Hlavní navigace

Dejte si americké brusinky

6. 4. 2009

Sdílet

Zářivě červené plody mají blahodárný vliv na naše zdraví a široké využití při přípravě jídel a nápojů. Cranberries neboli americké brusinky míří i do našich kuchyní.

Americké brusinky neboli cranberries jsou zářivě červené plody o velikosti oliv, které chutnají příjemně ovocně sladko-kysele. Jsou známé díky svému pozitivnímu vlivu na lidské zdraví a širokým možnostem využití v kuchyni. Jenže není brusinka jako brusinka. Na evropský trh s ovocem se americké brusinky dostaly teprve nedávno, a tak si je odborníci pletou jak s evropskými lesními brusinkami, tak s klikvou. Všechny tři rostliny sice patří k čeledi brusnicovitých, ale zřetelně se od sebe liší.

Brusinky, klikve nebo cranberries?

brusinkyV našich lesích lze občas najít brusinky lesní (Vaccinium Vitis-idaca). Malý keřík má nenápadné zvonkovité květy a z nich vzniknou malé šarlatově červené plody o velikosti hrášku. Bohužel mají jen velmi  málo dužniny a hodně malých semínek. V obchodech se dají koupit konzervované a zavařené. Nejčastěji je známe jako doplněk ke hovězí svíčkové nebo zvěřině.  

Ve východní a severní Evropě roste klikva bahenní. To je keřík až s 1 m dlouhými poléhavými větvičkami. Jeho plody mají nazlátlou až čistě červenou barvu, částečně jsou tečkované. Velikostí se blíží třešním a mají kulatý nebo podlouhlý tvar. S klikvou se setkáme v ukrajinské, ruské, ale i skandinávské kuchyni. U nás se dají v prodejnách zdravé výživy nebo obchodech s biopotravinami koupit šťávy, sirupy, likéry nebo zavařeniny.

Americké brusinky mají domov na severu USA a v Kanadě. Keřík dorůstá do výšky deseti až dvaceti centimetrů a má dlouhé přízemní větvičky. Vejčité plody amerických brusinek se velikostí blíží olivám, mají výraznou červenou barvu a obsahují velké množství pevné světlé dužiny. V nabídce jsou čerstvé, hluboko zmražené, jako šťáva, omáčky nebo želé a jako přísada v pekárenských a mlékárenských výrobcích, sladkostech a chuťovkách.

Jeřábí bobule

brusinky_kerikZa své jméno vděčí Cranberries prvním evropským osadníkům severoamerického kontinentu, kteří přistáli s lodi Mayflower roku 1620 u břehů Nové Anglie. Plody je zde naučili znát Indiáni. Protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába („crane“), dostaly americké brusinky jméno „Crane berry" (jeřábí bobule), což bylo později zkráceno na Cranberry. Původní obyvatelé Ameriky Indiáni znali brusinky jako potravinu i jako univerzální lék odedávna. Užívali je k hojení ran a zmírňování bolesti.

Ideální podmínky pro pěstování amerických brusinek jsou ve státech Oregon, Connecticut, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Jersey, New York, Rhode Island, Washington a Wisconsin. Americké brusinky se pěstuji v nepropustném podloží, v takzvaných „bogs“ či „marshes“, jakýchsi lůžkách, která jsou vyplněná pískem, štěrkem, jílem nebo rašelinou. Plody dozrávají během záři a října a sklízí se dvěma základními postupy: pomoci malých sklízecích strojů podobných sekačkám, jejichž rotující hrabičky očesávají brusinky přímo z větviček. Nebo častěji zaplavováním polí vodou, kdy se využívá schopnost brusinek plavat na hladině (díky vzduchovým komůrkám uvnitř). Následně se bobule očesávají z keříků, shrnuji a vysávají do přepravníků.

Sušené nebo čerstvé?

Věděli jste, že existuje několik způsobů, jak lze využit americké brusinky v kuchyni? Známé jsou především čerstvé a sušené americké brusinky nebo nektar z nich. V některých zemích je také při vaření hojně používaný brusinkový prášek či želé a omáčka. Bez ni by byl například Den Díkůvzdání v USA nepředstavitelný stejně jako bez tradičního krocana. Čerstvé americké brusinky jsou v obchodech k dostání v období od října do prosince. Čerstvé plody obsahují pektin. Když se povaří s vodou a cukrem, začnou želírovat a vznikne hustá omáčka, která se skvěle hodí k drůbeži, zvěřině, zelenině (například dýni nebo červenému zelí) a také k dezertům nebo sýrům.

brusinky_dortČerstvé americké brusinky můžete skladovat až tři měsíce v zeleninovém boxu chladničky. Pokud byste si chtěli vytvořit zásoby, jednoduše brusinky zamrazte: při –18 °C vydrží nejméně jeden rok. Sušené plody jsou vhodné jako malá svačinka samotné nebo s jogurtem. V mnohých receptech mohou nahradit čerstvé brusinky a výborně se hodí do pečených dezertů, jako jsou ovocné koláče nebo muffiny. Chuťově velmi zajímavé je naložit sušené plody do rumu nebo jiného alkoholického nápoje a ochutit jimi zmrzlinu nebo jiné sladké deserty. Z brusinkového nektaru lze vytvořit velmi dobré koktejly, díky své přirozené nasládlosti vhodně doplňuje vodku, likér nebo šampaňské.

Podle poznatků Cranberry Institut v East Wareham, Massachusetts, nehraje žádnou roli, v jaké formě jsou brusinky konzumovány. Ať čerstvé, zmrazené nebo sušené plody, brusinková šťáva nebo omáčka, všechny brusinkové produkty mají stejný účinek. Záleží jen na vás, jaké zvolíte, co vám nejvíce chutná, říká odborný poradce dr. Martin Starr.

100 g čerstvých amerických brusinek má 46 kcal / 193 kJ energie a obsahuje zdraví prospěšné druhotné rostlinné a minerální látky

• 0,4 bílkovin
• 0,1 tuku
• 12,2 uhlohydratů
• 4,6 g vlákniny
• 85 mg draslíku
• 13,3 mg vitaminu C

100 g sušených amerických brusinek má 308 kcal / 1290 kJ energie a také obsahuje zdraví prospěšné druhotné rostlinné a minerální látky

• 0,1 bílkovin
• 1,4 tuku
• 82,4 uhlohydratů
• 5,7 g vlákniny
• 40 mg draslíku

Foto: Cranberry Marketing Committee

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).