Z chladících zón v obchodě zmizí vajíčka. Přesunou se do tepla

Sdílet

Plata s vejci v obchodě
Autor: Depositphotos
Aktualizováno: Tomáš Prouza odpovídá, zda se vejce zlevní (dnes 12:01)
Možná jste si při zahraniční dovolené všimli, že tamní prodejci neuchovávají vejce v chladničkách, ale mívají je volně uložená například v regálech kdekoliv v obchodě. Česká praxe je jiná, ale té zahraniční se s novým rokem přiblíží.

Až půjdete po Novém roce do obchodu pro vejce, pravděpodobně je najdete jinde než dosud. Podařilo se totiž změnit dosavadní normy. Dosud – dle Nařízení Evropské komise a podle české vyhlášky – se vejce mají uchovávat v chladu při nekolísavé teplotě od +5°C až do +18°C. 

Jenže podobný požadavek podle Svazu obchodu a cestovního ruchu nikde jinde v Evropě neexistuje. Českým producentům a obchodníkům se přitom kvůli nutnosti chlazení vajec zvyšovaly náklady.

„Vyšší náklady se samozřejmě promítají do cen a zejména v době, kdy patří energie v Česku mezi ty nejdražší v Evropě, to výrazně zhoršuje konkurenceschopnost českých producentů vajec,“ vysvětluje prezident Svazu Tomáš Prouza

Kde uchováváte vejce?

  • V lednici
    84 %
  • Ve spíži
    14 %
  • Na balkoně/terase/za oknem
    1 %
  • V skříňce v lince
    1 %

Vejce hledejte jinde

Díky dlouhodobému tlaku Českomoravské drůbežářské unie a Svazu obchodu a cestovního ruchu se podařilo prosadit novelizaci vyhlášky a nastavit pravidla podobně, jako platí ve většině Evropy. Od 1. ledna 2026 tak bude možné vejce uchovávat při nekolísavé teplotě do 24 °C, čímž se zjednoduší produkce vajec i jejich logistika, sníží se náklady i potravinové ztráty. 

„Prosazení této změny ukazuje, že když dodavatelé a obchod táhnou za jeden provaz, je možné prosadit smysluplné a efektivní úpravy, které pomáhají celému sektoru i spotřebitelům,“ dodává Tomáš Prouza. Producenti by měli ušetřit až desetinu nákladů na chlazení. „Jsem rád, že vycházíme v tomto vstříc i chovatelům drůbeže a že může dojít ke zjednodušení podmínek při prodeji vajec. Navržené zvýšení teploty pro jejich skladování je v souladu s evropskými pravidly a není potřeba být přísnější,“ uvedl již dříve ministr zemědělství Marek Výborný

Cena vajec se kvůli změně teploty spíš nesníží

Může se změna teplot po novém roce promítnout i do finální ceny vajec pro zákazníka? „Určitě platí, že čeští producenti přestanou být v nevýhodě oproti zahraničním konkurentům, což je důležitá zpráva, protože u vajec spousta zákazníků slyší na český původ vajec a je proto dobře, že nebudou kvůli nesmyslné byrokracii dražší než vejce z dovozu," řekl pro server Vitalia.cz Tomáš Prouza. 

Podle něj úleva přichází v nejvyšší čas, protože čeští producenti vajec aktuálně přestavují své chovy na bezklecové, což během postupné přestavby příští rok dočasně omezí nabídku českých vajec. 

„To srovnání maximálních teplot na obvyklou evropskou úroveň výrobcům sníží náklady, na druhou stranu investice do vynucených přestaveb je zase zvýší. Hodně bude také záležet na tom, jak rychle nová vláda sníží regulovanou složku cen energií, protože chovy slepic a produkce vajec jsou energeticky hodně náročné provozy," říká Tomáš Prouza a doplňuje, že hlavním důvodem zdražování vajec v poslední době byla celoevropská epidemie ptačí chřipky, kdy se třeba jan ve Francii muselo vybít tolik nosnic, kolik jich je v celém Česku. „Celková cena je vždycky kombinací mnoha různých faktorů, tahle změna maximální teploty je po dlouhé době konečně dobrou zprávou pro české producenty i zákazníky,“ dodává Tomáš Prouza

Staré obaly mohou zůstat

Protože obalový materiál pro veškeré zboží, potraviny, jakožto i vejce je nasmlouvaný dlouho dopředu, byla by pro producenty zásadní rána, kdyby stávající obaly museli zlikvidovat a nechat natisknout nové jen proto, že se změnila teplota uchování. 

Co byste měli vědět o vejcích

  • Neudržujte vejce při kolísavých teplotách. Mohou se zkazit, nebo zplesnivět.
  • Nekupujte nakřáplá vejce.
  • Vejce skladujte v chladničce v přihrádkách k tomu určených.
  • Zpracujte je do data minimální trvanlivosti.
  • Zabraňte křížové kontaminaci tím, že se syrovými vejci manipulujete odděleně od ostatních potravin.
  • Po práci je třeba umýt použité náčiní a pracovní plochy a důkladně si umýt ruce.
  • Vyvarujte se konzumace syrových vajec. Při přípravě domácí zmrzliny, majonézy a šlehané pěny je vhodnější použít spíše pasterizované vaječné výrobky než syrová vejce.

Právě z tohoto důvodu byla vyjednána výjimka pro využití starých obalů, na kterých je ještě vytištěna původní teplota. „Výrobci objednávají obaly ve velkých objemech a bez vyjednané výjimky na jejich použití by museli miliony obalů vyhodit,“ vysvětluje Tomáš Prouza.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).