Seriál Vitamíny v potravinách

Vitamíny jsou důležité pro náš život. Odpovídá tomu již jejich název. Termín vitamin zavedl v roce 1912 polský biochemik Kazimir Funk, který izoloval látku obsaženou v rýžových slupkách, jež byla účinná v prevenci onemocnění beri-beri. Domníval se, že jde o aminokyselinu a nazval ji proto vitamin (vita amin, amin života).

Vitamíny se podílejí mj. na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Každý vitamín plní v organismu svou vlastní funkci, kterou nelze nahradit žádnou jinou látkou. Nedostatek určitého vitaminu v těle se projevuje specificky. Tělo není schopno samo o sobě produkovat dostatečná množství vitaminů pro zajištění běžných fyziologických potřeb, a musí je proto získávat prostřednictvím stravy.

Jak se projevuje nedostatek konkrétních vitamínů, jaké dávky potřebujeme a kde hledat áčko, béčko či céčko? Čtěte v seriálu:

Po přemíře betakarotenu budete vypadat jako mrkev

Vitamín B v potravinách zničí var i mražení

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí