Hlavní navigace

Opíjejí se už dvanáctileté děti a rodičům to nevadí

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V obchodech nebývá věk kontrolován a i tvrdý alkohol si klidně koupí šestnáctiletá dívka. Těžko se pak divit, že první kocovinu dnešní děti zažívají už ve dvanácti. Zatrhnout prodej alkoholu a cigaret mladistvým a dětem má akce HAD 2018, která začíná už poslední srpnové pondělí.

V pondělí 27. srpna 2018 začne čtvrtá preventivní akce s názvem HAD 2018 (Hazard, alkohol a děti). Policie ČR s dalšími kontrolními orgány vyrazí do barů, heren a restauračních zařízení po celé naší zemi, kde budou kontrolovat zejména dodržování zákazu prodeje a podávání alkoholu, cigaret, nelegálních drog a dodržování zákazu umožnit hazardní hraní dětem (do 18 let věku). „Cílem akce je především prevence, tedy předcházení protiprávního jednání na úseku patologických jevů u dětí, spolupráce s provozovateli restauračních zařízení nad dodržováním platné legislativy a také osvěta,“ vysvětluje brig. gen. Martin Vondrášek, první náměstek policejního prezidenta.

Zdá se vám takový „zátah“ zbytečný, považujete ho jen za „další házení klacků pod restauratérské nohy“? Nebagatelizujme fakta. „V riziku závislosti na alkoholu je přes milion obyvatel České republiky, přičemž přes 600 tisíc z nich konzumuje alkohol denně ve větším množství. Přes půl milionu lidí se pak běžně pohybuje v riziku rozvoje závislosti na hazardním hraní. Tolerance společnosti vůči alkoholu, hazardnímu hraní, ale i tabáku je vysoká. Průměrný věk první zkušenosti s opilostí v dětském věku je 12 let. Je skutečně na čase s tím něco udělat,“ říká Jarmila Vedralová, národní protidrogová koordinátorka, s tím, že je přesvědčena, že realizované preventivní kampaně ve spolupráci s policií alespoň částečně přispěly ke snížení konzumace alkoholu dětmi u nás.

Kdo co bude kontrolovat?

Policie ČR – kontrola dodržování zákazu prodeje (podávání) alkoholu dětem, distribuce drog, odhalování protiprávních činů na úseku toxi, součinnost při kontrolní činnosti ostatních orgánů státní správy.

Česká obchodní inspekce (ČOI) – kontrola zákazu prodeje alkoholu, tabáku a kuřáckých pomůcek, hraček napodobujících tabákové výrobky dětem apod.

Hasičský záchranný sbor – kontrola provozoven ve vztahu k dodržování předpisů o požární ochraně, např.: únikové východy, hasicí přístroje.

Celní správa – kontrola přítomnosti dětí v hernách, kontrola kolků lihových a tabákových výrobků.

Krajské hygienické stanice – kontrola dodržování zákazu kouření na zákonem určených místech, dodržování povinností souvisejících s prodejem tabákových a souvisejících výrobků a alkoholických nápojů.

Do konce roku projde kontrolou na tři tisíce podniků

Místa, kam Policie v rámci akce HAD 2018 zamíří, jsou zpravidla vytipovaná na základě poznatků z běžného výkonu služby, vybrána ale mohou být i dle aktuální bezpečnostní situace nebo podnětů veřejnosti. Ve třech vlnách, z nichž každá bude trvat nejméně týden, bude do konce roku 2018 zkontrolováno kolem tří tisíc provozoven. Na akci se budou podílet tři až čtyři tisíce policistů, tedy stejně jako v letech minulých.


Autor: Policie ČR

„Přestože se tyto akce vždy oznámí předem, i tak jsou stále nacházeny v podnicích stovky dětí zjevně pod vlivem alkoholu,“ řekla Jarmila Vedralová. Snadnou dostupnost alkoholu potvrzuje i Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI: „V den vysvědčení jsme zaznamenali prodej alkoholu mladistvým jak v řetězcích, tak v restauracích, a to ve dvaceti čtyřech případech, což je skoro šedesát procent ze čtyřiceti dvou kontrol.“ Při kontrolních nákupech bylo tehdy nezletilým figurantům prodáno jak pivo, víno, tak i tvrdý alkohol.

