V sušených brusinkách je cukr. Pak ještě cukr a trochu brusinek

Koupit si sušené brusinky pro zdravé mlsání není nejlepší nápad, většina z nich je totiž proslazená, až to hezké není. dTest provedl srovnání dvaceti výrobků z českého trhu a zjistil, že ty vůbec nejsladší brusinky jsou ze tří čtvrtin tvořeny cukrem.

Sušené brusinky jako zdravé zobání k počítači, k dobrému filmu nebo do vánočního pečení? Chopte se raději čerstvých plodů, ty sušené jsou doslova přecpané cukrem. Spotřebitelský časopis dTest porovnal dvacet vzorků nejrozšířenějších značek brusinek a zjistil, že často obsahují i přidaný cukr. Ten v sušeném ovoci nemá co pohledávat. Někteří výrobci porušují předpisy tím, že ovoce napuštěné cukernatým roztokem označují jako sušené jednodruhové ovoce.

Galerie: Některé sušené ovoce se obejde i bez síry a cukru

Sušené ovoce bývá plné přidaného cukru, ale označeno to vždy není

Sušené ovoce může být sladké, musí si však vystačit s vlastními přirozenými zásobami cukru. Přidávat k němu jakákoliv další sladidla předpisy zakazují. „Aby bylo sušené ovoce ještě sladší a přitažlivější, namáčí ho výrobci před sušením v cukernatém nebo sirupovém roztoku. Pod označením sušené se prodávají i proslazené výrobky, což spotřebitele klame. Takové ovoce má být podle potravinářských předpisů označeno jako proslazené ovoce,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Jak uvádí dTest, vysloveně nesprávné označení bylo nalezeno u proslazených brusinek značky Albert, jejichž přední strana nese univerzální název sušené ovoce jednodruhové. Podobné označení našli i v případě proslazené klikvy značky Diana.

Druhy sušeného ovoce:

Sušené – dle zákona bez přídavku cukru
Sušené proslazené – cukrem nebo ovocnou šťávou

S cukrem je většina brusinek

Z celkového počtu dvaceti nakoupených vzorků brusinek se bez přislazování obešly pouhé dva výrobky – lyofilizované americké brusinky značek Valdemar Grešík a Ježkův statek. Ostatní byly slazené buď cukrem, nebo ovocnou šťávou. U proslazených výrobků se ovocný podíl průměrně pohyboval okolo šedesáti procent, ale našel se i balíček, který obsahoval sedmdesát osm gramů cukru na sto gramů výrobku. Šlo o Billa Cranberries whole.

  • Nejvíce cukru bylo v sušených brusinkách Billa Cranberries whole.
  • Bez přislazování byly lyofilizované americké brusinky značek Valdemar Grešík a Ježkův statek.

V případě čistě sušených plodů byl obsah cukru nižší. O kolik? To se dozvíte v podrobných výsledcích na webu dTestu. „Nejvíce s brusinkami skrblil Marks & Spencer, kde etiketa hlásila pouhých čtyřicet jedna procent. Zbytek výrobku tvořil cukr a slunečnicový olej. Ten jsme našli ve všech proslazených výrobcích, kde se používá proto, aby se ovoce neslepovalo,“ dodává Hana Hoffmannová.


Autor: Depositphotos.com

Když brusinky, tak ideálně čerstvé

Za problematické označil dTest i skutečnost, že se za brusinky často vydávají jim příbuzné klikvy, které mají mnohem větší plody. Červené bobule až na dvě výjimky, které o přesném botanickém názvu obsažených bobulí mlčí (lifefood a Marks & Spencer), pocházely podle údajů na obalu z keříku klikvy velkoplodé.

serial_prilohy

Rada dTestu: Jak ukázalo toto srovnání, obal je potřeba důkladně prostudovat i ze zadní strany. Nejlepším vodítkem je seznam složek. U sušeného ovoce v něm nesmí být uveden žádný přidaný cukr. Nejpodobnější čerstvému ovoci jsou plody sušené mrazem, tedy lyofilizací.

Zdroj: dTest