Hlavní navigace

Zánět močových cest – nejlepší je prevence

14. 4. 2009

Sdílet

Prakticky každá žena zná ten nepříjemný pocit při močení. Pálení, řezání, bolesti, zvýšená teplota i celková únava doprovází záněty močových cest. Přitom existuje jednoduchá a účinná prevence. Stačí obohatit jídelníček o brusinky.

Drtivá většina žen alespoň jednou v životě zažije zánět močových cest. Může se projevovat velmi nenápadně, dokonce si ho ani nemusíte všimnout, ale banální infekce se může vyvinout až do hnisavého zánětu ohrožující ledviny. Za infekcí stojí škodlivé bakterie, které se vyskytují v močovém měchýři. Tam se dostávají močovou trubicí. Ženy však mají oproti mužům výrazně kratší močovou trubici, a tak se bakterie do jejich močových cest dostávají mnohem snadněji. Pokud není močový měchýř průběžně proplachován dostatečným množstvím tekutin, bakterie se velmi rychle rozmnoží. Pak už stačí málo a může se objevit nebezpečný zánět ledvin.

WCZa více než 80 % zánětů stojí bakterie Escherichia coli (E. Coli), která je normální součástí lidské stolice. Žije ve střevech, které chrání před jinými bakteriemi. Zatímco tam je E. Coli velmi „hodná“ a užitečná, v močových cestách může udělat pěknou neplechu. I přes to, že dbáte o hygienu, může se stát, že se bakterie dostane do močové trubice a do močového měchýře. Následně se objevují problémy s močením, časté nucení na močení, bolesti ve spodní části zad, pálení a řezání. Obvykle je nutná léčba antibiotiky a někdy je nutná i hospitalizace. U některých žen se záněty opakovaně vrací. Pokud se tedy u vás objeví nepříjemné pocity při močení, určitě vyhledejte lékaře.

Braňte se!

Základem prevence i léčby infekčního onemocnění močových cest je pravidelný pitný režim. Díky zvýšenému příjmu tekutin mohou nepříjemné pocity spojené se zánětem samy ustoupit. Z jídelníčku bychom měli vyřadit veškeré ostré, kyselé a jinak agresivní potraviny i nápoje (včetně kávy, ovocného i černého čaje). Vodu bychom měli doplnit urologickým čajem.

Velmi efektivní formou prevence jsou brusinky

brusinkyTyto červené plody obsahují látky, které močový měchýř chrání před infekcí.Vědci z Univerzity Tel Aviv v roce 1991 zjistili, že brusinky obsahují látky, které zabraňují usazování bakterií E. Coli na vnitřní straně močového měchýře. V následujících letech probíhalo další zkoumání účinku konzumace brusinek na onemocnění infekcemi močových cest. Studie i uskutečněné testy prokázaly, že brusinky snižují počet bakterií v moči a pravděpodobnost onemocnění močových cest. Tzv. protipřilnavý účinek je připisován proantokyadinu, nazývanému také PAC. Ten jednoduše vyplaví bakterie E. Coli, nejčastěji vyvolávající záněty močových cest, z těla dříve, než mohou způsobit infekci.

Nejúčinějším způsobem je prevence v rizikových obdobích nebo u osob se sklony k recidivujícím zánětům močového měchýře. Konzumace amerických brusinek je nejjednodušší a nejdostupnější formou prevence. Porce brusinkové šťávy nebo plodů ráno a večer každý den může riziko infekčního onemocnění snížit až o 50 %. Protipřilnavý účinek, který dokáže zamezit usazování bakterií v močovém měchýři a ledvinách, začíná působit 2 hodiny po požití a trvá až 10 hodin. Americké brusinky tak chrání po celý den.

brusinkyJe několik možností, jak těmto recidivám předcházet, a jednou z nejjednodušších a nejdostupnějších je preventivní užívání brusinek. Brusinky obsahují druhotné látky, které hrají roli v prevenci infekcí močových cest. Brusinky jsou dále zdrojem minerálů, vitamínů i flavonoidů, jež poskytují ochranu před volnými kyslíkovými radikály. Ty vznikají např. při zánětu a poškozují organismus, vysvětluje  MUDr. Milan Bureš, urolog pražské Polikliniky Budějovická společnosti MEDICON. Aby brusinková prevence byla efektivní, je nutno brusinky konzumovat v určitém množství. Kontraindikace nebo negativní vedlejší účinky užívání brusinek nejsou známy, pokračuje MUDr. Bureš a shrnuje: Ve své klinické praxi mám desítky pacientek, kterým po preventivní léčbě brusinkami záněty močového měchýře zmizely nebo se alespoň snížila jejich frekvence.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).