Hlavní navigace

Tuto plastovou láhev dětem nekupujte, obsahuje karcinogen

27. 8. 2018

Sdílet

 Autor: MZ ČR
Netradiční tvar láhve láká k zakoupení pro děti, jen si dejte pozor, kde podobnou láhev kupujete. Konkrétně tato láhev může způsobit i alergickou dermatitidu.

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo láhev prodávanou pod názvem A5 MEMO, NOTEBOOK BOTTLE, za nebezpečný výrobek. Laboratorními rozbory v ní byla zjištěna nadlimitní migrace akrylonitrilu, což je dle Wikipedie potenciální karcinogen a je nebezpečný při kontaktu s pokožkou nebo očima.

Název: Memo Bottle – Láhev do kabelky, A5 Notebook Bottle ve tvaru sešitu, kód NB101
Výrobce / země původu: neuveden/Čína
Dovozce/distributor/prodejce: High Life, s.r.o., Květoslava Mašity 302, 252 31 Všenory, (e-shop www.highlife.cz)

Jak láhev poznáte

Plastová láhev o objemu 420 ml se prodává v různých transparentně barevných variantách, o rozměrech 130 × 32 × 213 mm. Je opatřena barevným šroubovacím víčkem. Láhev je zabalena do plastového sáčku a vložena do kartonové skládačky bílé barvy, na přední straně skládačky jsou texty identifikující výrobek a obrázek láhve. Na zadní straně jsou anglické texty, týkající se materiálu, rozměrů, objemu, rozsahu a maximální teploty použití. Na láhvi je vytlačen nápis A5 MEMO.

Riziko dle Ministerstva zdravotnictví: Jedná se o látku s podezřením na karcinogenní účinky na lidský organismus, která při přímém kontaktu nebo při dlouhodobém vystavení s kůží může způsobit podráždění, v některých případech alergickou dermatitidu.

Nejde o ojedinělý nález výrobku, který přichází do styku s potravinami a který může způsobit újmu na zdraví. V nedávné době jsme vás informovali o velkém průzkumu bambusového nádobí, který provedli na Slovensku. Zjistili, že z některých bambusových výrobků do jídla migroval jak formaldehyd, tak i melamin.

Fotogalerie: Test: Nádobí z bambusu obsahuje formaldehyd 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).