Hlavní navigace

Je mi přes třicet a počurávám se…

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Když se pomočují šestileté děti, znamená to sice, že mají problém, ale je to skoro normální. Jenže co dělat, když jste dospělá žena a trpíte samovolným únikem moči? Řešení existují.

Začíná to nenápadně: zasmějete se, a najednou cítíte teplo tam dole… Řeknete si: náhoda, nic se neděje. Jenže náhod přibývá a kolem čtyřicítky se najednou bojíte i pousmát, abyste se nepočůrala, nemůžete popoběhnout za tramvají a z běžných tras do práce a po obchodech se stává předem vytipovaná dráha, kdy máte pravidelné krátké zastávky a přesně víte, kam až dojdete a kde že to mají veřejné záchodky. Máte stejný problém?

Při samovolném úniku moči se z cest na veřejnost často stává putování od jedněch veřejných záchodků ke druhým.
Autor: SXC

Při samovolném úniku moči putujete od jedněch veřejných záchodků ke druhým

Jana N. z Benešova u Prahy to intenzivně řeší už od pětatřiceti. Je po dvou porodech a gynekolog jí dlouho tvrdil, že je to normální, že se to zkrátka ženám stává, že jim ochabnou močové cesty po porodu a občas si „ucvrnknou“. Tak se s tím smířila a naučila se nepít ráno před odchodem do práce, pak se napít v práci, protože záchod je pár kroků, nepít na obědě s kolegy, protože by to cestou zpět do práce nemuselo vyjít, stačí zdržení na semaforech. A všechny výlety, kulturní akce a cestování, které jinak miluje, podřídila tomu, aby předem věděla, kde jsou záchody a kdy se smí a nesmí napít.

Jenže to je život plný omezení, a i přes to, že mám všechno takto vypočítáno a nikdy nepiju, pokud vím, že do deseti minut není v okruhu záchod, tak stačí, abych v prodejně zvedla igelitky s nákupem a už to je… Nemám radost ani z návštěvy divadla, nemůžu cestovat autobusem na dlouhé trasy a je mi trapně, když  se každou chvíli někomu omlouvám a odbíhám na záchod. Bez vložky přitom už několik let nechodím, což je taky dost drahá záležitost,“ vypráví.

Větší či menší problém s únikem moči má více než třetina žen

Jana není sama. Problémy s inkontinencí má podle lékařů třetina žen a to klidně i těch, které ještě nerodily a je jim teprve dvacet. Stačí pár zánětů močového měchýře a špatné návyky při čůrání (chodit příliš často je špatně, stejně jako dlouho moč zadržovat). Potíže se však nejčastěji naplno projeví v těhotenství, po porodu, či vlivem hormonálních změn v přechodu.

Porodník Richard Vanko říká, že nejsnáze se upraví potíže plynoucí z těhotenství. „To má s únikem moči problém většina žen, obvykle však jde o stav, který se upraví. Jde o to, že těžký plod tlačí na močové cesty a přirozenou gravitací dochází k nechtěným únikům moči, což po porodu končí,“ popisuje. Jakmile je však žena po porodu, měla by posilovat hluboké svaly pánevního dna, aby nedošlo k jejich nevratnému povolení a tím i k zadělání na potíže s inkontinencí.

Jak se cviky provádějí?

Posaďte se na židli, kolena v pravém úhlu, a představte si, že sedíte na záchodě a čůráte. Uvolněte patřičné svaly, počkejte a zatáhněte je vší silou, jako byste chtěly přerušit a zastavit proud moči. Počítejte pomalu do tří a uvolněte. A znovu stáhněte. Dejte si alespoň dvacet opakování a každý den přidávejte jedno dvě, klidně až do stovky.

Cviky mohou pomoci jak při oslabení pánevního dna vlivem porodů tak při vrozené oslabenosti svalových stěn, ale ideálně jako prevence. Můžete také zkusit vložit Venušiny kuličky do vaginy – ty budou posilovat svalstvo pánevního dna, aniž o tom budete vědět, budou vás nutit zatínat svaly mimoděk. Ne každému však může být takové cvičení příjemné.

Není to normální a dá se s tím něco dělat

Něco jiného je, pokud běháte na záchod příliš často. Co to je, často? To znamená jednou za hodinu i méně, a pak jde o jiný problém – takzvaný hyperaktivní močový měchýř a ten chce odborné vyšetření.


Autor: Isifa.cz

Inkontinencí nemusíte trpět napořád, ale jako v mládí už to nebude

„Rozhodně se nespokojte s konstatováním gynekologa, co že byste chtěla ve svém věku a po dvou porodech. Nemá cenu polykat jen prášky,“ říká Jana N. Sama je teď spokojená, protože teprve poté, co zjistila, že existuje urogynekolog, a vyrazila k němu na vyšetření, věci se začaly hýbat. „Ukázalo se, že mám kameny v močovém měchýři, takže teď se chystám na operaci. Zákrok je prý jednoduchý a měl by pomoci,“ říká Jana N. a viditelně se na operaci těší. Slibuje si od ní, že jí změní život.

Tak jednoduché to však není. Svalstvo pánevního dna a močových cest s věkem přirozeně ochabuje, takže takové, jako v mládí, už to nikdy nebude. Negativně se podepisují také změny okolo přechodu a nadváha. Přesto: relativně jednoduchý zákrok může významně pomoci. A čím dříve k lékaři vyrazíte a nenecháte se odradit tím, že je to „normální“, tím lépe. Problémy s močovým měchýřem a inkontinencí se totiž s přibývajícím věkem jen zhoršují.

Mimochodem: podle čínské medicíny jsou ledviny a močový systém spojeny se vztahy a na jejich stavu a případných problémech se zrcadlí neuspokojivý stav partnerského vztahu.

 Co zhoršuje problémy s únikem moči?

  • nadváha
  • cukrovka
  • porody a vícečetné porody
  • opakované záněty močových cest
  • kameny v močových cestách
  • vrozené oslabení svalstva pánevního
  • menopauza

Plastiku tam dole?

Existuje ještě jedno možné řešení problémů s únikem moči: takzvaná vaginoplastika. Představa, že si žena nechá zvětšit či zmenšit prsa, je celkem normální, ale že by si nechala dělat plastiku tam dole? To si málokterá umí představit.

Přesto jde o efektivní řešení. Zákrok trvá hodinu a půl, zmenší se při něm vchod do vaginy a zúží a posílí vnitřní strany vaginy, což má jednak vliv na lepší sexuální život a druhotný vliv na únik moči. Negativum je, že zákrok nehradí zdravotní pojišťovna, takže potřebných zhruba patnáct tisíc si musíte našetřit.   

Nevíte si rady s únikem moči? Nejste si jisté, zda máte problém, a stydíte se o tom mluvit se svým lékařem? Můžete každý den odpoledne mezi čtvrtou a osmou hodinou volat na bezplatnou linku 800 660 100, kde vám poradí s čímkoliv ohledně močového měchýře a inkontinence.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).