Hlavní navigace

Vaginální mykózy: pomůže i domácí léčba

Sdílet

Neustále se vracející vaginální mykózy jsou strašákem mnoha žen. Jak s nimi šetrně zatočit? Pomáhá dieta, sedací koupele a kořeněný čaj.

Původce vaginální infekcí je většinou kvasinka Candida albicans, která je v malém množství přítomná v těle i za normálních okolností. Za určitých podmínek se však rychle rozmnožuje a u žen vyvolává zarudnutí a zduření vaginální sliznice, hustý bělavý výtok z pochvy, podobný sraženému mléku, ten je navíc doprovázen nepříjemným pálením a svěděním.

Potýkala jste se někdy s kvasinkovou infekcí?

  • Ano
    95 %
  • Ne
    5 %

Co způsobuje kvasinkovou infekci

Vše co narušuje přirozenou rovnováhu mezi bakteriemi a kvasinkami či změna pH ve vagině může vytvořit ideální podmínky pro nadměrný růst kvasinek. Rovněž užívání antibiotik, organismus zanesený toxiny, oslabený imunitní systém, nadmíra stresu či nedostatek spánku. Častým podnětem pro přemnožení kvasinek je i konzumace velkého množství cukru, bílé mouky a mléčných výrobků a nedostatečná výživa (málo zinku, železa, vitaminů skupiny B, A, C, a E. Vaginální infekci může způsobit i nošení těsných kalhot či nylonového prádla.

  • Nesmíme zapomenout zvýšit přísun zinku, železa vitaminů skupiny B, C, A a E

Největším přírodním zdrojem zinku, železa a vitaminů skupiny B jsou dýňová semínka. Pokud nejsme příznivci chroupání, můžeme si koupit již vylisovaný dýňový olej. Užíváme ho po dobu 6 týdnů 1× denně 1 lžičku. Vitaminy C, A, E a řadu dalších cenných látek obsahuje rakytník řešetlákový, který je běžně k dostání ve formě šťávy, tu užíváme po dobu 6 týdnů 1× denně 1 štamprli.

K tématu: Vitamíny v potravinách

Antikvasinková kúra

Přemnožení kvasinek obvykle vyžaduje vytrvalou šestitýdenní bylinnou léčbu. Začneme ji očistou střev, následuje šestitýdenní dieta.

Očista střev

Najdeme si den, v kterém si můžeme dopřát klidový režim, kdy nemusíme vycházet ven ani přijímat návštěvy. Při této očistě používáme Zaječí kyselku hořkou, protože má silně projímavé účinky, ale zároveň nezpůsobuje křeče ve střevech.
Potřebujeme: 1 láhev Zaječí kyselky hořké (dá se koupit v lékárně)
Postup: Ráno nalačno během 2 hodin vypijeme celou láhev Zaječí kyselky hořké a následně navštěvujeme toaletu, dokud se střeva úplně nevyčistí. Tato rychlá detoxikace netrvá déle než 2,5 hodiny. Odpoledne již můžeme konzumovat rýži, dušenou zeleninu či lehkou polévku a nesmíme zapomenout vypít 2,5 litru čisté neperlivé vody.

Zdraví celého organismu můžeme ovlivnit především skladbou svého jídelníčku. Základem našeho jídelníčku by měla být syrová i dušená zelenina a ovoce, saláty a kvalitní celozrnné pečivo. Dále bychom si měli dopřávat kvalitní rostlinné oleje, především olivový, dýňový a lněný. Velkou část našeho jídelníčku by měly tvořit luštěniny (fazole, cizrna, hrách, červená, žlutá, zelená a šedá čočka, fazole), pohanka, neloupaná rýže, klíčky, jáhly, celozrnné těstoviny. Snažíme se zařadit i léčivé houby, jako je hlíva ústřičná a žampiony.

K tématu: Léčivé houby koupíte v lékárně i bylinkářství

Omezit na minimum bychom měli výrobky z kravského mléka, lepší variantou jsou tekutá rostlinná mléka – rýžové, jáhelné, ovesné, špaldové. Maso konzumujeme pouze libové a maximálně 2× týdně. Cukr se snažíme nahradit zdravějšími variantami, jako například hroznový, med, agáve sirup, ječný, kukuřičný nebo rýžový slad. K dochucování pokrmů je optimální používat bylinky a koření, které nám podpoří trávení – bazalku, kmín, kopr, fenykl, anýz, saturejku, dobromysl, majoránku. Na konec zařadíme opět očistu střev.

Další tipy při antikvasinkové kúře

Antimykózní čaj

Potřebujeme: 1 lžičku nadrceného badyánu, 1 lžičku nadrcených hřebíčků, půl lžičky skořice, 1 lžičku anýzu, 1 lžičku semen fenyklu, 1 lžičku šalvěje, 3 dl vroucí vody
Postup: Koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut odpočívat. Po uplynutí této doby přecedíme. Tento čaj popíjíme 2× denně po dobu 6 týdnů. Denně musí být čerstvě připravený.

Bylinková sedací koupel

Tato procedura je výborná při všech vaginálních potížích. Dezinfikuje sliznice, odstraňuje pálení a svědění. Přináší opravdovou úlevu.
Potřebujeme: 3 lžíce drcené dubové kůry, 1 lžíci květů heřmánku, 0,5 litru vroucí vody, dětskou vaničku naplněnou teplou vodou (ne horkou)
Postup: Bylinky i sůl přelijeme půl litrem vroucí vody a vše necháme 30 minut odpočívat. Poté přecedíme, nalijeme do vaničky, doplníme vlažnou vodou a do vzniklé lázně na 10 minut sedneme. Tento postup opakujeme 1× denně po dobu 5 dní.

Slaná sedací koupel

Potřebujeme: 2 hrsti mořské soli, dětskou vaničku naplněnou teplou vodou (ne horkou)
Postup: Sůl nasypeme do vaničky, vše doplníme teplou vodou a do vzniklé lázně na 10 minut sedneme. Tento postup opakujeme 1× denně po dobu 5 dní.

Octová sedací koupel

Potřebujeme: 1 dl kvalitního jablečného octa, dětskou vaničku naplněnou teplou vodou
Postup: Ocet nalijeme do vody ve vaničce a do vzniklé lázně si na 10 minut sedneme. Tento postup opakujeme 1× denně po dobu 5 dní.

Antimykózní tampóny

Potřebujeme: 1 malý menstruační tampón, 1 lžičku mandlového oleje, 2 kapky 100% přírodního éterického oleje z levandule, 2 kapky 100% přírodního éterického oleje z čajovníku (tea tree)
Postup: Oleje smícháme dohromady a do vzniklé směsi namočíme tampón, ten si po chvilce zavedeme na 2 hodiny do pochvy. Poté vytáhneme, tento postup opakujeme po dobu 5 dní.

Čtěte dále: Vaginální mykóze svědčí plavání. Nejhorší je čistý bazén

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).