Tuřín dnes v obchodech s potravinami úplně běžně neseženete, což je dost škoda. Je doslova nabitý vitamíny, vápníkem a antioxidanty, což z něj dělá skvělý doplněk zdravého jídelníčku. Pěstování tuřínu je navíc velice snadné, protože mu nevadí mrazy a není náročný na živiny.
Co se dozvíte v článku
Charakteristika tuřínu
Brukev řepka tuřín, zkráceně nazývaný jen tuřín, je dvouletá rostlina pěstovaná kvůli svým nadzemním bulvám. Pochází ze Středozemí, odkud se postupně rozšířil do dalších koutů Evropy. Tuřín byl populární hlavně v dřívějších dobách, protože je nenáročný na pěstování a obsahuje kvalitní živiny. Lidé ho využívají nejen jako kořenovou zeleninu v kulinářství, ale pěstuje se i jako krmivo pro hospodářská zvířata.
V moderní gastronomii zažívá mírné obrození, protože žlutomasé odrůdy mají pestrou škálu využití. Narazit tak můžete na recepty, kde se tuřín používá jako příloha, nahrazuje brambory nebo se strouhá do dezertů pro vláčnější těsto.
Proč jíst tuřín?
Nutriční hodnoty tuřínu jsou opravdu vynikající. Je bohatým zdrojem luteinu a jiných karotenoidů, které jsou důležité pro zdraví našich očí. Najdete v něm také hodně vitamínu C, vitamínu K a kyseliny listové. Za zmínku stojí též sirnaté sloučeniny zvané glukosinoláty, které patří podobně jako vitamín C mezi silné antioxidanty.
Ze stopových prvků je tuřín bohatý především na vápník, proto se doporučuje v rámci prevence osteoporózy pravidelně konzumovat. Také je známý tím, že podporuje vylučování kyseliny močové z těla, takže jde o takový přírodní čistič krve.
Už jste někdy jedli tuřín?
Recepty s tuřínem
Tuřín je skvělá zelenina, kterou můžete ozvláštnit svůj jídelníček, pokud už jste se přejedli brambor, cuket či dýně. Existují různé odrůdy tuřínů, nicméně kultivary určené k lidské spotřebě by se neměly až tak chuťově lišit.
Chuť tuřínu bývá někdy přirovnávána k bramborám, ale je trochu pikantnější. Zasyrova je přitom možné konzumovat jen některé odrůdy. Standardně se tedy tuřín tepelně upravuje. Můžete ho vařit, restovat, péct nebo nastrouhat do těsta.
Hranolky z tuřínu
Jde o lahodnou a zdravou alternativu klasických smažených hranolků. Tuřínové hranolky jsou snadné na přípravu a hodí se jako příloha k mnoha druhům masa. Případně je můžete podávat jako samostatnou pochoutku s dipem.
Ingredience:
- 2 menší tuříny,
- 2 polévkové lžíce oleje,
- sušený česnek,
- oblíbené bylinky,
- sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Tuřín oloupejte a nakrájejte na hranolky. Vložte je do hrnce s vroucí vodou a nechte je asi 5 minut vařit. Povařený tuřín rozložte na plech, pokapejte olejem, osolte, opepřete a přidejte česnek či jiné oblíbené koření.
Hranolky dejte péct do trouby rozehřáté na 220 °C na 15ؘ–20 minut. Během pečení je můžete párkrát prohrábnout, aby se pekly rovnoměrně. Hranolky budou hotové ve chvíli, kdy budou mít krásnou bronzovou barvu.
Tuřínový krém
Krémové zeleninové polévky jsou velice módní. Každý asi zná brokolicovou, pórkovou či dýňovou. Zkuste tentokrát něco jiného a uvařte polévku z tuřínu.
Ingredience:
- 1 středně velký tuřín,
- 1 velká cibule,
- 1,3 l vývaru,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- 1 polévková lžíce másla,
- špetka muškátového oříšku,
- sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm cibulku. Když lehce zezlátne, přidejte kostičky nakrájeného tuřínu. Zeleninu krátce orestujte, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Opečený tuřín zalijte vývarem a nechte vařit asi 20 minut, dokud nebude krásně měkký.
Polévku poté rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Na zjemnění zalijte smetanou a prohřejte. Pokud se vám polévka zdá málo ochucená, můžete ji ještě dosolit.
Pečený tuřín s parmezánem
Kombinace tuřínu a sýra může být opravdu vynikající. Tuřín zapečený v troubě představuje chutnou a zdravou přílohu, která se bude skvěle hodit třeba ke grilovanému masu.
Ingredience:
- 700 g tuřínu,
- 2 polévkové lžíce olivového oleje,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu,
- 50 g nastrouhaného parmazánu,
- mořská sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Tuřín oloupejte a nakrájejte na plátky či měsíčky. Dejte je do pekáčku, osolte a opepřete, posypejte rozmarýnem, přidejte prolisovaný česnek a zakápněte olivovým olejem.
Do trouby rozehřáté na 220 °C vložte pekáček a nechte tuřín péct 30–40 minut, aby byl na povrchu krásně zlatavý a křupavý. Během pečení zeleninu párkrát prohrábněte. Na závěr ji posypejte parmazánem a nechte dojít 5 minut ve vypnuté troubě.