeká, v čem se liší od ročníků uplynulých? Ptali jsme se organizátorky Terezy Dlabalové.

Co všechno festival nabídne?

Těžiště festivalu spočívá v gastronomické nabídce bezmasých pokrmů, nápojů i trvanlivých potravin, kterou doplní živé ukázky vaření v Kulishowroomu. Můžete se těšit na pestrou nabídku vegetariánských, veganských i vitariánských pokrmů, teplé i studené nápoje a mnoho doplňkových etno-bio-ručních produktů z oblasti potravin, kosmetiky, textilu. Upřednostňujeme dodavatele, kteří jdou cestou šetrného přístupu ke zdrojům, využívají lokální zdroje a používají minimální množství umělých přísad.

Doprovodný program zahrnuje paralelní dění na několika místech – cvičení v parku, přednášky v sále Starého Purkrabství, koncerty, workshopy a divadlo pro děti v hlavním festivalovém stanu.

Součástí Vegefestu je tradičně i dětský koutek – tvořivá dílna s pískem, s vlnou a výroba palačinek s dětmi. Masážní stan, Chill-out v týpí, Dařiště a bosonohé aktivity (chůze po skle, měření zátěže nohy).

V čem bude letošní ročník jiný než ty předchozí?

V rámci cesty k minimalizaci odpadu je hlavní novinkou festivalu třídění odpadu, které bude probíhat přímo na místě. Celkově chceme dát na osvětu ohledně recyklace a třídění odpadu větší důraz. Další novinkou je, že letošní Vegefest se obejde poprvé zcela bez alkoholu.

Komu je Vegefest určen?

Všem – dospělým i dětem, vegetariánům, veganům, vitariánům i všem ostatním, kteří maso jedí, těm, kterým je blízký zdravý a udržitelný životní styl, těm, kteří již hledají změnu či inspiraci ve stravování, těm, kteří cítí, že je čas na změnu v našem přístupu ke zdrojům na Zemi, těm, kteří chtějí žít v harmonii, radosti a vděčnosti a společně to oslavit.

Jedním ze záměrů festivalu je ukázat, že bezmasá strava je pestrá a tvůrčí záležitost a zdaleka ji nelze ztotožňovat s asketismem. Že si každý může vybrat, co mu osobně vyhovuje. A zároveň že je třeba i v bezmasém stravování dbát na kvalitu surovin a využívat pokud možno lokální zdroje s ohledem na ekologickou stopu.

Na jaké konkrétní jídlo se můžeme těšit?

Na pestrý výběr všech chodů od patnácti restaurací a mnoha dalších dodavatelů – drobných ochutnávek, polévek, rychlého občerstvení, hlavních jídel, dortů, sladkostí… Na Vegefestu si můžete dát i vynikající guláš, karbanátky, škvarky a burgery, abych nalákala ty, pro které je maso přirozenou součástí jídelníčku.

Kolik stojí vstupenka a co za ni dostanu?

Dvoudenní vstupné stojí sto padesát korun, jednodenní sto korun, děti do 10 let mají vstup zdarma. Díky vstupnému je možné zajistit doprovodný program festivalu – koncerty a kruhy zpívání a bubnování, cvičení pod širým nebem, cyklus přednášek ve Starém Purkrabství, dětský koutek, divadlo pro děti. Festival se koná za každého počasí.

Tereza Dlabalová

Zakladatelka Vegefestu – vegetariánského festivalu, který se letos uskuteční 17. – 18. 9. ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.

Podrobnosti na Vegetarianskyfestival.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).