Hlavní navigace

Uzeniny zvyšují riziko rakoviny: stačí dva plátky nebo jeden párek denně

17. 1. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Milovníci salámů a dalších uzenin by měli zbystřit: nová studie ukázala, že jejich konzumace zvyšuje riziko onemocnění rakovinou slinivky. Ta je přitom jednou z nejzákeřnějších nemocí.

Denní konzumace dvou slabých plátků slaniny zvyšuje riziko onemocnění rakovinou slinivky břišní o 19 procent. S vyšší konzumací se toto riziko dále zvyšuje. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil odborný časopis British Journal of Cancer.

Rakovina slinivky břišní je často diagnostikována v pozdním stadiu a naprostá většina pacientů do roka umírá. Výsledky rozsáhlé studie jsou jednoznačné v případě uzenin, a to už pro konzumaci 50 gramů denně, což odpovídá jednomu párku nebo dvěma plátkům slaniny, píše agentura ČTK. Naopak nepřesvědčivě výzkum dopadl v případě srovnání konzumace červeného a bílého masa.

Uzeniny jsou nebezpečné pro muže

Výsledek je založen na rozboru 11 dílčích studií, v nichž byly porovnány údaje o 6643 pacientech s rakovinou slinivky břišní. V případě srovnání vlivu různých druhů masa se sice ukázalo, že denní konzumace 120gramových porcí červeného masa zvyšuje onemocnění o 29 procent, ale jenom u mužů, nikoli u žen.

Jednoznačným závěrem autorů studie je, že se nedá pochybovat o negativním dopadu konzumace uzenin pro celou populaci a červeného masa pro muže. Pouze pět procent lidí s rakovinou slinivky přežívá víc než pět let po zjištění nemoci. Obecně je v populaci výskyt tohoto druhu rakoviny nižší než u jiných druhů. V Británii se riziko výskytu choroby uvádí na jednoho ze 77 mužů a jednu ze 79 žen. Statistiky týkající se České republiky hovoří o 20 pacientech na 100 000 lidí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).