ČOI už má totiž třináct měsíců, od doby platnosti protikuřáckého zákona, možnost provádět kontrolní nákupy za účasti nezletilých figurantů. A ráda jich využívá. Pokud figuranta využila, ve dvou třetinách případů se setkala s tím, že byl alkohol mladistvému podán. „Jde o efektivní systém kontroly, ale nechceme ho zneužívat, provádíme zatím čtyři sta až čtyři sta padesát kontrol ročně, jde tedy o patnáct procent z celkového množství kontrol podle zákona 65/2017, který mimo jiné zakazuje prodej alkoholu osobám mladším 18 let,“ řekl serveru Vitalia.cz Mojmír Bezecný. Těchto figurantů chce užívat i během akce HAD 2018.

Odkud se berou figuranti? Jsou to herci?

Každý inspektorát využívá různých prostředků, jak figuranty pro práci získat, obvykle však vybírá žáky ze středních škol. „S vybraným mladistvým je pak sepsána dohoda o provedení práce, vyžadujeme souhlas rodičů. Zásadně využíváme mladistvé mezi patnácti až osmnácti, spíše pak mezi šestnácti a sedmnácti lety, abychom neprovokovali tím, že by někomu bylo za týden osmnáct let,“ řekl nám k náboru Mojmír Bezecný.

Pokud si figurantovu akci představujete jako filmovou scénu, kdy je mladistvý před odchodem do obchodu nebo na bar vybaven kamerou v klopě nebo mikrofonem v kšiltovce a jeho počínání sleduje tým inspektorů z ČOI v zaparkovaném voze, vězte, že je celá akce mnohem méně akční. S mladistvým do akce vyráží obvykle inspektor, který z nedaleké blízkosti sleduje, zda obsluha figurantovi nalije a prodá objednaný alkohol, nebo ne. „Zatím mám poznatky z obchodních řetězců, kdy pokladní ani nezvedne hlavu a nevšimne si, že alkohol prodává mladistvému. Šestnáctiletá holka, která vyloženě vypadala mladistvě, si lahev tvrdého alkoholu normálně koupila. V restauracích pak obsluha nezareaguje a nepožádá o doklad totožnosti,“ uvádí příklady z praxe ústřední ředitel ČOI.

Opilé děti rodičům nevadí

Máte-li k tématu otázky, můžete se ptát na Facebooku Policie ČR.

Chat České obchodní inspekce – 23. 8. (čtvrtek) 10:00 až 12:00
Téma: činnost ČOI v rámci akce HAD

Chat Celní správy ČR – 24. 8. (pátek) 10:00 až 12:00
Téma: hazard a kontrolní činnost Celní správy ČR v rámci akce HAD

„Cílem těchto akcí s figuranty je naučit podnikatele více kontrolovat totožnost u mladistvých,“ dodal pak Mojmír Bezecný. Mladistvému (15–18 let) objednávajícímu či popíjejícímu prakticky nic nehrozí, pachatelem protiprávního jednání je tu osoba, která alkohol osobě mladší 18 let opatřila a podala. Pokud je během kontrol nalezeno dítě mladší 15 let, navrací ho policie do rodičovské nebo obdobné péče a vyrozumí odbor sociálně-právní ochrany dětí.

A jak na opilé dítko reagují rodiče? „Není výjimkou, kdy bylo dítěti naměřeno přes tři promile alkoholu v dechu. Vybavujeme si případ, který byl zajímavý tím, že rodiče „nepokárali“ své dítě. Pouze je mrzelo, že se nechalo přistihnout u konzumace alkoholu,“ uvedla Policie ČR na Facebooku k tématu HAD 2018.

Více k tématu: Jen ať si cucne. Škodí, nebo neškodí trochu piva dětem?

Odborná spolupráce

brig. gen. Mgr. Martin Vondrášek

První náměstek policejního prezidenta

Mgr. Jarmila Vedralová

Ředitelka Odboru protidrogové politiky

Ing. Mojmír Bezecný

Ústřední ředitel České obchodní inspekce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).